11 Октомври, 2018 12:45 1 607 23

"Екзакта": Близо 50% искат постоянно зимно часово време

  • време-
  • лятно време-
  • зимно време-
  • зимно часово време-
  • анкета-
  • екзакта

1000 пълнолетни българи са участвали в анкетата

"Екзакта": Близо 50% искат постоянно зимно часово време - 1
Снимка: Shutterstock

48% от участвалите в изследването на „Екзакта Рисърч Груп” предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас. Проучването е направено в периода 28 септември – 5 октомври. По домовете им са били интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда в 92 населени места.

Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    17 10 Отговор
    Предпочитам лятното :)
  • 2 Някой

    20 9 Отговор
    Кой нормален човек иска да е тъмно в 20:30h,през лятото ???

    Коментиран от #5

  • 3 Димитър

    11 11 Отговор
    Е как зимно часово време за постоянно бе :D :D :D Дърти вемпайъри........
  • 4 Гост

    13 9 Отговор
    +1 за лятното време

    Тази анкета ми намирисва, кой би искал зимно време

    Направете една анкета в сайта си и да видим какво ще излезе
  • 5 Стамат

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    И в три и половина сутринта вече да е светло. Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.
  • 6 РАМБО

    11 8 Отговор
    В моето гнездо не са кацали щото ако бяха кацали тези политагитатори за зимно часово време щяха да ми кацнат на ........ ! Това допитване НЕ Е вярно в България живеят доста повече от 1000 човека !!!
  • 7 Сатаната

    6 3 Отговор
    Много за и против, но когато трябва да събудите детето за училище или детска градина през зимата а сме по лятното време, а когато първа смяна ви е от 5.45 h по лятното 4.45 докато се съмне ще ми се е допило ракия. И да сме уникални предлагам да е по средата, та цял свят да ни запомни.
  • 8 Будилник

    9 3 Отговор
    Лятното може да е по удобно но трябва да сме на зимно (астрономическо) а не на някакво вкарано когато е приета смяната на времето
  • 9 пфу

    7 11 Отговор
    Българина е идиот. ЗИМНО ЧАСОВО ВРЕМЕ - стига бе тъпанари. Питайте не пенсийте, а работещите хора. На пенсийте им дреме на какво време ще са. Крайно време е да се взима под бнимание мнението на хора от 25 до 55 години. Това са работещото ядро на населението.

    Коментиран от #12, #13, #20, #22

  • 10 Tissot

    9 3 Отговор
    Айде пак се разлаяха "летовниците" - не е ли ясно, че има неща които не се определят от някакво субективно моментно хрумване, съобразено единствено с това какво на някого му харесва, а от обективни фактори. Още повече, именно лятното време е било "измислено", когато е започнало въртенето на стрелките. Сега просто се възстановява положението.
  • 11 Гост

    11 3 Отговор
    ЗИМНО ЧАСОВО ВРЕМЕ - това е правилно...
    Използването на лятното часово време получава широко разпространение през Първата световна война, когато много страни го въвеждат като мярка за спестяване на въглища. Въпреки спорния ефект от лятното часово време, то продължава да се използва в много страни и до днес, макар че голям брой държави се отказват от него. Лятното часово време почти не се използва в тропическите области, където сезонните разлики в продължителността на деня са относително малки.
  • 12 Кумчо Вълчо

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "пфу":

    Научи се да пишеш и не забравяй че и ти остаряваш.
  • 13 Работещ

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "пфу":

    Да аз съм работещ и предпочитам зимното.
    Това е вярното време а не измисленото лятно
  • 14 Plovdiv

    8 3 Отговор
    Няма зимно време, има нормално и лятно. Нормалното е това, което ще настъпи в края на месеца, сегашното (лятното) е изкуствено създадено. Трябва да остане нормалното, стига сме се бъркали в работата на природата, само защото така ни отърва!
  • 15 onq s konq

    3 1 Отговор
    Не може ВСЯКА ДЪРЖАВА ОТ ЕС да си приема собствено време!Не може В Румъния примерно да е едно време,у нас -друго,в Гърция и Турция-трето и четвърто.Има си ВРЕМЕВИ ПОЯСИ,КОИТО СЛЕДВА ДА СА ВАЛИДНИ КАКТО ДОСЕГА.
  • 16 chas

    3 5 Отговор
    Стандартното време (зимното) изобщо не е изгодно - лятото ще се съмва малко преди 5 сутринта и в 20:00 ще е тъмно. Едно време зорът е бил да сме близо до СССР. Първо трябва да минем на лятно, второ трябва да минем на Централно-европейско време, за да можем да ползваме повече от светлата час на деня - не ми трябва сутрин рано да е светло.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 коректор

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "chas":

    Ама малко си в грешка. Точно лятното ни доближава към Русия. Аргументите са били изцяло енергийни, а не идеологически. Замениха един "тъмен" час в работно време (стана светъл) отнемайки един "светъл" час от "домашното време" на хората. Ама не им излязоха много добре сметките защото енергоемките производства не се повлияха много-те работят на две, някои даже на три смени за да не бездействат машините. Ефекта е предимно за осветлението на дневните смени, обаче май пръснати по къщите харчим повече отколкото събрани по работните места.
  • 18 Минута

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "chas":

    И как ще стане номера да минем на централноевропейско време като сме в друг часови пояс. Или и поясите са измислени от ссср и те са виновни за часовата разлика
  • 19 без конментар

    2 0 Отговор
    1000 пълнолетни българи са участвали в анкетата
  • 20 самоосигуряващ

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "пфу":

    никой ги не пита интересуват ги само пенсионерите
  • 21 Димов

    1 2 Отговор
    Ресторантьорите и собствениците на барове и дискотеки ще намажат яко от астрономическото време. Дори през лятото, още от рейса след работа ще се втурваме към клуба, щото вече ще е почнало да се стъмва. Един час по-малко на плажа и по-рано на дискотека. Всичко е за пари братче.
  • 22 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "пфу":

    Много учудващо, как така по-възрастните хора изведнъж станаха толкова грамотни, че да гласуват в нета? Че и значително по-голяма активност от младите имат.
  • 23 1234

    0 0 Отговор
    Да се върне нормалното време както си беше,защото всеки който отива на работа сутрин за първа смяна ще отива в три часа,не е ли по добре да си бъде нормалното време пък като ви се ходи рано на работа започвайте вместо в осем почнете в седем защо да сменяте времето. ,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове