Last news in Fakti

16 Октомври, 2018 09:59 3 802 35

България е на 60-о място по военна мощ

  • военна мощ-
  • боеспособност-
  • войска-
  • армия-
  • война-
  • отбрана

Страната ни се изкачва със седем места в класацията за боеспособност спрямо 2017 г.

България е на 60-о място по военна мощ - 1
Снимка: БТА

Българската армия заема 60-о място по боеспособност от общо 136 държави в престижната класация на специализирания сайт Global Firepower (GFP) за 2018 година, установи проверка на "Монитор".

Страната ни се е изкачила със седем позиции спрямо предходната година, като е задминала държави като Белгия и Хърватия. По всяка вероятност един от основните фактори за това са отделените през тази година над 113 млн. лв. отгоре за отбрана, с което общият бюджет за войската ни надхвърли 1,193 млрд. лв.

Според публикуваните от сайта данни България разчита на 33 150 души под пагон. В списъка с бойната техника, осигуряваща военната мощ на страната ни, пък са например 24 хеликоптера, 350 артилерийски оръдия, 100 зенитни комплекса, както и 4 фрегати, 3 корвета и 10 миненосеца на ВМС.

България е на 60-о място по военна мощ

Зад родната армия се нареждат още войските на Австрия, Словакия и Португалия, както и на Сърбия. Непосредствено пред България в класацията пък са страни като Финландия, Чили, Унгария, Бангладеш и Мароко.

Първата тройка по военна мощ в света оформят лидерите САЩ, Русия и Китай, следвани от Индия. В топ 10 има едва три държави от ЕС - Франция, Великобритания и Германия, заемащи съответно пето, шесто и десето място.

Преди Германия пък са поставени Южна Корея, Япония и Турция, а незавидното последно място е отредено на азиатското Кралство Бутан, което като цяло разполага с едва два военни хеликоптера.

При формирането на коефициента за военната мощ на всяка една от държавите се вземат предвид над 50 показателя, сред които освен бюджета за отбрана са и бойната техника и броят на военнослужещите, с които разполагат те.

На този фон най-голямата сила във военно отношение САЩ разполагат с 1,3 млн. войници, близо 6000 хеликоптера и 2000 изтребителя, почти 6000 танка, 1197 ракетни комплекса, 20 самолетоносача и 66 подводници, както и с бюджет от 647 млрд. долара.

В същото време на въоръжение във втората страна в класацията Русия са 1451 хеликоптера и 818 изтребителя, 20 300 танка, 3816 зенитни комплекса, 1 самолетоносач и 62 подводници. Войската на страната наброява 1 млн. души, а бюджетът ѝ за отбрана - 47 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дамммммммм

    36 8 Отговор
    А бяхме на 19 място през 1985 г.-данни на ООН.

    Коментиран от #16

  • 2 ти пък

    56 2 Отговор
    Изкачили сме се в класацията-благодарение на гумените лодки които ни подариха американците--хааахааахаххаа-
  • 3 СССР

    13 37 Отговор
    Дрогари и дрогарки защо матушка расия не е на първо място ? Нали е най-магучая ?

    Коментиран от #4, #5, #7, #13

  • 4 Гост

    29 8 Отговор

    До коментар #3 от "СССР":

    Първи са но по брои ядрени бойни глави, което е гаранция че няма кой да ги нападне. Всичко друго е перчене пред публика.
  • 5 no name no face no number

    16 6 Отговор

    До коментар #3 от "СССР":

    Като се запукат ще се изкачи споко
  • 6 Перър

    20 5 Отговор
    Нереална оценка. Всичко е супер старо. Страни с много по малка численост и вооражение ще ни сринат с тея стари техники.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Без име

    10 2 Отговор
    " Преди Германия пък са поставени Южна Корея, Япония и ТУРЦИЯ!" Турция е на 9 място по военна мощ в света.
  • 9 Ryty

    7 4 Отговор
    Трагрдия, а реално дали сме на 60?
  • 10 hmhmhm

    7 1 Отговор
    Не си правете такива майтапи , бе !
  • 11 БЪЛГАРИЯ ЗА С/У КОГО ДА СЕ

    3 3 Отговор
    ВЪОРАЖАВА Е ВЪПРОСА , ЗА КАКВО ВЪОРАЖАВАНЕ Е ЛЪЖАТА НА ХАРП ,ВАДЯТ ПАРИТЕ НА ХОРАТА ОТ ДЖОБОВЕТЕ ЗА БОГАТИТЕ РОГОНОСЦИ САТАНИСТИ НАСАЖДАЩИ ОМРАЗА В НАРОДИТЕ ,ЧЕ КАДЕ Е ЧОВЕШКАТА НИ ЕВОЛЮЦИЯ В ТОЗИ ПРОГРЕС КОИТО Е СЪЩОЯ В МИНАЛИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ОСТАВИЛИ КОСТИТЕ СИ ...ЧЕ ТОВА Е ЛЪЖА ЛЪЖААА СВЕТА РАЗПОЛАГА С НАЙ ДОБРАТА ТЕХНИКА ЕЛЕКТРОНИКА САТЕЛИТИ И КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ С ТЕХНОЛОГИЯТА 5G бре ...🤷🏼‍♂️СВЕТА СРЕЩУ САТАНАТА ИЛИ СВЕТА Е СЪС ЦАРСАТАН НА ЛЪЖАТА , ДА НАТУРЯТ НАД СВЕТА ЕДНООКОИЯ 👁 ТЕ СЕ СЪЮЗИХА СЪС САТАНАТА и вкарваха С векове НАРОДИТЕ В САТАНИНСТВТО , та с/у кого ли и за кого ли е първобитното въоражаване срещу Путин ли , че Путин каза : ако света се опита да онищожи Русия за какво тогава на Русия и е да мисли за света ,
    щом в света няма да я има Русия😭 .
    Затова ли градят затвори на длъж и шир кои ще вкарват там руснаци американци ли ... или хората мразещи сатаната и отхвърлящи белег му 🤯
  • 12 Компетентен

    16 7 Отговор
    БГ и военна мощ ? Голям майтап ...
  • 13 Реално

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "СССР":

    Тя си е на първо място... в реалността.
  • 14 Кънчо

    7 3 Отговор
    Бива! Не е лошо 60-то място.
  • 15 НКВД

    22 3 Отговор
    Имаме 33 хил под пагон от които 23 хил. администация само в двеъе министерства са 4 хил. човека! Имаме и 80 танка ТЕ-72 които охраняват 2500км.граница и 60 човека гранична полиция които пазят 250км турска граница!

    Коментиран от #18

  • 16 Morgoth

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "дамммммммм":

    И какво? Вкусни ли бяха ракетите? Или пък много приятно се караха танковете по магистралите? Сега на 18-то място е Южна Корея - който иска гола армия като нашата през 85-та може спокойно да емигрира там.
  • 17 Morgoth

    11 3 Отговор
    Гоним 80-то място по БВП и имаме 60-тата по сила армия ... явно пак харчим пари на вятъра!
  • 18 Хитър Петър

    5 9 Отговор

    До коментар #15 от "НКВД":

    Много я мразиш България и българите. Заминавай на някъде че тук от злоба ще пукнеш.
  • 19 Guðmundsson

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "Дидор":

    Какъв боен дух у чебурашките? В тикви те и е само водката и кисели те краставички.
  • 20 кравар

    7 1 Отговор
    ха, само си представете какво биха направили ушанките с 647 млрд. долара, вместо 47 млрд. долара

    Коментиран от #26

  • 21 Димов

    11 7 Отговор
    Мразя да звуча като антибългарин, но... Каква мощ бе? Хората натискат копчето и света свършва, а ние се чудим чии стари самолети да купим за скрап.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Професора

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Димов":

    "Професор" Димов, а ако не натиснат копчето, ако се точи серия от конвенционални конфликти като в Сирия, Либия, Афганистан, тогава какво? Да стоим със събути гащи, защото ти си измислил, че всичко вече ставало с натискане на копчета? Браво бе, бабаджан! Да немаш висше?

    Коментиран от #34

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Morgoth

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дидор":

    Чест, достойнство, родолюбие и войнски дълг са понятия, които се появяват след като вече си спечелил войната и имаш нуждата да обясниш собствените си жертви, както и зверствата, които си направил. По време на война войника е пешка, която не знае къде я водят, не знае по кого стреля, не знае и къде е посоката за бягство. Единственото качество на войника, на което през цялата служба го обучават е безприкословно подчинение.
  • 26 Morgoth

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "кравар":

    Ще станат дебели като американците ;)
  • 27 Batushka

    3 3 Отговор
    Вземем ли Грипена ,ще дръпнем поне на 50....с Ф 16 максимум 59!
  • 28 войнски дух

    5 3 Отговор
    Сърбия е доста пред нас а не зад нас.
  • 29 777

    0 0 Отговор
    България е на 60-о място по военна мощ-sled papua-Nova gvineia !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Реалист

    4 0 Отговор
    Преди месеци бях попаднал на подобна класация и пак бяхме на тези места. Интересното е, че Сърбите имат мнооого по-добра армия, самоче нашата се намира във военен "съюз", а сърбите не. Коефициента за съюз е мн по-голям от наличната армия на страната. Пародия!

    Коментиран от #33

  • 32 Бесен Язовец

    1 2 Отговор
    Виж ся, каскет, не знам каква армия имали там сърболята, но само за някакви си 15-20 години държавата им се преполови и уж бяха по голяма страна като територия от България, а станаха по малка !! Така, че не разбирам ко си седнал да ги хвалищ тук, кел файда от тяхната армия ??
  • 33 Бесен Язовец

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Реалист":

    Виж ся, каскет, не знам каква армия имали там сърболята, но само за някакви си 15-20 години държавата им се преполови и уж бяха по голяма страна като територия от България, а станаха по малка !! Така, че не разбирам ко си седнал да ги хвалищ тук, кел файда от тяхната армия ?? Може да е всичко но ние, почти без армия, за разлика от сърбите с по мощната армия и бла, бла, не сме загубили и 1 кв.км. територия ! Ко прайм ся ?
  • 34 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Професора":

    Тая тъпня насериозно ли да я вземам, Професоре? Значи викаш, армията ни е силна, ама само за дребните конфликти. Апропо: в тия конфликти по-развитите страни се стремят да намалят човешкото участие. Пращат дронове и друга безпилотна техника, докато при нас падне ли машина - загива и войник. Ония имат ракети, дето могат през две държави да те мацнат между очите, докато гледаш Биг Брадър у вас, като преди това заобиколят баба ти. С какво ще им отвърнеш? С Ф16, дето беше супер изтребител, ама през 90-те години ли? По мое време имахме армия. Сега имаме някакви останки от такава. А ти изкара ли второ отделение?
  • 35 mediator37

    1 0 Отговор
    Като знам, че съм служил на това САУ от първата снимка, а съм доста древен екземпляр, и това от първата снимка ни е настояща "гордост", ми става мъчно за боеспособността ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове