Last news in Fakti

16 Октомври, 2018 20:47, обновена 16 Октомври, 2018 20:56 4 341 20

Безплатен университет за химици, математици и физици

  • химици-
  • математици-
  • физици

Студентите да учат безплатно, ако изберат неатрактивна специалност, предлага образователният министърът

Безплатен университет за учители, химици, математици и физици. Студентите да учат безплатно, ако изберат неатрактивна специалност, предлага министърът на образованието и науката, а целта – да се попълни дефицитът на работна ръка.

В кои специалности има най-голям недостиг на кадри?

Началото на учебната година в много университети започна с незапълнени места. В Софийския университет например при обявени близо 5500 места, 760 останаха незаети дори и след трето класиране, съобщи бТВ. Празните места са предимно в катедрите по природни науки.

В специалност "Математика" например са заети сами половината места от обявените по план – прием. По физика празни остават близо 60 места, а по химия около 20.

Ако обучението им стане безплатно, студентите ще си спестяват от 200 до 800 лева годишно от семестриалните такси. Дали това обаче е достатъчна мотивация за тях да изберат неатрактивна специалност.

Матей е спечелил няколко медала от престижни състезания по математика. Ще продължи да се развива в тази наука, но не и в България.

Петър пък е многократен медалист по физика. Скоро заминава за Англия.

Камен е с медали по химия и ще продължи да учи в Оксфорд.

„Ако следването стане безплатно, може да разубеди някои хора, но мен конкретно не ме разубеждава”, казва Камен Петров.

Това е пътят на повечето ни таланти в природните науки.

„Липсата на реализация е това, което ги спъва”, заяви учителката Людмила Кирилова.

В математическия и физическия факултет на Алма матер се срещат все по-малко студенти. Стоян е избрал приложна математика. Оптимист е.

„Един човек, който е завършил математика в този университет после може да се справи с много неща според мен”, каза Стоян Апостолов.

А ръководството на математическия факултет вече е взело нещата в свои ръце.

„Всички, които са приети математика и статистика с максимален бал, ги освободихме от такса”, съобщи деканът доц. Първан Първанов.

Безплатното обучение ще бъде под формата на трета стипендия за студентите от дефицитните специалности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професорът

    34 1 Отговор
    Пуснете обяви в махалите, може да изскочат някои талантливи ромчета, знаели човек геният къде се крие?.

    Коментиран от #6

  • 2 Професорите

    5 1 Отговор
    Има какво да научат от талант и гений, но не могат да го възприемат
  • 3 НАТО ВЕЦ

    13 2 Отговор
    Безплатно обучение за безработни или донорство за чужди икономики.

    Коментиран от #4

  • 4 На ВЕЦА комина*

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО ВЕЦ":

    Каква е ползата за студента да завърши Софийският?,и после да си блъска главата в стената без работа. Някъде на вън поне ще го забележат ако е с добри показатели и ще бъде добре платен.
  • 5 Коментатор

    14 2 Отговор
    Страхотно! Без шега. После започват да се шегуват със завършилите студенти със заплатата от 500€. А завършващите в Европа естествено ще получават 5 и 6 пъти повече, но от работодатели от Европа. Честито България!!! Но не се мръщете на Европа, че децата учат там и искат да работят там. И заплатата не е единстената причина децата да не искат да са в България...
  • 6 Коментатор

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Професорът":

    Шегувате се, но единственият начин циганите да се цивилизоват и се впишат в обществото е образованието!!!

    Коментиран от #10

  • 7 До 6

    5 2 Отговор
    циганите не пречат да се интегрираш и ако се беше интергил/а то да си го разбрал/а . Химията и физиката доказаха своята интеграция в храните , време е тази интеграция да спре ужаса от химикалите да тровят земята въздуха и водата (!) Харта ЕС чл.1—5 ДЯЛ 1 ДОСТОЙНСТВО ] Член 3 Право на неприкосновеност на личността
    1.Всеки има право на физическа и психическа неприкосновеност.
    2 . В областта на медицината и на биологията трябва да бъдат зачитани по -специално : б ) забраната на евгеничните практики , по - специално на тези , които имат за цел селекцията на хора ; в ) забраната за превръщане на човешкото тяло и неговите части в източник на печалба ; г ) забраната на репродуктивното клониране на човешки същества;
  • 8 ако искаш да

    23 2 Отговор
    унищожиш една държава без война са нужни ниски заплати и „демокрация” за да могат способните хора свбодно да избягат.

    Коментиран от #13

  • 9 асддса

    8 1 Отговор
    Какви са тия глупости ? Карат хората да правят цял живот нещо, което не искат за да си спести две-три хиляди ? Кой разумен ще се съгласи на такова нещо. На сила няма да стане от никой нищо. Да гледат как да променят мисленето на младите още от малки в училище. Да ги отклонят от чалгии , дроги и всякакви простотии и те сами ще се насочат към нещо.
    Най важното е да се контролират социалните мрежи, те съсипват най-много.
  • 10 Професорът

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Коментатор":

    Прав си, факт неоспорим.
  • 11 Ирен

    4 1 Отговор
    Късно е чадо ! Мандалото хлопна !
    Късно в либе за китка .
    Ееее , свещена простота ....
    Нямам думи , затова цитирам .
    Наем нерви (МИЛЕНА )
  • 12 849

    6 2 Отговор
    Проблемът не е само в това, че способните и талантливи момчета и момичета бягат от България. Кадърните, знаещи и можещи преподаватели също си отиват (отишли са си вече) и това влошава много качеството на българското висше образование. Можете ясно да го видите с просто око във всеки български университет (вкл. СУ "Климент Охридски").

    Коментиран от #17

  • 13 Компетентен

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "ако искаш да":

    Прав си , точно това искат един файтон престъпни продажници , управляващи държавата : да "редуцират" населението и да разчистят терена за ония , с парите , които си мислят , че са нещо повече от другите
  • 14 ГосТ

    6 1 Отговор
    Това да не е известното трибуквие, което трябва да стане герб на страната,че да го набиеш между ушите. Науката в България ще бъде занулена съвсем в близките години. Кажете си го направо,дори учителите са кът в тези специалности.
  • 15 некойси

    4 1 Отговор
    Отчаяни и закъснели мерки, за десетилетие грешки и пропуски. И как само имат наглостта да говорят колко са постигнали и как добре живеем заради техните усилия.
  • 16 Алма Матер

    4 5 Отговор
    Безродието си е проблем, дори и при интелигентните хора. Иначе за инициативата, това е една добра стъпка, но трябва още в тази посока.

    Коментиран от #19

  • 17 До 849

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "849":

    За какво качество талат и кадри за више образование пишеш ? Че нещо не схващам логиката в прогреса за които пишеш 849 ?
    За какво качество като точно ТЕЗИ обезкачествиха връзката
    човешкото с природа , за кого е
    качество днес за човека от тази еволюция с науката образование ЗА ДА ЧЕТЕМ ВСЕКИ ДЕН ПО НОВИНИТЕ КОЯ ДЪРЖАВА КОЛКО СЕ Е ВЪОРАЖИЛА ИЛИ КОЛКО ГЛАДЕН НАРОД СТРАДА ЗАРАДИ НАУКАТА ЛЪЖАТА В ЕВОЛЮЦИЯ НА ЧОВЕК ЛИ или ЧЕ СВЕТЪТ С ВСИЧКИ ДЪТЖАВИ е ГРАДЯЛ НЕЧИЯ ЕВОЛЮЦИЯ И ПРОДЪЛЖАВА ДА Я ГРАДИ ( аз определено й не виждам в тунела на глобалистите светлина за бъдещето на човечеството ни ,щом една лъжа чрез науката доказва че човечеството се храни с отрови т науката химия , за какви кадри ... за више качество пишеш ....качество за интелигенцияробиилитранс-хуманизъм 🤷🏼‍♂️

    Коментиран от #18

  • 18 До 849

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "До 849":

    От 7/17
  • 19 До Алма Матер

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Алма Матер":

    Я чуй ТОВА
    lUDIlvgoFJE
  • 20 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    кой да учи, след 10години половина места ще са свободни, трябва да има закон за задължително висше образование, както подкарахме всички цигани ще са висшисти.Трябва отсега останалите българи да наблегнем на цигански и турски език, само мир да има, а това че няма да има българи-бълха го хапела. Управляващи сега имат друга задача,дали да гонят руски дипломати, и като ги изгоним ще решим всички проблеми на идиоти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове