670 4

За първи път у нас смениха безкръвно аортна клапа

Екипът се е обучавал в Германия и Дания

Кардиохирурзи от Плевен извършиха за първи път в България безкръвна смяна на аортна клапа, спасявайки живота на 87-годишен мъж.

Камен Крачуновски стана първият пациент в кардиохирургията, чиято болна аортна клапа беше заменена с транскатетерна клапа чрез инвазивна процедура. Преди въвеждането на модерното лечение екипът от инвазивни кардиолози е преминал обучение във водещи клиники в Германия и Дания.

Авангардният метод е единственият шанс за нормален живот за тежкоувредени пациенти с калцирано стеснение на аортна клапа и други придружаващи заболявания. Тези болни не биха издържали на класическият хирургически метод с помощта на машина сърце-бял дроб.

"Чрез достъп през бедрената артерия, феморалната артерия, се достига чрез катетър до мястото на аортната клапа, където тя бива имплантирана. В случая нашата клапа, която е поставена, е саморазгъваща се клапа", обясни д-р Валентин Христов, цитиран от БНТ.

Четири дни след инвазивната процедура 87-годишният Камен Крачуновски споделя, че вече усеща подобрение на здравето си.

Дни след първата такава процедура в Плевен е извършена и втора. Транскатетерна аортна клапа е имлантирана успешно на 62-годишен мъж от Видинско.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Един
  Отговор
  1 09:26  12.10.18
  На 87 години !?
 • Пешо
  Отговор
  2 11:15  12.10.18
  Тези в Плевен и на умрял правят манипулация само и само да приберат парите. Москов ги прикриваше, когато го уведоми ха, че 48 човека от едно и също село в един ден са претърпели манипулации. Това е болница "Глава и сърце" - Плевен. Пълни шашмаджий.

  Коментиран от #3

 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  3 13:27  12.10.18

  До коментар #2 от "Пешо":

  То щото далавери само в Плевен....Другите "работилнички", ни лук яли, ни лук мирисали. Хората са свършили нещо полезно. Ти какво "свърши", освен да се изходиш тук?
 • Страшна новина
  Отговор
  4 19:31  12.10.18
  Такива операции се правят от 2009 в СВ.Екатерина. Проверявайте си информацията, за да не заблуждавате с не факти!

Напиши коментар:


Публикувай