18 Октомври, 2018 14:23 3 838 47

Депутатите решиха: "Умерено" по-висок данък за старите коли

  • данък-
  • автомобили-
  • коли

Не повече от 20-30 % ще бъде ръстът на данъка на старите автомобили

Депутатите решиха да плащаме от догодина по-скъп данък за старите коли.Опозицията възропта с мотив, че щели да се натоварят най-уязвимите хора.

"Не повече от 20-30 % ще бъде ръстът на данъка на старите автомобили", заяви пред медиите в парламента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й стъпката е доста умерена. Освен това старите коли били по принцип с по-нисък данък, пише news.bg.

"Сумата няма да е голяма и да утежни хората", уточни тя.

"От друга страна мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се трови с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече в резултат на това и дали ще продължим да се превръщаме в пазар втора употреба за старите коли в Европа", заяви още Менда Стоянова.

По отношение данъка върху основните жилища, тя обясни, че облекчение от 50% от данъка се ползва за основно жилище.

"Всеки, който е декларирал повече от едно основно жилище, просто е заобикалял закона", поясни Стоянова. Сега се прецизира законът и се дава възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са се опитвали да бягат от закона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1994

    62 5 Отговор
    Умерено ще ви ринем
  • 2 goni

    63 6 Отговор
    Тия, загубиха изборите! Наглост е да заявиш че 20-30% e умерено увеличение!

    Коментиран от #17

  • 3 Коментар

    49 4 Отговор
    Какво значи Умерано 20-30%
  • 4 цистит

    47 4 Отговор
    2 милиона мпста по 20-30 процента тъкмо ще си платите застраховките каско и гражданска на вашите парламентарни ес класи
  • 5 Пръдльо

    46 4 Отговор
    Тъпанари такива , седите там и с глупости се занимавате , намалете на половина държавните чиновници ,,депутатите и заплатите им , ще видите , как нещата ще се оправят в България
  • 6 бай Коста

    32 2 Отговор
    умеренно значи , ще ядем оная работа ( голата опашка)
  • 7 байтошо

    46 3 Отговор
    Ами айде и умерено да ни вдигнат заплатите а ??
  • 8 Факт

    38 3 Отговор
    Чумата да ги тръшне ?
  • 9 ГЕРБаха ни майката

    40 4 Отговор
    Умерено да ви го ... герберасти мръсни !
  • 10 Petko

    39 1 Отговор
    Какъв голям и благороден жест! Няма гаранция, че същите депутати ще бъдат и другата година. За тия ще гласувам с две ръце ама друг път. Крадлива измет.
  • 11 Експерт

    11 14 Отговор
    Старите коли не замърсяват въздуха повече от твърдите горива,това става ясно от разликите на въздуха между зима и лято,но ако толкова искат да ограничат карането на каквито и да било автомобили да вдигнат горивата и застраховките,а не всеки да се вози сам в кола и да се разхожда за кеф из големите градове!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Viktor

    39 0 Отговор
    С приходите от данъци ще се обнови
    автопарка на Министерски съвет. Така е в живота, който е краднал сега е добре, който не е да гладува.
  • 14 Нона

    29 2 Отговор
    С парите от данъци къде ще купуваме къща, че тази в Испания е с протекъл покрив. Работете българи, че трябва да осигуряваме и наследниците на Винету.
  • 15 Petko

    29 0 Отговор
    Умерено и ще гласувам на следващите избори.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 куку руку ку

    32 0 Отговор

    До коментар #2 от "goni":

    Загубиха изборите? Колкото, когато вдигнаха цената на винетките. Никой не ги е избирал, сами си преправят резултите на изборите.
  • 18 ТОЧКАТА

    21 0 Отговор
    Какъв Мендовски израз,,,ми то 20/30%...нищо не е...!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сатаната

    30 0 Отговор
    Кога данъка за нови коли ще стане 0 до 5 лв. а не 300 скапани герберасти, че вдигате на старите, и кога гражданската ще ми е бонус за година, като не съм нанесъл щети за 1-на стотинка повече от 30 г.? Колко по-ОТГОВОРЕН трябва да съм бе долна пасмина герберастка?
  • 21 Гост

    25 0 Отговор
    Вдигайте, вдигайте, то народа ги е напечатил - с тия заплати... Кой обикновен човек може да си позволи да кара нова кола! А от къде на къде ще ми казват каква кола да карам? Всяка кола, ако се поддържа като хората и всичко да й е ок няма проблеми! Минава лиу на преглед - минава, отговаря ли на изисквания - отговаря, точка!Примерно на мен новите не ми харесват, специално ширпотребата. И да имам средствата не бих си купил ширпотреба еднодневка, винаги бих препочел втора ръка, ама по-висок клас, читава, стягам си я да й е ок всичко и това е! И ще си я карам с кеф, ЗАЩОТО МИ ХАРЕСВА!
  • 22 User

    3 38 Отговор
    Ще ме извините ама съм съгласен с данъка върху стари МПСта. Оставете въздуха, една нова кола е в пъти по сигурна и надеждна от стара такава. Всяка кола след 5тата година се нуждае от смяна. Първо станахме двор, направо морга, на стари използвани коли от ЕС. Второ при задълбочено изследване ще се установи, че доста катастрофи и смърт на пътя са станали вследствие на амортизирани части по старите автомобили. Без да ми говорите, че новите коли имали пластмаса, били калпави и т.н. Сякаш като е тежка и масивна една стара кола с повече желязо, няма да помете като танк невинни. Не може един дрисльо с 20 бона, вместо да си известира в нова кола с гаранция, да отиде и да вземе немски трошляк и да даде маса пари после за ремонти, които не са с оригинални части, или от официалните сервизи. Отделно като ми свършат парите, да прави компромиси с части на доизживяване. Той си става чист убиец на пътя в даден момент.

    Коментиран от #23, #25, #28

  • 23 Дедо

    26 2 Отговор

    До коментар #22 от "User":

    Най-вероятно нямаш нито кола,нито книжка!

    Коментиран от #31

  • 24 Сатаната

    4 3 Отговор
    Имам 4 коли и нито една отнета точка през последните 4 години.
  • 25 Гост

    24 1 Отговор

    До коментар #22 от "User":

    Чакай малко, аз си карам въпросната стара кола, и аз нося отговорност за нейната изправност! Аз я поддържам в много добро техническо състояние, без да правя компромис с нищо, а относно безопасността й за мен при катастрофа - това си е лично мой проблем и лично мой избор! Не возя никой насила при мен! И парите, които инвестирам в нея са си лично МОИ изкарани, не ми ги дава никой, за да ми казва какво да си купя с тях и какво да карам! Не всички харесват новото, всеки си има препочитания, затова живеем в демокрация! Просто контрола трябва да се затегне! Искаш стара - няма проблем, НО ДА Е ИЗПРАВНА!!! И аз съм против раздрънканите бараки, които масово се карат, ама хората, които си обичат колата от даден модел и си я гледат, какво? В Германия никой няма да те ограничи какво ще караш, стига да е изправно!

    Коментиран от #29

  • 26 Мендю

    24 0 Отговор
    Искам да го сложа умерено на крадливата Менда в задния двор!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гост

    18 0 Отговор

    До коментар #22 от "User":

    За пръв път прочетох толкова много глупости събрани в един коментар
  • 29 гост

    4 17 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Айде стига си ръсил глупости , и в Германия и в цяла Европа старите коли са с по-високи данъци и то много , да не говорим , че на много места вече са просто забранени за движение , особено дизелите , колкото и да са "изправни" , а то там неизправни просто няма !!! И не само данъците , а и застраховките са по-високи за старите , аман от дървени философи , дето те знаят повече от всички !!!
  • 30 asoos

    19 2 Отговор
    Седим и си чукаме плюсове и минуси защото сме рая всичко увеличават за щяло и нещяло а ние търпим 500 г и още 50 плюс още 30.първата година 20 % после още 20% докато станат 100% и много ми е интересно като вдигнат данъка как природата ще стане по чиста.Зимата масово се гори дърва въгища и др
  • 31 User

    2 19 Отговор

    До коментар #23 от "Дедо":

    И книжка имам, и колата сменям след като й изтече гаранцията. Някакъв проблем да имаш с това? Изказах си мнението. Изборът ми е да шофирам автомобили с гаранция, поддържани в оторизиран сервиз. Спазвам и правилата доколкото е възможно. Нагледал съм се на всякакви простотии по улиците. Не съм някакъв възрастен, под 40 години ми е възрастта. Единствено първата ми кола беше втора ръка. След това реших да ми е спокойно. Да си знам гаранцията, профилактиката, всичко. После следващата. Какво сте ги закарали тия стари кошници , дори и поддържани, са си пак стари талиги. Не ме убеждавайте. Сякаш искате си умрете с тях, както и се случва редовно по пътищата. Колата е необходимост а не втора съпруга. Купувате я и край, до живот ще си я гледам. Колата е като телефона. Като остарее, сменяш. Тъпия манталитет, щом още работи, защо да го сменям. Знам, че нищо няма да променя говорейки тук, но се радвам, че все повече мислят като мене. Нека още ги вдигнат данъците , бил съм в чужбина, каква красота е да гледаш нови чисти коли по пътищата. И хората да си ги карат с удоволствие , бавно, предпазливо. Спират на пешеходни. Дават предимство. Никой за никъде не бърза и не се тежкари. Още да изброявам ли, гледам, че сте фенове на минуси ама това грам не ме трогва.

    Коментиран от #32, #34, #38, #39, #46

  • 32 Язе

    13 2 Отговор

    До коментар #31 от "User":

    Бил съм в оторизиран сервиз(няма да казвам марката)и снабдителя идва с пликче на което пише..ЕВРО 07.В тези сервизи ако не знаеш често пише,че ти е сменяно маслото ама дали е така?За сервизи на доста известни марки знам със сигурност,че има такива пропуски и колата хвърля ДВГ.В тези сервизи често нямат идея какъв е проблема и сменяват наред ако не е гаранционна(случвало ми се е),ако е в гаранция закърпват проблема някакси докато изтече гаранцията.Повчето птп-та стават заради алкохол,превишена скорост и липса на умения и купени книжки.Колко катастрофи са заради проблеми по колите?Нищожен процент.
  • 33 Язе

    1 1 Отговор
    За старите коли се вдига данъка,а за по-новите някакво намаление няма ли?Плащам два данъка като на по-нова е 20 пъти по-голям пък е евро5.Пак се прави както е на запад но не точно.
  • 34 asoos

    15 1 Отговор

    До коментар #31 от "User":

    първо трябва да се изясни какво е стара кола има 5 годишни коли на над 300 000 км стара ли е или нова. Моя сутиен :))) е на 14 г на 140 000 купен от Ситроен България и поддържан в Ситроен гаранционно и извън гаранционно стар ли е или запазен.

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 asoos

    12 0 Отговор
    а печките на дърва и въглища имат ли евро 4
  • 37 гнида

    13 0 Отговор
    Не е виновен този дето яде баницата , а този който му я дава ! Запомнете го и на следващите избори го реализирайте ...
  • 38 Дедо

    17 0 Отговор

    До коментар #31 от "User":

    Приятелю,аз карам автомобил на шест години,закупен нов!Като токова ти харесва в чужбина си ходи там!Масата автомобили са на хора с доста по-скромни възможности и притесноителното е че с тези доходи новия данък няма да промени нищо,а напротив!Вместо да си купуват нови гуми ще карат с втора употреба и вместо нови части от моргите!Над 20%карат и в момента без застраховки и данъци!Имах преди време ПТП предизвикано от индивид с отнета книжка,с един куп висящи актове и каращ автомобил без нищо платено!Повярвай ми ,дано не ти се случи че си нямаш на идея какви ядове са!
  • 39 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "User":

    "колата сменям след като й изтече гаранцията. Някакъв проблем да имаш с това?" Щом като питаш този въпрос в България, значи ти по-скоро имаш или би имал проблем. Нещо не можеш май да видиш по далеч от носа си и да прецениш аудиторията, възможностите и животът, който "живее". Не си за тук, колкото и да си прав, и скоро няма да бъдеш!

    Коментиран от #42

  • 40 eni

    12 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Сумата няма да е голяма и да утежни хората", уточни тя. За тези госпожи и господа в парламента тази сума от новият данък за колите може да не е тежка, да не им тежат и новите застраховки ГО и здравните нови такива, да не им тежат увеличените цени на хранителните скоки, лекарства. Но на останалите им идва в МНОГО не разбирате ли.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 User

    0 10 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Типично. Щом един се различава от вас, гоните го. Не си за тук. Избрал съм обаче да остана. Да променя нещо. С това си закърняло мислене няма да се оправите просто. Всеки се инати, старата си кола не я давам. Ама така нищо не променяте. Тази промяна трябва да почне от някъде. За съжаление такива като мен ще я направят. Вместо общо да се съберем и променим нещата. Не ми вади думите от контекста. Проблем имат тези, които си мислят, че нямам книжка и/или кола. Оторизираните сервизи зависят пряко от хората, които работят там. Пак свеждаме нещата до манталитета. Ако човек има глобално мислене, ще знае, че качественото обслужване на една кола ще доведе до нисък брой проблеми на пътя, и спасени невинни животи. Повечето, да не кажа всички тук не виждате по далеч от носа си. Гледате си паницата. Не гледате глобално. Не мислите глобално. Роптаете срещу промените. Бръкне ли ви някой в джоба и виете до небето. И очаквате нещо да се промени след като самите вие не се променяте. Не, такива като мен искате просто да ги изгоните и да се вайкате самички...като кучето , което вие срещу Луната.

    Коментиран от #44

  • 43 мунчо

    8 0 Отговор
    И хиляда лева да направят данъка въздуха няма да е по-чист.Който кара стара кола няма пари за нова .Ще спести от нещо и ще плати,но нова няма да си купи скоро заради високите данъци.Друг е въпроса ако държавата подпомага закупуването на по-нова кола,а не да те принуждава да караш стара.
  • 44 Язе

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "User":

    Явно си твърде млад за да си мислиш,че нещо зависи от теб и можеш да промениш държавата.Успех с начинанието.

    Коментиран от #45

  • 45 User

    0 3 Отговор

    До коментар #44 от "Язе":

    Не, приятелю. Достатъчно съм зрял за да проумея факта, че една промяна трябва да започне от самия човек. Успех на вас пожелавам с това закърняло мислене.
  • 46 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "User":

    Ми не всички сме просто консуматори като теб! Като можеш да си позволиш си ги сменяй вселки ден, някой казва ли ти нещо!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове