673 4

Платформи за инвалиди във Варна има, но не работят

Куп проблеми съпътстват придвижването на хората с увреждания в морската столица

Платформи за инвалиди във Варна има, но не работят
Стопкадър: БНТ

Повечето от платформите за хора в инвалидни колички, които бяха монтирани в 39 от подлезите във Варна, не работят. Те са част от проект за интегриран градски транспорт, като целта е хората с двигателни увреждания да могат да се придвижват самостоятелно в града. Според тях обаче платформите често аварират, а докато ги ремонтират минават месеци.

Проверка на БНТ в шест от подлезите на булевард "Владислав Варненчик" установи, че само в един от тях платформата работи. Така съоръженията остават недостъпни за хората с двигателни увреждания.

"И какво прави човекът с увреждания, разочарован...се връща обратно и се затваря между четирите стени", с мъка констатира Обретен Михов от дружеството на хора с увреждания „Бриз".

За хората с двигателни увреждания високите бордюри и неравностите са част от препятствията по пътя до стълбищните платформи в подлезите. Дори и да стигнат до тях, това все още не означава, че могат да се придвижват самостоятелно.

Има поставени платформи, които са направени така, че дори и да работят пак не могат да бъдат използвани, защото платформата не спира на нулево ниво, а спира с две стъпала по-надолу и както е в моя случай трябва пак придружител, за да ги преодолея тези две стъпала.

Платформите могат да се ползват и от майки с детски колички. Иначе и те като хората с увреждания разчитат на чужда помощ.

От фирмата, която поддържа платформите, заявиха, че част от тях са повредени след наводнение в подлезите, други са счупени от вандали и сега се чакат застрахователите. Техници всеки месец проверяват съоръженията и след разпореждане от Община Варна ремонтират повредените. Очевидно тази схема за поддръжка не е най-удачната, щом много от платформите не работят с месеци.

Варна / България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 15:02  13.10.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • куку руку ку
  Отговор
  2 15:21  13.10.18

  До коментар #1 от "Салам Алеко":

  A на бас, че въобще не са направени да се ползват, а просто за да се усвоят едни пари. За пример е най-източният подлез на бул. Левски в Чайка. От двете страни е с платформи, а по средата на подлеза има междинно, непреодолимо стълбище.
 • Баба Яга
  Отговор
  3 00:02  14.10.18
  Във Варна има за пърлама много неща, но нито едно не работи . Ха ...
 • аката
  Отговор
  4 17:47  14.10.18
  Във Варна има ама в Русе един часовник за нощното осветление на детската градина Пинокио която цяла година ремонтираха да бяха сложили,а то сега е денонощно в събота и неделя българска крадлива работа.

Напиши коментар:


Публикувай