19 Октомври, 2018 17:48 1 752 22

Цачева: Екстрадиция на граничарите!? Изключено!

  • цецка цачева-
  • граничари-
  • бракониерство-
  • резово

Правосъдният министър увери, че гражданите ни няма да бъдат предадени на Турция

Цачева: Екстрадиция на граничарите!? Изключено! - 1
Снимка: БТА

Министерството на външните работи ще окаже всяко необходимо съдействие, в рамките на своите компетенции, за положителното разрешаване на случая с четиримата български граничари, обвинени в убийството на турски бракониер през 2008 г. Това стана ясно на среща в МВнР между заместник-министрите Тодор Стоянов и Георг Георгиев и депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева и Диана Саватева, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Заместник-министър Стоянов информира, че чрез генералното консулство в Одрин са изпратени запитвания за информация по делото, както и че ще бъде поискано присъствието на наш представител на съдебните заседания. Предприети са стъпки и по отношение на адвокатската защита, като ведомството е предложило на сънародниците ни адвокати с опит в наказателните дела.

Диана Саватева, която миналата седмица се срещна с граничарите, разследвани в Турция изтъкна, че засега няма яснота от турска страна на какъв етап е делото. Тя сподели, че обвинените са значително по-спокойни, тъй като усещат подкрепа от страна на българските институции.

"Напълно е изключено да се стигне до екстрадиция на четиримата български граничари", обвинени от Турция за убийството на рибар-бракониер преди 10 години край Резово. Това увери по време на парламентарния контрол пък министърът на правосъдието Цецка Цачева.

“Не е възможно да се стигне, тези наши граждани да бъдат предадени на турската страна, но е и вярно, че ние нямаме механизъм, по който българската държава да прекрати делото в Турция. Онова, което можем да направим и ние го правим, е държавата да се ангажира чрез консулските си служби. Имаме уверението на Външно министерство, че консулът ще присъства на съдебното заседание“, заяви Цачева, цитирана от БНР.

След дълго разследване български съд прекратява делото срещу четиримата поради липса на престъпление. Преди година те бяха оправдани и от Европейския съд за правата на човека. Турция обаче води собствено дело.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОПСССС ПРОБЛЕМ

    9 3 Отговор
    Обаче Ердоган и Борисов са приятели.........??????
  • 2 Расулюлах

    5 38 Отговор
    Убиици за едната риба убили човечеца

    Коментиран от #5, #15, #16, #22

  • 3 Скункс

    32 3 Отговор
    Тъпите чалми да си бяха стояли в Турция и нямаше да им се случи случка.

    Коментиран от #7

  • 4 Салам Алеко

    39 5 Отговор
    Вземете позиция веднъж завинаги! Границата на Родината е "Свещенна и неприкословенна" ! Момчетата са изпълнявали дълга си! Турция да си учи гражданите на уважение към съседа!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 marquise

    12 4 Отговор
    Екстрадицията на лицата от гранична полиция, поискана от Турция, се решава от компетентен съд, а не от г-жа Цачева. Доколкото ми е известно, тя е Министър на правосъдието, а не говорител на Окръжен съд - Бургас. Това недоразумение си има своето обяснение - влизане право в СУ по линията на Рабфаг, и завършване по "втория" начин...

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Скункс

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "ivan4o":

    Ооо Иванчо,ще ти обясня къде отиват данъците ми.Отиват за пенсиите на баща ти и дядо ти, които получават пенсии и в Турция и с нищо не допринасят за България освен да я ощетяват и да джафкате против всички българско.Анлъдън мъ??

    Коментиран от #9

  • 9 ivan4o

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "Скункс":

    Аз му казвам да праиш нещо , той ми вика анладън мъ!

    Коментиран от #11

  • 10 Бесен Язовец

    8 3 Отговор
    Цецка е велика не направи евала на соросите ! Браво Цецке !
  • 11 Скункс

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "ivan4o":

    Питаше ме за данъците,Иванчо и ти отговорих!!

    Коментиран от #12

  • 12 ivan4o

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Скункс":

    Не съм питал! А ти писах нещо да направиш!
  • 13 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "marquise":

    Не е хубаво да плюеш,преди да си прочел статията.Каквато и да е ЦЦ ,зад гърба си има едно цяло министерство,което се занимава със законите на правосъдието и все някой трябва да знае как се процедира в случая.Чети и не се излагай!
  • 14 ПАтриот

    4 1 Отговор
    Защо се плашим винаги от съд ? А всъщност това е мястото където доказваш че не си виновен.
    За това се учудваме когато немски съд осъди батко и нратко аферата , а тук ну лук яли и мирисали .
    Жалко , че не всеки може да се радва на БГ съд , Ал Капоне и Бин Ладен могат да съжеляват че не са били съдени в БГ.
  • 15 Порно

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Расулюлах":

    Всъщност никого не са убили , наглия турчин е загинал при нарушение на държавната граница
  • 16 Голям прос

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Расулюлах":

    Не е само за риба бе илитерат. Я се позаинтересувай точно за какво са го убили. Ако не беше се правил на мъж и не бе отишъл на престрелка с нож, щеше да е жив. Хората си вършат работата, а твоя турчин е крадец
  • 17 Димитър Кънев

    3 0 Отговор
    Да бе МАМА и тя имала мнеие.Браво Евалла.
  • 18 Обикновен Бг

    4 1 Отговор
    Жалко за момчетата , как хубаво говори пред журналистите.Жалко , че нищо от това няма да е вярно.Ще ги пожертват за "добросъседските отношения". Някоя вечер ще ги приберат и ще ги дадът на турците , а техните близки нищо нямат да могат да направят , момента за моменталното им предаване ще бъде избран много добре.ЖАЛКО ЗА МОМЧЕТАТА.
  • 19 Като са невинни защо

    0 6 Отговор
    Ги е страх да се изправят пред съда? Малко ми прилича като на Северин работата дето се скри в Германия.
  • 20 Усмивката

    9 0 Отговор
    Тоя ербаб си е просил куршума.Просто куршума е попаднл на лошо място.Къв епроблема. Граничарите ли да дигат ръце,при насочено оръжие от нарушителите.Ма туй нее Сливен..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове