21 Октомври, 2018 18:50 3 975 17

Работодателите искат спешна среща с Валери Симеонов

  • валери симеонов-
  • работодатели-
  • протест

Възможен е и контрапротест срещу майките

Утре вицепремиерът Валери Симеонов ще приеме в кабинета си в МС председатели на работодателски организации, които настояват да го запознаят с това, което предстои като анализ на законопроекта в защита на хората с увреждания, в който залегнаха абсолютно всички искания на протестиращите майки с деца в инвалидни колички, съобщи сайтът „Флагман“.

Междувременно се разбра, че пенсионерски организации също са готови на протест, тъй като на тях държавата гледа като на абсолютно излишен елемент на обществото.

"Работодателите трябва да работим, за да изкараме парите, които правителството и депутатите разпределят в държавата. Ако стоим и ние пред парламента толкова време, като майките на деца с увреждания, всички ще умрем от глад - и работниците, и ние, и държавният апарат. Трябва някой и да работи. Именно затова ние не протестираме и не си търсим правата, протестирайки пред парламента". Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал - най-голямата работодателска организация у нас - Васил Велев. Острото му изказване е по повод разрастващите се в социалните мрежи протести на майките и атаката им срещу вицепремиера Валери Симеонов, породена от монтаж на негово изявление в предаването "Господари на ефира".

Велев и синдикатите от Тристранката в Министерския съвет се обявиха твърдо против приемането на Закона за Увреждания в този вид - под безпрецендентен натиск върху кабинета от страна на майките, стоящи от месеци пред парламента с децата си.

"Законът е изработен под натиск и най-вероятно ще бъде приет под натиск, койъо на моменти достигаше до истерия, в резултат на което популизмът наддлеява над експертността. С него няма да се решат проблемите на хората с увреждания", заяви категорично Велев пред ПИК. Според него с този натиск се търсят други резултати.

"Позицията, която изрази вицепремиерът, в някаква степен се сподели преди това на съвета и от всички работодателски организации, а преди това и от синдикатите. Вероятността за политически и атака за дестабилизация на управлението не трябва да се изключва предвид случващото се. Очевидно се цели нещо по-различно от тези искания. Парите бяха дадени и ще се изхарчат през следващата година. Протестите обаче продължават и това говори за други цели", каза още той.

Именно заради това и заради по-пиперливия му изказ според Велев е атакуван вицепремиерът. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал смята, че не е нормално в чисто човешки план болните деца да се държат при всякакви атмосферни условия навън пред парламента.

На въпрос как ще се справи бизнесът с този закон, който придружава всички работодатели да наемат хора с увреждания, без да е ясно какво и как ще работят и дали имат необходимата квалификация, Велев отговори:

"Ние заехме ясна позиция. Проблемите на хората с увреждания касаят тяхното интегриране, а не на всяка цена издръжката им за сметка на бизнеса. Никога обществото няма да бъде толкова богато, за да получат всички нуждаещи се според потребностите си".

Това го нямало нито в Швейцария, нито в Америка. Трябвало да има стимули и насърчения за хората с увреждания да бъдат включвани по естествен път в трудовия процес – чрез по-висока квалификация и достъпна среда, за чието осигуряване работодателите да бъдат подпомагани. Според Васил Велев това ще гарантира интеграцията – ако те наистина работят и могат да се чувстват полезни членове на обществото.

"Създаващата се истерия не работи за решаване на проблема, а само ще се изхарчат повече пари", категоричен е той.

Другата седмица се очаква работодателските организации да представят позицията си и в парламента. Заради безпрецедентния натиск имало нагласа този закон да бъде приет в този вид.

"Ще се мъчим да минимизираме вредите от него, които са свързани с квотите за предприятията, особено по-малките предприятия, за които има по-големи квоти. Съпроводени с невъзможността за освобождаване на тези хора, тези квоти ще се превърнат в данък. Предприятията няма да ги назначават, защото няма да имат възможност да ги уволнят, ако не се справят и ще предпочитат вместо това да плащат данъка, който пък ще отива за финансиране на помощите на тези хора и това съвсем ще ги демотивира да увеличават квалификацията си и да работят за реална добавена стойност. Тези разпоредби реално ще ги дезинтегрират", добави в заключение Велев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болен Сидероф

    15 4 Отговор
    Ще му правят: бой, секс и сръПска музика. Аз съм ЗА

    Коментиран от #2

  • 2 Валери

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Болен Сидероф":

    За какво си за - да си завреш двете ръце в ануса и да си го местиш с ушите ?

    Коментиран от #16

  • 3 Коментар

    37 9 Отговор
    Работодатели и Симеонов.
    ЕГАТИ И СБИРЩАИНА.
    Ще ГЛЕДАТ ДА НАМИРАТ НОВИ РОБИ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ.АМА НИКОЕ ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО НЯМА ДА СЕ ПОДЛОЖИ НА 160ч а и повече мес.Труд за 300€ ако му ги дадът де🤗
  • 4 Мдааа

    33 7 Отговор
    Как няма да КОНТРАПРОТЕСТИРАТ. Вместо тия пари да ги откраднат Велев, Валерко, Тиквата и останалите, майките ги искали за тяхните болни деца. Ще има да чакат!!! Тез пари Велев, Валерко и Тиквата ще ги порахчат за бело и пр*ститутки
  • 5 Валери Пумияров

    27 7 Отговор
    Тази седмица си тръгва завинаги и среща няма да има! А царевичарите наречени работодатели да се е........
  • 6 Живите мъртви на България

    25 3 Отговор
    Кога пък работодателите работят. Те цоцат от работниците и при това яко. Затова хората бягат от България. Колко пъти тези работодатели са поискали да се направи оценка на работата на администрацията и да се намали? Да не се харчат толкова пари за неработещи институции? Защо не се обявят срещу неработещата полиция? Или против излишното саниране с обществени пари? Или работодателите искат хората с увреждане да биват избивани? Същото и за пенсионерите. Всички, които не могат да бъдат грабени да бъдат умртвявани на момента. Сега се вижда как са се срастнали мафия и управление.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ххххх

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "ivan4o":

    Държавния апарат, работодателите и мутрите ще организират протест в подкрепа на В. Симеонов и правата на циганите…...срещу исканията на майки, деца и пенсионери. България ДНЕС.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СссереМ

    3 11 Отговор

    До коментар #8 от "Ххххх":

    Kакво режете пак срещу Валери! Cамо знаете да режете ли да се оплаквате! Добре че Бойко го назначи иначе щяхме да сме много по зле. Само герб и патриотите мислите за тая държава не и вие!!!

    Коментиран от #12, #17

  • 11 Циганин

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аман":

    Ти защо не станеш работник? Да търсиш работа като луд , да правиш регистрации в Интернет , да пишеш молби и автобиографии , мотивационни писма да чакаш да се надяваш и накрая като си намериш да получаваш 600 лева и с тях да си платиш тока, водата данъците , наема . Да нахраниш Ной , нап и пенсионният фонд и да ти останат пари за лекарства , а когато се разболееш да ти пуснат болничния за проверка и да ти забавят плащането . Да видиш как се взимат четири пъти пари в месеца , аванс заплата и два пъти на заем. А това че ти изнемогваш да не е проблем на работодателят ти .
  • 12 Ххххх

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "СссереМ":

    Ти май си от тъмното малцинство….- флексибилен избирател Българският не ти е ясен
  • 13 Велев?

    7 0 Отговор
    Дава примери, в коя държава какво е постигнато по казуса. А в България, Велев, кажи ни защо работниците ви мразят? Хайде отговори ни, нали си много мастит ЕКСПЛОАТАТОР.
  • 14 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Работодателите в България се изживявават като робовладелци ! Да не забравят ,че колелото на историята още се върти ....!!!
  • 15 бббббб

    2 0 Отговор
    Хахаах сега е ясно кой плаща на Симеонов.
  • 16 Воленка

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Валери":

    Искам да рътам валери волен и каракаЦанов щеги лашкам с дигнати крака техните симпатизанти също
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове