Last news in Fakti

20 Октомври, 2018 17:49 2 308 10

Премиерът Бойко Борисов се обяви против политиката на санкции (ВИДЕО)

  • китай-
  • софия-
  • санкции

Важен инструмент за това ще бъде Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай

Премиерът Бойко Борисов се обяви против политиката на санкции (ВИДЕО) - 1

Ако приемем, че свободният пазар и конкурентоспособността са движещите сили на един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно прът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1" в Националния дворец на културата в София.

Форумът е под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво". По думите на министър-председателя по време на срещата в Брюксел на ЕС с Азия са били очертани огромните възможности, които има пазарът, но в същото време са налице условията на санкции - на САЩ към Китай и към Русия, както и от страна на ЕС към Русия. Поради това на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма е имало и много песимизъм, добави Борисов.

"Така ни бяха поставили, че с Меркел и с Ли Къцян бяхме в една група. Имахме възможност по всички тези теми да си спомним и това, което в София на срещата правихме. Той остана на среща с краля на Белгия и от негово име помоли да ви поздравя на днешния форум на местните власти", каза още премиерът.

Борисов пожела успех на форума като посочи, че отношенията между Китай и България никога не са били толкова добри.

В рамките на форума премиерът разговаря със зам.-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин.

Борисов посочи общото желание на всички участници, сътрудничеството във формата 16+1 да се развива в съответствие с нормите и регулациите на ЕС, като един от най-значимите резултати на форума в София.

"Важен инструмент за това ще бъде Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China), за чието създаване се взе решение при провеждането на Инициативата през юли", допълни още българският министър-председател.

Четвъртата среща на местните лидери на страните от ЦИЕ и Китай се провежда три месеца след Седмата среща на правителствените ръководители на държавите от формата "16+1", която беше на 7 юли в София.

Целта на форума е да надгради постигнатите резултати и договорености от Срещата на върха, на която бяха очертани и "Насоките от София". Дискусиите ще се съсредоточат върху развитието на сътрудничеството в областта на туризма, селското стопанство, индустриалните зони и паркове, малките и средните предприятия. Програмата включва презентации и речи на говорители от България, Китай и страните от ЦИЕ.

Инициативата "16+1" за сътрудничество между Китай и 16-те страни от ЦИЕ е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да внимаваш

    1 4 Отговор
    Боко, първо ходиш в Русия, после под сурдинка критикуваш, а сега явно се обявяваш срещу решения на ФАЩ. Това води до "странно събуждане" на "народните" маси и сваляне от власт.
    Не съм те подкрепял, но ако ще правиш нещо за опърпана БГ, ще застана зад теб. Само да не сменяш едните с други господари!
  • 2 Дано е политика

    6 2 Отговор
    Между ФАЩ и РФ, най-добре се хвани с Китай, те поне облагородяват там където минават.
  • 3 Българин

    8 0 Отговор
    Чудя се ,на този кой му пише изказванията.
    До България и обратно,това да беше написал Алеко. Мъка , простотията на този шопар няма
    граници.

    Коментиран от #4

  • 4 Паламуда

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Подарък за коледа
  • 5 Иванов

    2 0 Отговор
    Този "оправи" Балканите, Европа и Близкия изток, а сега и Китай! Само дето от България остана един Циганистан...ама така ще е, като ни "управлява" световен лидер дето папи го галят по кратуната дебела и куха!
  • 6 вятъра на промяната

    0 0 Отговор
    евала му на боко, знае от къде духа вятъра, има усет, трябва да му се признае, бил е добър ученик при тато, евала боко

    Коментиран от #8

  • 7 Усмивката

    1 0 Отговор
    Диктуват му в ухото .Той няма таквоз ум
  • 8 Усмивката

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "вятъра на промяната":

    Проз човек, може ли изкаже мъдрост.Прозтака е нагаждач.Утре и доганчовите да му прошепнат ,как би могъл да си устрои още едно четиригодишно управление и дотам с мъдростите
  • 9 Гого

    0 0 Отговор
    Кой го слуша този бунак сигурно седят с тапи за уши докато плямпа.
  • 10 Усмивката

    0 0 Отговор
    Диктуват му в ухото .Той няма таквоз ум
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове