Last news in Fakti

2 Октомври, 2018 18:44, обновена 2 Октомври, 2018 20:58 3 843 33

Майките на деца с увреждания протестираха в София и страната (ВИДЕО)

  • деца инвалиди-
  • протест-
  • орлов мост-
  • дунав мост

В Русе протестиращи жени затрудниха движението по "Дунав мост"

Майките на деца с увреждания излязоха на осми национален протест под надслов "Системата ни убива", но този път с допълнението "Системата блокира". В София майките изразяват недоволството си в този момент на площад "Народно събрание", заради това, че все още няма приет нито един закон, който да реформира системата.

В началото на днешната демонстрация в София движението по булевард "Цар Освободител" пред парламента не беше затруднено, но впоследствие майките блокираха кръстовището на "Орлов мост", съобщи БНР. Към 19:15 часа някои от протестиращите започнаха да се разотиват, но движението през „Орлов мост“ все още е спряно.

На протестът е и омбудсманът Мая Манолова. Тя смята за добър знак, че социалният министър Бисер Петков е поел ангажимент да оттегли проекта на Закон за хората с увреждания, в който не се изпълнени основни искания на майките.

На протеста са и депутатът от БСП Антон Кутев, който носи черна тениска, символ на протеста с надпис "Системата ни убива". При майките е и друг "червен" депутат - Георги Гьоков. Преди малко започна и протестът във Варна. По-рано акция на майките имаше и Бургас, а майките в Пазарджик блокираха пътя за Панагюрище.

В Русе протестиращи жени затрудниха движението по "Дунав мост". Това са същите майки, които протестираха в центъра на областния град през лятото. Те не бяха изслушани от нито един депутат, излъчен от града.

Недоволните обявиха, че протестите и блокадите ще продължат всеки ден, до реална реформа, съобразена с техните искания.

По данни на протестиращите, демонстрации има в общо 13 града в страната

По-рано акция на майките имаше и Бургас, а преди 18ч. започна и демонстрацията в другия голям крайморски град Варна. Със скандирания "Искаме реформи" и плакати "Ние няма какво да губим" над 50 майки на деца с увреждания блокираха за кратко пътя Пазарджик- Панагюрище, което заради пиковия час образува дълги колони от автомобили. Недоволни родители блокираха в час "пик" и едно от големите пловдивски кръстовища - това до Сточна гара. Около 15 минути те пресичаха пешеходните пътеки на зелен светофар, издигнали плакати в защита на каузата им за реформи.

"Чувстваме се излъгани. Законът за личната помощ го няма, а вътре е индивидуалната оценка, за която се борим. Не ни трябват само пари, а услугите - необходимостите, които да облекчат ежедневието на децата и нашето", заяви пред БНР майка на дете с увреждания, протестираща в Пловдив.

В Русе протестиращи жени затрудниха движението по "Дунав мост". Това са същите майки, които протестираха в центъра на областния град през лятото. Те не бяха изслушани от нито един депутат, излъчен от града.

Хората с увреждания са приоритет на правителството, увери пред БНР заместник-председателят на социалната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова:

"Представителите на групата на ГЕРБ имаме готовност щом влезе проект за Закон за хората с увреждания в Народното събрание да насрочим заседание на социалната комисия и да се гледа в пакет със Закона за личната помощ", каза в предаването "Нещо повече" зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще отдели 150 млн. лв. повече в бюджет 2019 г. за хората с увреждания. Борисов обясни, че отпускането на средствата става възможно заради по-добрата работа на приходните агенции, борбата с корупцията и контрабандата, и с олигархията. Премиерът подчерта, че хората с увреждания първоначално са искали 105 млн. лева, а вместо това държавата ще им отпусне 150 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Прометей

    22 13 Отговор
    Смърт на герберизма, СВОБОДА НА НАРОДА......
    ДОЙДЕ ВРЕМЕ.....СТАВАЙТЕЕЕЕ...
    ОТ......КОМА СЕ ПРОБУЖДАЙТЕ...

    Коментиран от #8

  • 3 Пешо

    12 25 Отговор
    Не им ли писна на тия бе. Получават повече пари от държавата от колкото се дава за култура и тия пак мрънкат.

    Спрете всички помощи на тия паразити.

    Коментиран от #5, #28, #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Прометей

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Коментар №4 се отнася и за теб, изключая часта за....кирилицата...САМО.....
  • 6 Къде си бе прометейчо

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Прометей":

    Прометейчо, няма да е лошо първо ти да се научиш да пишеш на Български език и след това да даваш наклон на оная работа на другите.
  • 7 Filo

    11 16 Отговор
    Писна ми от тия майки. Откъде накъде ще блокират кръстовища, пикли.
  • 8 644

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Прометей":

    Червена пачавро, ще осетиш дръвцето. Съмнително емоционален си.
  • 9 Иван

    9 16 Отговор
    Не може да се угажда на 100% на всички искания. Тия прекалиха. Да свива вече студ, че да си ходят. Има една много нагла. Трябва да си я приберат, защото с всяко появяване по някоя телевизия нанася повече щети, отколкото ползи.
  • 10 Софиянеца

    21 7 Отговор
    За стадионче 100 милиона има за майките с болни деца няма! Така ли било? За ц.... също има защото са електорат на ГЕРБ за българските деца няма! Така ли било?

    Коментиран от #17

  • 11 месара

    10 15 Отговор
    тия, дето системата ги убивала - "майките", дали съзнават колко жалка, грозна и цинична картинка са?!да бутат децата си из София и страната за да земат некой лев(а повечето от децата даже не разбират какво става)!до година ше искат още,и после още,...!организирано се опитват да изнудват държавата за пари,същата тая държава, дето преди да родят им е казала че,децата ше са с увреждания.звучи гадно,но е факт.питам ги :защо не протестирахте преди десет години, или тогава всичко ви беше на ред?
  • 12 Пища Хуфангел

    13 7 Отговор
    Герб се провалиха тотално време е да си ходят.

    Коментиран от #16

  • 13 Гаша

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Прометей":

    Какъв си ти бе? Накакъв хахо ли си? Какво си написал? Това, че няма нормален комунист е известно, но чак толкова луд е изключение дори сред червените. Пък знае ли човек? Щом боядисват вече и кучетете червени - хептен са изкукали.
  • 14 Димов

    2 3 Отговор
    Не можели да сменят скоростите. И на книжките им ще пише: Категория - джендър.
  • 15 Димов

    3 3 Отговор
    Пуста мастика! Обърках статиите.
  • 16 Пешо

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Пища Хуфангел":

    Пробвнай се след 2 години. До тогава се свивай в миризливата си червена дупка и си трай.
  • 17 Зоран

    3 10 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянеца":

    Защо си мисля, че не си софиянец? Ако беше щеще да знаещ, че пари трябва да има за всичко. Всички са отворили уста и чакат Е няма да стане. Получават достатъчно. Аз съм против парите, които взимат и от мен чрез данъци да се разпределят чрез натиск върху правителството. Пари трябва да има и за стадиони и за култура и за още много, много неща. Едно време имаше самооблагане, когато хората искаха нещо, а държавата не даваше пари. Е като си такъв финансист иницирай самооблагане за деца с увреждания. То ще е като още един данък. Нищо работа, ама ще ти прегризат гърлото докато се осетиш. А те искат децата да са като персионери - докато са живи, плюс още и още пари. Нямат насита.

    Коментиран от #20

  • 18 Коментар

    10 3 Отговор
    Аз и Синът ми БЯХМЕ ТАМ.
    И КАТО МУ КАЗАХ СЯДАИ ЗАЩОТО ЗАТВАРЯМЕ ПЪТЯ ГО НАПРАВИ БЕЗ КАПКА СТРАХ.ИСТИНСКИ МЪЖ ДЕТЕ НА 7г .
    А ТИЯ ПО ФОРУМИТЕ ПИСАРЧЕТА.

    Коментиран от #19

  • 19 Гоуст

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Коментар":

    Точно - "борците за свобода" на 21 век. Раздават + и - и така подкрепят
  • 20 Село

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Зоран":

    Пари на 1 място трябва да им за хората а ГЕРБ не спряха да крадът залака на хората 10г.без почивка! В момента с цената на газта си пълнят касичката за предсрочните избори!
  • 21 Коментар

    9 2 Отговор
    Пичове не съм плакал от 16г.
    А сега в къщи съм като ТИТИ ПАПАЗОВ В ИСКРЕНОТО И ЛИЧНО.
    Не знаете как ги провят на МАЙМУНИ.МАЙКИТЕ И ДЕЦАТА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ.
  • 22 Прометей

    3 1 Отговор
    Хахааа....АН@ЛНОПОДАТЛИВИТИ....вият на......УМРЯЛО......БЕЗЦЕННО....
    Като се има предвид, че повечето герберуги са лишени ГЕНЕТИЧНО ОТ.....мозъчна дейност.....НОРМАЛНИ реакции...
    Само да напомня на ДРУГИТЕ хора, че злобата им се увеличава защото инстинктивно усещат, че КРАЯТ ИМ Е БЛИЗО!!
    ЛАПАЧКАТА ИМ........СВЪРШВА...
  • 23 Гошо

    4 11 Отговор
    Евала бееее заради вас ли се влачихме 1 час по Цариградско. Пффффф аман от такива като вас. Ходете си протестирайте някъде където не пречите на околните.
  • 24 факт

    0 3 Отговор
    на комунягите от всички партии хич не им пука...
    политмафия
  • 25 Ефтини сензации

    6 9 Отговор
    Дрън-дрън, използват топлото есенно време да си развеят задниците на показ, като завали сняг ще се изпокрият.
    Това с протестите взе да писва на всички, сега изведнъж всички се сетиха, че имали проблеми....

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бончо педала

    7 0 Отговор
    спирайте парите на общинските съветници ,те всичките са фермери ,богаташи ,,, тези пари ги дайте на инвалиди ,и на бедни хора ,,аз живея в един малък град , имаме 43-ма общ, съветници ,, взимат по 600 лева на месец ,,,сметнете в цяла България колко са ,, и колко пари отиват на вятъра
  • 28 Коментар

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Пешко.
    КАК СИ🐤ПИЛЕНЦЕ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Така де

    5 2 Отговор
    Всички Герберастчета трябва да се очистят!!! Време е за новите партизани, които да прочистят държавата от наглите, простите и злобни до мозъка на костите герберастчета
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Кълвач

    1 0 Отговор
    Аман от тия негодници дето не са родили нормални деца! Докога ще ни занимавате с техните проблеми? Още герберасти и бойковци на държавната трапеза,!
  • 33 Кратун

    0 2 Отговор
    Пожелавам на всички които плюят по майките и техните деца да имат и те по едно такова дете,пък тогава да видим как ще коментират.Нещастници страхливи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове