Last news in Fakti

16 Октомври, 2018 20:42 5 829 46

ТЕЦ "Марица изток 2" може да затвори

  • тец "марица изток 2"-
  • тец

Топлоцентралата на въглища трябва да плати 466 млн. лева

Енергийната система на страната трябва да остане стабилна, а комплексът „Марица изток” – да запази капацитета на производството на ток. Около това мнение се обединиха енергийният министър Теменужка Петкова, ръководители на държавните енергийни дружества и представители на синдикалните организации, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Петкова поясни, че цената на парниковите емисии, които държавата плаща, в началото на годината бяха 8 евро за тон, а преди 3 седмици - 25 евро.

„Това, което ТЕЦ „Марица Изток 2 трябва да плати, за да купи тези емисии и да работи през следващата година е малко над 466 млн. лева. Ако не бъдат закупени, съгласно европейските правила, централата няма право да работи или ако продължи дейност със съответните глоби – съответно по 100 евро за всяка една от емисиите”, обясни министърът.

„Работна група в Министерството на енергетиката разработи краткосрочни и дългосрочни мерки с цел оздравяване на дружеството. Средствата за квоти за посочения период ще бъдат осигурени, а през следващите месеци ще конкретизираме мерките за дългосрочно гарантиране стабилността на държавната топлоелектрическа централа“, подчерта министър Петкова.

Следващата седмица експерти от Министерството на енергетиката ще представят пред заинтересовани страни първоначални данни, свързани с разработваната Стратегия за устойчиво енергийно развитие с хоризонт 2030 – 2050 г. Тогава ще бъдат очертани основните тенденции при формиране на енергийния микс, произтичащи от европейското законодателството в областта на енергетиката. По думите й страната ни следва да избере поетапния преход към нисковъглеродна икономика, за да се гарантират достъпни цени на енергията у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лимонад

    63 8 Отговор
    и кво стана - спестихме едни 9-10 милиарда от АЕЦ с експлоатация 30-50г и сега ЕС ще ни ги пребере за по малко от 18г срещу парникови емисии...... и това ако не е недалновидно планиране, не знам какво е?

    Коментиран от #3, #5, #18

  • 2 У лево е Крим

    43 5 Отговор
    Е... - Мисля, че това е добър пример за БАТАК създаден от ГЕРБ. -Разбирате, ли че тези хора нямат никаква идея какво правят там? Дано осъзнавате, че е крайно наложително тези хора да си отидат и то на секундата!

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Енергетик

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "лимонад":

    Тъй тъй обаче хитреците се сложиха на ЕС! Далаврката е фондове за джоба на герберстите срещу нац. интереси! А Марици 1-3 плащат ли емисиите? Ако те могат да плащат защо 2 не може да си ги плаща от печалбата? Или Марица - 2 бърка в джоба на някого? Много станаха?????

    Коментиран от #29

  • 4 1234

    41 2 Отговор
    а защо не затворим американските? защо нямаме белене? за това ли доган взе варненския тец, защото ще се цотвори дупка накрая внос! герб потурчиха България!
  • 5 Да да

    9 20 Отговор

    До коментар #1 от "лимонад":

    Изоставама много от ЕС с ветрогенераторите. ТЕЦ на въглища трябва да се затворят и да преминат в студения резерв или само за сезонно ползване през отоплителния период. ако са когенерации

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    14 6 Отговор

    До коментар #2 от "У лево е Крим":

    Кажи кои да дойдат като са едни и същи без значение от коя партия са? ДПС ли, или сините или червените? Всички загробват страната. Точно енергетиката се закопа при Костов, след това заради ЕС спряха блоковете на АЕЦ Козлодуй. ВЕИ се присъединяват само на наши хора, а обикновенните граждани получават актове, че са дръзнали да поставят два панела на терасата си и отказват да ги присъединят и така да укрепят мрежата. Фотоволтаиците произвеждат точно по време-пик, а когато са монтирани по сградите се елиминира голяма част от загубата за транспорт, като се черпи от най-близък източник. Ама никой не иска да го прокара като процедура и да го оправи така, че и България да живне, пък нека да вдигнат тока и да затворят централата, щом има достатъчно ток от волтаици в квартала ти.

    Коментиран от #11, #22

  • 7 Енергетик

    30 5 Отговор

    До коментар #5 от "Да да":

    Какви ветро и слънце бе? Е
    Западна Европа има не повече от 10% енергия от вятър и слънцети да не си мислиш че като са макачурили фотоволтаиците по покривите от там си я осигуряват? Само си помагат да си сварат едно кафе! Няма ли АЕЦ се връщат през средните векове!

    Коментиран от #17, #36

  • 8 Бачо от Бабачково

    19 0 Отговор
    Ми да прокарат закон за въглеродните кредити и да садят дървета бе! Ко са праят на умрели лисици?
  • 9 BG1000

    9 19 Отговор

    До коментар #2 от "У лево е Крим":

    Не че защитавам ГЕРБ ама това с енергийния мазаляк го направиха БСП..
    И до ден днешен Орешарски, Кадиев и още много други от партията изкарват милиони в енергийния сектор, най вече със спекулации на гърба на народа. Ама той като е прост, цял живот ще си носи хумота.

    Коментиран от #10

  • 10 НКВД

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "BG1000":

    Ти не защитаваш ГЕРБ изобщо само хвърляш вината на БСП!! Цар Борис1 е виновен за АЕЦ Белене!

    Коментиран от #31

  • 11 У лево е Крим

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Това, че не виждаш избор не е основание да оставиш настоящите. Това е като да държиш калпав работник на работа, защото мислиш, че и другите ще бъдат същите без да си направил нов конкурс. Разбери, че те първо не пускат никой да се прояви! - Изброените от теб партии разполагат с огромни бюджети и големи структури. Правят си и законите според това, което на тях им е изгодно. - Те искат да се променят нещата само, когато на тях им омръзне да управляват. Не можеш да се сбориш с тях освен по 2 начина. - Единият е да гласуваш за всеки друг, но не и за тях а вторият е бой- бой, кръв и пак търсенето на нови хора. Аз чаках 30 години как ни "оправят" живота... - Така не може да продължава! - Сега е по- зле и от преди 89 година.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Оня с магарето

    8 0 Отговор
    Като има проблем с тока
    поне да направят една фабрика за свещи да не даваме на китай пари да остават тука ще отворят нови работни места
  • 14 гнида

    12 2 Отговор
    На герб много работи не са им ясни ..... Един консултант като Р. Овч. ще ги светне правилно ... И един конкретен въпрос - как тец Варна спечели конкурс са студен резерв , а не го спечели тец Марица Изток 2 ....
  • 15 Viktor

    4 2 Отговор
    Супер да я затворят и да я приватизират. Да видят тогава на кой ще плащат търговците на евтина електроенергия и на каква цена. То е ясно, че за народа никой не мисли и не му пука. И без това електроенергията от МИ2, която влиза в микса е малък процент и слабо влияе върху крайната цена.
  • 16 Голем смях

    2 6 Отговор
    Закривай кюмюра.
  • 17 Голям прос

    1 9 Отговор

    До коментар #7 от "Енергетик":

    За енергетик си доста бос по тия въпроси. Темата е обширна. Четете книжки бе!

    Коментиран от #20

  • 18 1234

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "лимонад":

    "и кво стана - спестихме едни 9-10 милиарда от АЕЦ с експлоатация 30-50г и сега ЕС ще ни ги пребере за по малко от 18г срещу парникови емисии...... и това ако не е недалновидно планиране, не знам какво е" ... Много си е далновидно даже. Другата алтернатива беше да плащаме с 10ст. повече за киловатчас от Белене, което е разлика от 1,73 милиарда годишно.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Енергетик

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "1234":

    Измислици! Пропаганда на НПО! руснците нямаше да надвишат цената на kw.h от тази на Козлодуй!! Само по селата не повярваха!
  • 20 Енергетик

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Голям прос":

    И ти не си много обут щом спориш със старши енергетик!!
  • 21 Пешо

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "1234":

    Какви глупости пишеш? Най-евтината енергия в България е от АЕЦ-а. Най-скъпа е от възобновяеми източници.

    Коментиран от #24

  • 22 Експерт

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Намери си друга тема за коментар ! Енергетиката ти е " тъмна Индия " .
  • 23 Експерт

    2 1 Отговор
    А това на снимката е американската АЕS М.Изток 1.
  • 24 Цени

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Пешо":

    Пропускаш факта, че говориш за цените на СТАРИТЕ АЕЦ и възобновяеми източници. Най-ниската цена на която може да работи за да се изплати за 20 години Белене е по оптимистичен сценарий 8,5 евроцента което е 17ст без ДДС на изхода на централата. В момента заедно с всички такси пренос, акцизи и ДДС, цената на нощна тарифа до контакта на клиента около 12ст. На толкова е тарифата и за Вятърна енергия.
  • 25 СаламАлеко

    2 0 Отговор
    Програма 2030-2050! Някой да ми каже при днешната картина, колко българи ще са останали в Родината за да плащат електроенергия 2050 !
  • 26 Кънев

    15 0 Отговор
    Защо никъде не се съобщава,че останалита тецове,на ковачки,2та американски и тн ,държавата е длъжна да им плаща емисиите.Кой тъпанар е подписал така договорите,и защо не му се потърси отговорност
  • 27 До Лимонада

    3 0 Отговор
    Това не е недалновидност, това е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО и би следвало да има публични екзекуции!
  • 28 Димов

    3 1 Отговор
    Какво стана с идеята да инвестираме в изграждането на мналките, руслови ВЕЦ, в планинските райони? В момента имаме около 200 такива, осигуряващи 600 ГВтч, а проучването сочеше, че в България има още 500 подходящи места за такива централи. Те са екологични и не пречат по никакъв начин на природата. Не нарушават екобаланса. Развитите страни се обръщат все повече и към този тип енергоисточници. Нали уж твърдяха, че България има добър потенциал за такъв електродобив.

    Коментиран от #30, #34

  • 29 Икономист

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Енергетик":

    Ето защо, ТЕЦ-Марица 2 цена от 75лв/МВч а на ТЕЦ-Марица 3 е 160лв/МВч тоест повече от двойно. Да колкото и гадно да прозвучи за наше добро и за евтин ток Козлодуй продава на мин. печалба а Марица 2 на загуба.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кой40

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "НКВД":

    А кой го създаде, ако не комунистите!? Луканката открадна 30 млрд, кривата тиква 2млрд от Цаков камък, другия кагабейски ибрик свиНеевски 5 млрд от КТБ, червената подлога Овчаров 5 млрд от Белене!!!!! Защо нямаме Белене, като проектът е от 1980г., а!!!??? Защото червените продажници го използват като банкомат!
  • 32 Гост

    3 1 Отговор
    Добре а квотите въглеродни емисии които получава страната, защо не отиват за ТЕЦ, а се вливат в фонда за сигурност. Не ги ли получаваме именно за това от ЕС безплатно тези квоти? И по принцип от Марица изток 2 казаха, че им трябва цена от 94 лв за да си покрият разходите по производството, просто да се промени закона, който ограничава сключването на договори само с производители произвеждащи ток с цена 10% над пазарната. Защото пазар за цените на тока за битови потребители няма, тези цени на които се изкопуваа енергията не са реални, освен на американските централи, когенерациите и веи . Дори Козлодуй продава тока на загуба, но покрива загубите от продажбата на ток на свободният пазар.

    Коментиран от #35

  • 33 Киро копача

    1 3 Отговор
    Там където е замесена Русия, винаги има мръсотия!
  • 34 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Димов":

    Станаха две неща. Първо с частни инвеститори тока от рисковите ВЕЦ е много скъп, защото те си искат възвръщане на инвестицията в обозримо бъдеще а не след 100г, освен това цената на капитала вложен в тези централи ги оскъпява допълнително , абе с една дума много е скъпа енергията от тях.
    Второто е че еколозите скочиха с/у тях , че унищожават реките и местообитанията на птиците и рибите. Иначе има достойнство мащабни проекти за Дунав.

    Коментиран от #39

  • 35 Пазарна икономика

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    В момента в който всички излезнат на свободния пазар и се съобразяват с цените на борсата, ще лъсне истината кой ток е скъп и кой евтин. В момента с тези регулирани цени, парите по закон се изсипват в дадени централи, А тези които имат потенциалът да продават по-евтина енергия, няма на кого да продават.
  • 36 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Енергетик":

    Ти нормален ли си ? В Европа бил ли си скоро? Знаеш ли,че върви програма за монтиране на фотоволтаици ? Отпускат безлихвен кредид за поставянето на фотоволтаици. Да кажем за една къща от 120 квадрата ти трябват 30к € . Кога това ще стане в България? Никога,защото още се топлим на въглища като туземци.

    Коментиран от #37

  • 37 Петър

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Една студена зима и всичките ви мераци, за фото, перки, вятър(все далавераджии), НАРОДЪТ ще ви ги навре отзад! Само да вметна, Германия строи нов ТЕЦ!
  • 38 Гост32

    1 0 Отговор
    Сблъсъкът не е ВЕИ-въглища, а газ- въглища. Ако се закрият въглищните мощности то те ще бъдат заменени от отопление на газ и газови централи.
    ВЕИ идват чак тогава, те седят на втори план. С намалено потребление на ел енергия през зимата част от проблема пред фотоволтаиците отпада, газовите централи пък са подходящи за балансиране на ВЕИ, отпада втори проблем. Третият и най-съществен са цените които при ГЕЦ когато работи са по високи от въглищните ТЕЦ и вече ВЕИ стават разумна алтернатива. В резерв пък Гец са по евтини. Освен това газ централите произвеждат по-скъп ток през целият си живот а ТЕЦ само докато се изплатят капиталовите разходи.

    Коментиран от #40, #42

  • 39 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Не, не, не... Не обикновен ВЕЦ, а руслов. Русловите нали уж не пречат на рибните пасажи и на околната им флора и фауна? Поне така твърдяха тогава. Беше някаква идея, да се изградят не просто като електроцентрали, а като съоръжения за осигуряване и на питейна вода, към населени места, имащи нужда от такава. Аз също съм против някви бетони да ми стърчат насред природата, но проекта беше доста смислен и природосъобразен. Ама нищо чудно да е било само на реклама и да е имал подводни камъни. Сигурно за това да са го прекратили.
  • 40 Коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Гост32":

    Аз съм работил в частен ТЕЦ където имаше котли на газ и на въглища. Еми скъпо излиза газа в сравнение с украинските въглища. А сега газа още скача това е убийство за бедни държави, а ако държавата е богата тогава направо се минава на ВЕИ. Истината е в една голяма АЕЦ и другото ВЕИ.
  • 41 Гост32

    0 0 Отговор
    И аз имах в предвид руслови, правописна грешка. И според мен се вписват добре след години в пеизажа, дори някои са атракции и място за отдих като тази в над Карлово или над с. Черни Осъм, но хората решиха че са вредни.
    За съжаление АЕЦ не може да балансира ВЕИ. Дори и без ВЕИ голямо количество АЕЦ прави системата трудно управляема и е икономически неефективно. За това и Русия и останалите се опитват да конструират ,,мини,, реактори.
  • 42 Канадски вълк

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Гост32":

    Добре ги наместваш, но питай колко струва преустройството на технологията от въглища на газ!
    Тази газ, ние ли ще си я добиваме или пак от Путкин ще зависим и ако един ден врътне кранчето!!!!????
    Само родно производство енегроносители ни ава сигурност и евтина енергия!

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Канадски вълк":

    Газът за ток е единствено алтернатива ако се сбъдне прогнозата на Борисов и започнем дори да го изнасяме от Черно море :). Ти вярваш ли го???
  • 44 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Канадски вълк":

    Мини Марица Изток са с печалба 24 млн лв на година. С техни въглища се произвежда 1/3 от токът в БГ. Как мислиш, дали ще минат ТЕЦовете на газ?

    Коментиран от #45

  • 45 Канадски вълк

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Димов":

    Не си ме прочел правилно! Скъпа инвестиция е, минаване от изгарянето на нискокалорични въглища на газ. Трябва да се оставят въглищата да си изживеят живота и постепенно да се минава на геотермална енергетика.

    Коментиран от #46

  • 46 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Канадски вълк":

    Правилно те разбрах и с постът си се съгласих с твърдението ти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове