Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 17:00 1 376

Нинова: Реформата на ГЕРБ удря най-бедните

  • корнелия нинова-
  • реформа-
  • здравеопазване-
  • вот на недоверие

С ДПС имаме коренно различни политики по тема „Здравеопазване“, заяви лидерът на БСП

Нинова: Реформата на ГЕРБ удря най-бедните - 1

Със сдружението на общинските болници сме единодушни, че сегашното състояние на здравеопазването е катастрофално и че реформата на ГЕРБ ще натовари най-бедните. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след срещата с представители на Националното сдружение на общинските болници, предаде агенция „Фокус“.

Нинова поясни, че разговорите с Националното сдружение на общинските болници продължава и в момента. „Предложената от ГЕРБ реформа не представлява реформа в здравеопазването и здравния модел, а промяна на финансирането и по-скоро търсене на източници за дофинансиране. Смятаме, че това ще натовари най-бедните хора, хората в затруднено положение, които и сега имат трудно достъп до здравеопазване“, каза още Нинова.

Лидерът на БСП поясни, че на срещата са получили аргументи за вота на недоверие, които ще ползват. „Представихме и нашите предложения за реформа. По някои от тях срещаме пълно разбиране, някои са дискусионни“, каза още Нинова.

Срещаме подкрепа от сдружението на общинските болници за много от предложения ни във „Визия за България“, каза лидерът на БСП. По думите й някои от предложенията на БСП предстоят да бъдат дискутирани. „Здравеопазването в този вид не може да продължава така.

Предложената реформа от управляващите не решава проблемите в здравеопазването и най-вече не е ориентирана към главната цел – да гарантираме на българските граждани правото им по Конституция за достъп до здравеопазване“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП обясни, че на срещата си с Националното сдружение на общинските болници са обсъдили и темата за острата нужда от кадри. „Каквото и да се направи в здравеопазването като няма лекари и медицински сестри, въпросът остава нерешен“, заяви Нинова.

„Най-остро те поставиха пред нас въпроса за кадрите, особено в малките отдалечени места, общински болници и т.н. Нашето предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят 5 години в България“, каза Нинова.

„Обсъдихме високите цени на лекарствата и начините да се помогне на бедните хора, на хората в затруднения да си плащат лекарствата. Приема се добре нашето предложение за намаляване на ДДС върху лекарствата, както и окрупняването на поръчката за лекарства. Сега всяка болница си прави собствен търг за лекарства, обществена поръчка. Те споделят своя опит, че това не е добър вариант, че това води до повишаване на цени и ни подкрепят в идеята за един общ централизиран механизъм за осигуряване на лекарства. На трето място предложихме нашия вариант за реформа в здравеопазването, която да почива на регионален принцип, т.е. във всеки регион да има една обща структура на здравеопазването, която да обхваща доболнична помощ, болнични заведения, но да бъде на регионален принцип разпределено. Те смятат това за много добър вариант“, заяви Нинова.

Мнозинството изчерпа парламента като начин за водене на истински дебати и това е една от причините да водим извънпарламентарни консултации, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Обърнахме се към хората, с които можем да го направим и от които очакваме много по-голяма подкрепа“, заяви още Нинова.

По думите ѝ, когато се внасят вотове на недоверие обикновено се правят математически изчисления.

„Вотът на недоверие е демократична, парламентарна форма за провеждане на дебат по някакъв проблем в обществото. В случая сме избрали здравеопазването. За пръв път избрахме различен подход този път. Винаги го внасяме в парламента и започваме разговори с другите парламентарни партии. Сега подходихме по различен начин. Правим извънпарламентарни консултации с всички онези, които ще бъдат засегнати от реформата на ГЕРБ, от нашето предложение по реформа“, каза Нинова и заяви, че това на първо място са лекари, болници и т.н.

„Търсим подкрепата на гилдиите, на пациентите, на обществото, на общественото мнение, за разлика от досега, когато сме търсили подкрепата на гласове от други парламентарни партии“, каза Нинова. По думите й днешната среща й дава основание да смята, че този подход е правилен.

На въпрос кога ще бъде внесен вотът на недоверие, Нинова отново потвърди: „Ако всички срещи вървят така, както са уговорени и планирани, а последната е в понеделник сутринта с БЛС, веднага след това понеделник след обяд го внасяме“.

С ДПС имаме коренно различни политики по тема „Здравеопазване“, но допускам, че ще подкрепят вота на недоверие, защото са против съществуващия модел в сектора, каза още Нинова.

Във връзка с вота на недоверие, дали БСП се разграничава от ДПС, както и дали счита, че тя е по-близка до ГЕРБ, Нинова заяви: „Разговори не отказваме с никого. По тема „Здравеопазване“ имаме коренно различни политики с ДПС. Те от години настояват за демонополизация на Здравната каса и за създаване на множество здравни каси. Техният модел и визията на ДПС за промяна в здравеопазването се базира на това“, заяви Нинова.

По думите ѝ в предложението на БСП политиката не е такава. „Ние сме за това да съществува в този вид НЗОК, но да се подобри финансиране, контрол, диалог и т.н. „Ние по тази тема имаме на ниво политики различия. Не знам какво ще е решението на колегите по вота на недоверие. Допускам, че ще ни подкрепят, защото и те са против съществуващия сега модел и начин на работа в здравеопазването. След като ни минат извънпарламентарните разговори и внесем мотивите за вота, ние сме отворени за разговори с всички вътре в парламента по същество на предложенията“, заяви още Нинова.

По отношение на търговските дружества и болниците лидерът на БСП заяви, че е представила пред сдружението идеята на БСП тези болници, които искат да ползват пари от НЗОК да се отпишат от търговския регистър и да не бъдат търговски дружества.

“Тези, които искат да останат търговски дружества - да се намери друг начин за тяхното финансиране“, посочи Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че БСП държи със здравето да не се прави търговия.


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове