12 Октомври, 2018 09:08 5 423 29

Приключи гласуването за часовото време

  • лятно часово време-
  • зимно часово време

Гласуването за лятно или зимно часово време в България приключи. Общо 17 318 българи са изразили своето мнение какво трябва да е то, сочи справка до правителствения сайт, на който се извършваше допитването.

Гласуването започна на 20 септември и трая до вчера в 17:30 часа, като задачата да разбере нагласите на българските граждани бе възложена на Министерството на енергетиката. До него се стигна след решението на Европейската комисия да препоръча на Европейския парламент смяната на часовото време да бъде преустановено. Предстои обаче страните членки на Европейския съюз сами да решат по кое време ще се водят.

Резултатите в България още не са ясни. Предстои обработката им, след което Министерството на енергетиката ще изготви национална позиция и тя ще бъде изпратена до работна група "Сухопътен транспорт" към Съвета на Европейския съюз, където темата е на дневен ред в момента. Почти половината от гласове са постъпили в последните два дни на анкетата, като във вторник, когато енергийното ведомство отправи призив всички да се възползват от възможността да гласуват, 8700 души бяха дали своето мнение.

Иначе проучване на "Екзакта рисърч" от последните дни сочи, че повечето българи предпочитат да остане астрономическото зимно часово време. За това са гласували 48 процента от анкетираните. 32% са за лятното време, а останалите 20% нямат мнение.

Тези, които искат зимното часово време - са по-често жени, над 59 години, жители на провинцията. Лятното часово е предпочитано от хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата. Тези, които не знаят какво време биха предпочели – са младите българи на възраст под 30 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След фактите

    9 5 Отговор
    Приключи преди два дни. Малко сте закъснели с инфото
  • 2 Тиктак

    13 17 Отговор
    Или трябва да остане астрономическото, или, ако чак толкова много мераклии има за "лятно", просто да се продължи както досега да го сменяме периодично, не мисля, че това е чак такъв проблем.
  • 3 Айнщайн

    15 9 Отговор
    Само хората робуват на времето, то не съществува! Земни ограничения на един ограничен организъм!!

    Коментиран от #5, #7, #10

  • 4 gosho

    21 5 Отговор
    17 318 не могат да определят какво ще е времето. Това е несериозно при население от няколко милиона.
  • 5 синя светлина

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Айнщайн":

    Ами въведи си лично локално време и уведоми органите, че работиш само по него. Да се съобразяват с теб. Кви са тези глупости - официално време. Демокрация сме
  • 6 onq s konq

    5 2 Отговор
    Язе па искам да се въведе есенно
  • 7 Нещо

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Айнщайн":

    Като биологичен часовник да ти говори така, кога какво и прочие?..
  • 8 Измамници!!!

    11 12 Отговор
    Аз чак сега разбирам за това гласуване!!!! Гласувам за лятно часово време!!!
  • 9 Лятно Време

    9 13 Отговор
    Повечето хора бачкат до 18:00 - 19:00 часа, което означава, че вече ще е тъмно и няма да могат да си направят нито разходка по светло, нито да спортуват по светло, нито да свършат нещо друго по светло. Най-кофти е, че повечето хора бачкат скрити от слънцето и няма да могат да се радват на слънцето и да трупат Витамин Д. Това е дяволски план на Шоросоидите и тяхната армия от грантаджии, които искат хората да не излизат по светло, да не трупат витамин Д, та дори и да не виждат слънцето. Те искат живота на хората да е МРАК и само наркоманчетата и престъпниците да се радват, защото те обичат тъмнината. Във вековете когато целогодишно е било зимното часово време - престъпността, депресиите, заболяваемостта и смъртността са били много по-високи. Явно Шоросоидите искат намаляне продължителността на живота и увеличение на болести, престъпност, катастрофи, депресии и апатия. Долу Шоросоидите и тяхното зимно часово време

    Коментиран от #25

  • 10 куку руку ку

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Айнщайн":

    Когато пораснеш до 6-то измерение и нагоре няма да има време. Докато щъкаш в 3-тото измерение ще се съобразяваш с фактора време. И да, искам обед (12 часа) да съвпада с времето, когато слънцето е най-високо на небето! Иначе цялата Земя да дава равнис по Гринуич, да изчезват часовите пояси, па това, че пладне на едно място е сутрин, на друго вечер, на сбърканите какво им пука...:(
  • 11 Димов

    5 2 Отговор
    Ще се повторя, но...: Много учудващо, как така старите хора изведнъж станаха толкова грамотни, че да гласуват в нета? Че и значително по-голяма активност от младите имат.
  • 12 Ламби

    4 5 Отговор
    Промяната засяга основно хората, работещи на т.нар. "дневна" (или "редовна") смяна, които всякак са болшинство. През зимните месеци в 17 часа е вече нощ при астрономическото време. В повечето градове осветлението по това време все още не е включено и ходиш като слепец.
    Гласувах в сайта ма МС за лятното часово време, но единствено заради практичността му и абстрахирайки се всякак от споменатите по-долу от неколцина идиоти Сорос и Сие, сякаш последните "въртят" часовника. Аман от тъпанари в тая и без това затриваща се държава.
    Мисля, че трябва да се вземе единно решение за ЕС, защото иначе хаосът при пътуванията, а и в повечето отрасли ще се обърка много сериозно. Абсурдно би било например България и Румъния да имат различни показания на часовника, същото е и за Гърция, но и тия, дето са в Централна Европа.

    Коментиран от #26

  • 13 Димов

    4 1 Отговор
    В Русе ще е 9ч, а отсреща в Гюргево 10ч.
  • 14 Ников

    7 2 Отговор
    Само си представете как тия който си искат нашето астромическо часово време - жени от провинцията на възраст над 59 години ( събирателен образ) могат да гласуват на правителствения сайт където трябва да се регистрират, да попълнят един въпросник , да имат имейл адрес, да отидат на имейла си , там да активират профила си от линк изпратен от сайта , после отново да влязат в сайта ( като търсят замаскирания вход), отново да търсят някаъв консултативен център ( който е между другите опции, но само там е верния път) ,после да търсят в излязла таблица за кой документ се отнася гласуването ( от 20-30) и като отвориш правилния най -накрая ти се отваря апликационната форма където трябва да измислиш тема ( като че темата не се знае) и да оставиш коментар ( не гласуване със зимно или лятно часово време, а мнение) и най - накрая да изпратиш това мнение което може и никъде да не отиде ако не разполагаш с отличен интернет и в момента не са се накачулили на сайта прекаленно много даваши мнение. Е това си за оставка на тая самозабравила се Теменужка.

    Коментиран от #17

  • 15 Димов

    5 5 Отговор
    Няма ли някой да провери, дали тия, 60 годишни привърженици на астрономическото време, наистина са гласували, или някой е трупал гласове от тяхно име, с техни данни? Хич не ми се вярва тази пенсионерска-интернет-суперактивност да е реална.

    Коментиран от #18

  • 16 Зимно часово време

    8 2 Отговор
    Абе хора толкоз ли ви се става рано бе! Аз лично в 8.00 по "лятно време" още спя. Не виждам проблем за тия които искат лятно време - ми ставайте си рано и си свършете някаква друга работа! А и като искате си оправете работното време да ви почва по-рано!
  • 17 ШУШУМИГА

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ников":

    АЗ СЪМ за АСТРОНОМИЧЕСКОТО време.Опитах да гласувам,но не ми харесаха ПАРОЛАТА..Не я смених защото Не знам каква парола ще им хареса.С моя глас и без него ТЕ ще си правят каквото искат.Като приемат ЛЯТНОТО време,СЛЕДВАЩАТА ЗИМА ЩЕ РЕВАТ,ЗАЩОТО Л Я Т Н О Не значи ЛЯТО ПРЕЗ ЗИМАТА.

    Коментиран от #19

  • 18 Ников

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Димов":

    Димов, нищо не си разбрал - данните за това "гласуване" което е предмет на статията още не са излезли - тях трябва да ги гримират , напудрят и фризират и тогава ще ти ги поднесат. Тия 48 % са от проучване на социологическа агенция " Екзакта " и то не е по иинтернет а от врата на врата . Затова казвам че техния глас при правителственото проучване ще бъде тотално игнориран.
  • 19 Ников

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "ШУШУМИГА":

    Естествено аз също съм за нашето си астрономическо зимно часово време. Тия който гласуват за лятното ме разбират че това е часово време, а не летен сезон ! Него няма как да избират в нашата географска ширина. Часовете обаче са по дължината.
  • 20 SAAB

    6 1 Отговор
    Много тъпа идея страните сами да определят ...... възможно е две държави от един часови пояс да се окажат с различно време / часово / което ще има и своите последствия ....:) явно и в EU парламента има управници чели само по една книга .....Това ми звучи , като : седмицата да започва с петък и да следват 6 недели !
  • 21 ЗЛОБЕН

    4 4 Отговор
    От хилядолетия тук по тези геогравски ширини генетично ни е заложно, астрономическото- реалното часово време. Чета по-горе мненията на елементарни и изключително неуки хора. Положението на земята спрямо слънцето определя часа. Всички други промени са направени от човека и са фалшиви и неверни. Господа министри не влизайте в историята с глупаво решение. Върнете реалното или така нареченото зимно часово време.
  • 22 ЗЛОБЕН

    5 5 Отговор
    При лятно часово време прилагано през зимата, децата трябва да стават в ранни зори. В училище първите 2,3 часа те са напълно неадекватни. Тези които пледират за лятното време, въобще не мислят за негативните последствия. Примерно, че зимата ще се съмва в 8, 8.30ч.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Morgoth

    2 2 Отговор
    Аз съм високообразован жител на столицата и НЕ ИСКАМ да ставам 2 часа преди изгрев за да ходя на работа, само и само някои да могат да вечерят по светло.
  • 25 Morgoth

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Лятно Време":

    При зимното време ще можеш да спортуваш сутрин, особено ако много държиш да ставаш преди да е съмнало ще имаш предостатъчно време и за спорт и да си свършиш нещо. А ние останалите ще можем да се наспим вместо да ставаме заради такива като теб по тъмна доба.
  • 26 Morgoth

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ламби":

    Ако препъването в мрака ти е проблема, лятното време няма да ти го реши, защото с него ще се препъваш сутрин в същия мрак? За да сме заедно с останалата част на Европа ние трябва да сме на зимното, а те на тяхното лятно - така влизаме в една и съща часова зона.
  • 27 мунчо

    0 1 Отговор
    Българите пак ще я объркат. Ще въведат лятното време, ще видят каква грешка са направили и след сума скандали ще въведат нормалното, астрономическото.
  • 28 Ads

    1 0 Отговор
    Астрономическото време е понятие, което фиксира времето на едно конкретно географско място според положението на слънцето и времето в миналото.

    В Средновековието 12 часът в един град е било, когато слънцето е най-високо на небето над този град. Така всеки град си е имал свое време и обикновено часовникова кула, съобразена с него. При появата на железопътния транспорт се е наложило различното часово време в различните места да се синхронизира. Така за удобство светът е разделен на часови пояси.

    България попада в часова зона с център Истанбул. Затова астрономическото време в София не отговаря на така нареченото зимно часово време. У нас зимното време не е синоним на астрономическото време, тъй като България се намира в западната периферия на зоната. Или още по-нагледно – когато метрологическите уреди у нас отброят 12 часа, това е същинското пладне в Истанбул, там слънцето е в най-високата си точка, а не в София.

    По зимно време в Западна България и София става истинско пладне в 12,35, а при лятното време – около 13,35 часа. Така че българското зимно часово време е отчасти лятно. Излиза, че когато ние избираме между зимно и лятно часово време,

    не сме изправени

    пред истинска

    алтернатива

    зимно-лятно, а

    по-малко лятно,

    което е зимното,

    и по-лятно,

    което е лятното часово време. Избор на астрономическо време всъщност няма да направим, независимо какво решим. 
  • 29 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    За това гласуване разбрах, след като е приключило ! Много хубаво.Още по-хубаво ще е , ако така се гласува и за българския Парламент !!?! Гласуват 20- тина хиляди и ......готово, чиста работа.
    Лятно време, зимно време, астрономическо време ......Въведете едно и не разигравайте хората. Разбра се, че полза от това въртене на стрелките - няма !! Цените на електричество, газ и бензин си растат, повличайки и останалите.Пенсии, СРЕДНИ заплати и заплатите на управниците ни също растат.....те си ги гтласуват.
    Най-доброто време е било най.различно- истамбулско, берлинско, московско....... За сега най-доброто е "брюкселското "!! И брюкселското зеле не е лошо....заедно с другите от рода "брасика"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове