Last news in Fakti

15 Октомври, 2018 09:31 1 662 23

Няма как на Витоша да има биосферен резерват към ЮНЕСКО

  • витоша-
  • планина-
  • юнеско

Витоша да остане Природен парк, който да включва резерватите Бистришко бранище и Торфено бранище. Но нито един от двата не отговаря на изискванията да стане биосферен резерват към ЮНЕСКО. Сегашният статут на планината в най-голяма степен запазва природосъобразното състояние на парка и използването му за спорт и туризъм. Това е записано в експертен доклад от 14 юни тази година, с който в. „Труд“ разполага.

Докладът

Докладът е поръчан от Столична община, а негов автор е един най-големите европейски специалисти по защитени територии - австрийската професорка Улрике Прьобстал-Хайдер. Тя работи в Института по ландшафтно развитие, рекреация и планиране на консервацията, със седалище във Виена. Проф. Прьобстал-Хайдер сред най-авторитетните учени в областта на управлението на защитените територии от мрежата „Натура 2000“.

Причината кметът на София Йорданка Фандъкова да потърси експертното мнение е отказът от миналата година на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да номинира „Бистришко бранище“ за биосферен резерват към ЮНЕСКО. Предложението за това е на Столичния общински съвет (СОС), който на свое заседание през 2017-а одобри отправянето на искането до МОСВ.

Изискванията

Според изискванията на ЮНЕСКО, биосферните резервати трябва имат така нареченото ядро, където стриктно е регламентирано човешко присъствие. За да се изпълнени критериите, около ядрото трябва да се обособи буферна зона. В случая на „Бистришко бранище“ тя ще обхване землищата на селата Бистрица, Железница и Ярлово, плюс териториите до хижа „Алеко“. Има и преходна зона, която би покрила цяла Витоша и където също ще има рестрикции за човешка дейност.

За пръв път Столична община се обръща към чужд водещ експерт по такъв казус – обикновено досега местната управа търсеше мнението на „зелените“ неправителствени организации. Миналата година именно те заблудиха СОС, че „Бистришко бранище“ отговаря на критериите за биосферен резерват към ЮНЕСКО и така общинарите приеха описаното по-горе решение.

Бистришко бранище

Още през 1934 година „Бистришко бранище“ е обявен за резерват с цел защита на смърчовите гори. Но през 2001 г. там имаше смерч, който повали стотици декари иглолистни дървета. След този ветровал и поради невзетите мерки за изнасяне на повалената дървесина, смърчовите гори в резервата бяха унищожени. После от техните гниещи дънери на Витоша тръгна корояд и от едно заразено петно от 600 декара бяха унищожени всички 11 000 дка смърч.

Преди шест години в резервата избухна и голям пожар – тогава се подпали неизнесената мъртва дървесина след смерча. За гасенето в зоната навлязоха тежка техника и хора, което нанесе допълнителни щети.

Препоръките

От доклада на проф. Улрике Прьобстал-Хайдер е видно, че през 2017 г. МОСВ правилно е отказало искането на СОС.

„Съществуващият резерват по никакъв начин не отговаря на поставените цели и по тази причина не би бил признат за биосферен“, пише проф. Прьобстал-Хайдер. Тя препоръчва „Бистришко бранище” да се запази като строго защитена територия без обозначението „биосферен“. Допълнителна причина е, че местността не покрива международните изисквания за достатъчно площ.

„С неговите 10 616 декара на „Бистришко бранище“ не може да се направи така нареченото функционално зониране - ядро, буферна зона и преходна зона“, пише в доклада.

Изводите от този доклад са предпоставка СОС да отмени решението си от миналата година, с което се иска „Бистришко бранище“ да кандидатства за биосферен резерват към ЮНЕСКО. То трябва да се анулира, защото би било пречка за бъдещата модернизация на Витоша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРКА

    8 3 Отговор
    Достатъчно милиони за "зелените грантаджии", софиянци искат една модерна Витоша, която да им дава възможност за нормален достъп до планината за всички видове спорт и оздравителни процедури на чист въздух, за да могат да се "спасят" от прекалено замърсения град...Но "зелените" - те никога не са се вълнували от здравето на обикновемия българин, за тях най-важни са грантовете, гущерите и буболечките, като последните две служат само за оправдание за паричните натрупваниянали така, другари?

    Коментиран от #2, #3, #5

  • 2 Крум

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "БЪЛГАРКА":

    Няма как да стане хем ''нормален достъп'', хем''оздравителни процедури на чист въздух'', ще се появят строители на всякакви неща,после скара-бира,после пък инфраструктура и така до безкрай!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор
    Наивно е да мислим, че една австрийска професорка по резервати ще подкрепи конкуренцията във вида на уникалната симбиоза София-Витоша... Около техния прехвален Инсбрук, Алпите са опоскани в доста голям периметър.
    За този доклад на професорката не трябва да се плаща хонорар, защото просто не си е свършила работата за която наета.
  • 5 ГосТ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "БЪЛГАРКА":

    Бегай на острова на оргиите или ако нямаш толко пари на слънчака или чибанско,като си модерна и искаш оздравителни процедури. Всички видове спорт точно сега могат да се практикуват,щото цеко като направи гондолата с нашите пари на Драгалевци и замина Даунхила там. Както на Симеоново. Кебапчета и кюфтета и са има на плаца,а долу у София бардаци колко искаш. На Витоша могат да се практикуват отлично-маунтин байк,ски/сноуборд спускане,ски/сноуборд фрийрайд и фрийстайл,парапланер, делтапланер,алпийско катерене,скално катерене, ледено катерене и пещерно дело. Допълнителни кебапчийници не са нужни за развитието на планинските спортове.
  • 6 mediator37

    6 0 Отговор
    В Предбалкана има също много голям потенциал за ски-курорти и СПА-туризъм с минерални извори едновременно, който не знам защо не се използва. Един тунел на Петрохан и два-три ски-курорта в Предбалкана ще разредят цвеклото и много софиянци ще ходят там. Антропогенният натиск върху Витоша ще намалее.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    В сравнение с 60 години на ХХ век, Витоша сега е безлюдна, хижите и поляните и пустеят. За да разберете за какво иде реч, погледнете само сто-метровата трамвайна спирка на Княжево... пълнеше се с народ в неделя вечер, а трамваите №5 вървяха един след друг...

    Коментиран от #10

  • 8 ГосТ

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    Така е, прав си. Там има чудесни условия,Ком над Берковица е пример. Относно антропогенния фактор на Витоша,аз не съм сигурен, че наистина има толкова голям натиск. На Витоша работи едно единствено съоръжение (долно лале) от 8 проектирани, които няма проблем да се подменят. Просто има едно измиване на ръце от страна на 🐷 тата, активно подкрепяни от някои медии и "журналисти"
  • 9 ГосТ

    1 0 Отговор
    *извиване на ръце,пфуу докато запомни всичко тоа телефон,си слага к'вото си иска
  • 10 ГосТ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ами аз лично бях потърпевш. Защо не работи лифта? Знаете ли,каква невероятна пътека има на малкото копито за байк.освен всичко друго
  • 11 Токин

    3 3 Отговор
    А има ли как на Витоша да има нови и модерни лифтове, с които да се возим безопасно? Докога държавата ще се подава на "зелен" рекет от организациите на Иво Прокопиев и няма да позволява подмяна на лифтовете на Витоша?!?

    Коментиран от #12

  • 12 1234

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Токин":

    Защото не искат само подмяна на лифтовете, а много повече!
  • 13 Ина

    2 2 Отговор
    Не знам какво може и какво не може да се прави законово обаче като обикновен турист искам да ползвам нови, модерни лифтове и да имам лесен достъп до планината. Това искаме всички, които обичаме планината. Пък какво и как ще го правят, да го правят. Резултати да има.

    Коментиран от #14

  • 14 ГосТ

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ина":

    Тези които обичаме планината,не искаме да се возим на модерни лифтове,а искаме да съхраним планината максимално. За хората, които не са тролове-дезинформатори искам да повторя: Няма никаква пречка двете лалета и Романски да бъдат подменени !!! Няма никаква пречка,Помагалски,Заека, Спас,Боби, Черни връх и Конярника да работят !!! Няма никаква пречка Драгалевски лифт да бъде подновен,а Княжевски подменен !!! Не знам, колко от тези "обичащи планината" са се качвали на Витоша и са запознати с безумните идеи на тези мошеници от юлен. Разберете, това е капацитета на тази планина и е напълно достатъчен !!! Аз съм го ползвал целия (работещ) последно при Боби Танев,преди много много години. За инвалидите, които отиват да "карат" заради модата и не могат да се задържат на ски влек,двете лалета и Романски са напълно достатъчни. Що за предложение е лифт на мястото на Заека и Боби !!! Това е като онея лифтове на маркуджиците и платото на Банско, които замениха влековете и са като духне малко вятър и не работят. Щото влека работи при вятър. Що за предложение е гондола на Драгалевци и лифт Княжево-офелиите ?!!! Това е проект за усвояване на пари от еврофондовете и държавата най вече и нечовешко вдигане на цените на картите след това. Освен обезобразяване на планината. Знам, че написаното е излишно, защото повечето са тролове,но все пак. Троловете обичат единствено парите !
  • 15 Цветан

    0 0 Отговор
    До ГосТ.Как ще смениш падналите стълбове на Заека без да копаеш и наливаш бетон.Същото важи и за Спас и Боби.Драгалевския свършва в нищото на Голи връх,най много да караш на пистето на Сълзица.Колко дни през зимата работеше Романският.А когато работеше стояхме като паметници по 2 часа за едно пускане ,защото Батето и Янчо Таков с техните компании отиваха най отпред.И чужденците не чакаха.Княжевския свършва до една кръчма.Чакахме с часове на спирката на министерство но земеделието да се качим със ските на рейса до Златните мостове.И сега ли трябва да е така.Защото един селяк от Кърджали Тома Белев ,който е виждал Витоша само ,като е бил на екскурзия в София ще ни каже ,какво да се прави горе.Махат се всичките стари лифтове,слагат се нови плюс оръдия за сняг.Трасират се нови писти.Прави се връзка от Алеко и с пистата на Конярника и си става супер.Такава трябва да е Витоша А не да слушаме селските тъпи пръчки.

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 16 Борис

    1 0 Отговор
    Дано да бъдат подменени лифтовете скоро и дано някой оправи пречките за това в плана за управление.
  • 17 Спас

    3 0 Отговор
    Абе стига с тия глупости. Зелените само си измислят някакви схеми само и само да пречат.
  • 18 ГосТ

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Цветан":

    Е ти къде искаш да свършва Драгалевски бе братчед ? Драгалевски е за байкърите, парапланеристите,катерачите. Може да караш на Голи връх на скока и тръбата ако искаш. Къде и кво да караш на Голи връх бе братчед,ти нормален ли си ? Княжевски свършва там където трябва,не нужно да ОДИ до Черни връх. Ако цеко не иска да ги подържа тея съоръжения,да му се вземе концесията най накрая!!! Крайно време!
  • 19 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Цветан":

    Къде нови писти? Къде ? Ай стига глупости ве. Връзката Конярник-Алеко мое и с ратрак да се направи. В La grave, така е свързан влека горе с края на гондола.
  • 20 ГосТ

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Цветан":

    И между другото, Княжевски е перфектен за туристически преходи и разходки, защото качва стръмното. Отделно,там има прекрасни условия за маунтин байк. Навсякъде в цивилизацията през лятото хората правят байк паркове,то и в България започнаха да.не и цеко
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хари

    4 0 Отговор
    Край с измисиците за биосферен резерват на Витоша, които Зелените се опитваха да прокарат. Заради тях планината тъне в разруха! Модернизацията на Витоша не може да бъде отлагана повече!
  • 23 Янита

    2 0 Отговор
    Виновни в случая с Витоша -много, но нещата не са от сега, а от десетилетия и Общината за всикчките тези години все се прави на неразбрала и заблудена от погрешни внушения на зелените
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове