881 8

Субсидия само за вероизповедания с над 1% последователи

атриотите предлагат още свещениците да са само българи, а проповедите – само на български

Нов модел на финансиране на вероизповеданията у нас одобриха депутатите. Само тези от тях, които надхвърлят 1% от населението, ще получават субсидия от държавата, съобщи бТВ. Това са само две от всички религии, изповядвани у нас.

Само източното православие и мюсюлманството отговарят на този критерий. Те ще получават субсидия на принципа на партиите, но не повече от 15 милиона лева годишно.

Останалите религии ще се финансират както досега, чрез бюджета и дирекция „Вероизповедания” на МС. Това предвижда общият законопроект, внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Отделният законопроект, внесен от „Обединените патриоти”, цели спиране на чуждото влияние върху определени религиозни общности в България и избягване на радикализма, пише в мотивите.

Патриотите предлагат още свещениците да са само българи, а проповедите – само на български.

„Ако това остане така в крайния вариант, арменските църкви в България ще бъдат затворени. Да направим така, че да постигнем целите си, но да не попречим на традиционните вероизповедания в България, които спазват законите и са лоялни към своята родина”, призова Николай Тишев от БСП.

ГЕРБ обявиха, че парите ще бъдат осигурени, и това вече е договорено и с финансовия министър. „Никой не е намирал политическа воля да осигури необходимия държавен ресурс, за да се финансират вероизповеданията в България и по този начин да ограничим възможността от външно влияние на други държави”, каза лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

И двата закона бяха приети почти единодушно. Тепърва спорните текстове ще бъдат изчиствани от работна група, която има срок на действие 21 дни. Ако партиите се разберат, заплатите на свещениците ще бъдат изравнени със заплатите на учителите.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Валя
  Отговор
  1 16:22  11.10.18
  За това ли плащам данъци , за да се финансират глупости и простотии . А за атеистите защо няма ? Болници са пред фалит , майки с деца инвалиди са пред нервен срив , незрящи живеят като в Ада и т.н. и т.н. А те ми седнали и раздават пари за лудостта на шайка лицемерни и егоистични двуличници , истинска трагедия
 • Е.Николов
  Отговор
  2 16:44  11.10.18
  Само че като нищо не помага и системата е изчерпила възможностите и лекарите нямат какво да направят , когато медицината стигне своя предел тогава на кого се надяваш и молиш?Само на Бог
 • Вярващ
  Отговор
  3 16:51  11.10.18
  Затовя положението е такова защото в нашето общество вярата изчезва.Там където няма вяра в Бог има разпадащо се общество беззаконие и анархия.Всеки е освирепял като вълк за пари и власт.

 • Валя
  Отговор
  4 17:05  11.10.18
  Не грешите и двамата , ето нали политиците ни са вярващи , целуват на главния брадатко ръцете и ето сами виждате до какво са ни докарали вярващите и продължават да го правят . Колкото повече съществува лъжлива вяра толкова по-зле

  Коментиран от #5

 • Е.Николов
  Отговор
  5 18:13  11.10.18

  До коментар #4 от "Валя":

  Да си вярващ и да си религиозен са две съвсем разлчни неща! Имено тези които петнят християнството и се преструват отблъскват хората от истинската вяра.Без тази вяра в днешно време щеше да си съз забратка и без право на глас...

  Коментиран от #7

 • Ventura
  Отговор
  6 18:18  11.10.18
  А тези тъй наречени ВЕРИЗПОВЕДАНИЯ плащат ли данъци за имотите си? Или само ще лапат от ибезтова обеднял народ.Дебили в божии одежди.
 • Валя
  Отговор
  7 19:15  11.10.18

  До коментар #5 от "Е.Николов":

  Общо взето разлика няма , даже напротив , вярата е продукт на религията но това няма голямо значение , голямо значение имат други работи като например нито вярата нито религията са помогнали с нещо на човечеството въпреки вековното си съществуване
 • Тодоров
  Отговор
  8 08:53  12.10.18
  1 % - това е много ниска граница. 4-5 са традиционните вероизповедания. Всичко друго е плява, промиване на мозъци и шарлатанство. Спазвам християнските обичаи, но не съм вярващ. Не искам парите ми от данъци да отиват за финансиране на съмнителни и вредни по същество (особено за младото поколение) религиозни "проекти". По тази логика и "Свидетели на Йехова" сигурно ще получат субсидия. Арогантна секта, която всяка седмица пълни пощенските ни кутии с простотии. Да ходят да прововядват там, където са възникнали.

Напиши коментар:


Публикувай