Last news in Fakti

16 Октомври, 2018 14:50 1 903 10

Паметникът на Бузлуджа е сред 7-те най-застрашени в Европа

  • бузлуджа-
  • паметник-
  • европа ностра

Неправителствената организация "Европа Ностра" призовава българските власти да спасят определяния от тях "шедьовър на архитектурата, инженерството и изкуството"

Западни експерти се обявиха за запазване на паметника на Бузлуджа като обект на културното наследство, съобщава АФП, цитирана от "Гласове".

Неправителствената организация "Европа Ностра" призовава българските власти да спасят определяния от тях "шедьовър на архитектурата, инженерството и изкуството". В публикация, озаглавена "Комунистическо архитектурно НЛО на Бузлуджа очарова ХХI век", "Франс прес" разказва за паметника.

Открит през 1981 г. като символ на триумфалния социализъм, огромният паметник, който някога е бил в състояние да побере 400 посетители наведнъж, се простира на повече от 1400 метра надморска височина в Стара планина, в сърцето на България.

Мрамор и мед са използвани за облицовка на 75-те хил. тона бетон, стомана и стъкло, използвани за архитектурния обект с ширина от около шестдесет метра в диаметър, чиято червена звезда се виждаше в ясни дни до Румъния и Гърция.

"Но часът на слава на паметника ще се окаже кратък. Изоставен след падането на комунистическия режим през 1989 г., днес той е изяден от дивите треви, след като методично е бил ограбен от скъпоценните си орнаменти".

"Дълго време познат само на любителите на необичайния туризъм, привлечени от странността на мястото и останките от комунистически лозунги по стените му, НЛО-то вече е влязло в радара на международните специалисти в защитата на наследството", отбелязва АФП.

"Със своя бруталистичен стил това е истински архитектурен успех на ХХ век. Този паметник е изключителен със своя размер и мощ", смята Лоран Леви-Строс, бивш заместник-директор на отдела за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО.

Според британския архитект Греъм Бел "това е невероятно впечатляваща сграда, но също така е невероятно тъжна заради лошото си състояние".

НПО "Европа Ностра", чийто експерти посетиха неотдавна Бузлуджа заедно с журналисти от АФП, класира паметника на Бузлуджа сред седемте най-застрашени културни забележителности в Европа.

"Това е част от европейското културно наследство", подчертава Греъм Бел. Според неправителствената организация сградата трябва и може да бъде частично спасена с европейски средства.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алчност

    15 1 Отговор
    Добре де, какво е това безхаберие от страна на партията БСП...толкова много митинги се правят там, толкова много пари се изкарват и на края символът на партията ще се разпадне...браво, уникален пример като цяло за отношението на политиката към всичко българско...
  • 2 Пеньо

    12 1 Отговор
    За възстановяването съм, не от държавния бюджет.
  • 3 АНТИКОМУНИСТ

    12 2 Отговор
    Защо другарите милионери комунистически изчадия не си оправят чинията и газ за червената планета Марс имат си и пилот румен радев и никога повече да не се връщата на земята

    Коментиран от #4

  • 4 Друарите

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "АНТИКОМУНИСТ":

    искаха да го вземат и да го стопанисват, но Боко не позволи. Паметника е собственост на българската държава, а не на която и да било партия.

    Коментиран от #5

  • 5 се се се ре УМРЕ урааааааааааааа

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Друарите":

    Че кой ви спира да си поправите това нещо на Бузлуджа бсп е партия на милионерите и проститите баби дето гласуват за милионери а комунисти
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 патриот

    0 0 Отговор
    Боко не дава, там е бил посветен в болшевишката идея заедно с дръгарите от герб от Тошо.
  • 8 предатели

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Ходил ли си там да видиш ежедневно колко хора го посещават предимно чужденци и се възмущават как толкова красива сграда е оставена да се разрушава.Няма значение кой е строил и какво синвулизира сградата това е част от историята ни и не трябва да позволява да се разруши а държавата може доста да спечели от него като забележителност като се има предвит ,че в топ 10 в света за най красивите изоставени сгради
  • 9 Миро

    0 1 Отговор
    Сложете му още един та...к от другата страна и ще си заприлича това което ни остави комунистическото ни наследство.
  • 10 коРа

    0 0 Отговор
    Като Гергов,толкова риве за БСП,да вземе да го ремонтира..деева и крадливите комуняги деева, па да точат от на народа парите..ей нема такива паразите,няма и да има,няма пускане,са внуците им ни цицат и трепат.Деца,млади,Т1 и Т2 и дим да ви няма.Тука само ще ви гърбят за без пари,ще слугувате на мазните комуняги и това е..оправия няма.Бягайте и се реализирайте навън.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове