Last news in Fakti

22 Октомври, 2018 14:11 26 817 57

Всяка трета бензиностанция ни удря в количеството на горивото

  • бензин-
  • гориво-
  • количество

От бензиностанциите са изтеглени над 1 милион литра бензин и 130 000 литра дизел

След взети 1140 проби за проверки на качеството на горивата – дизел и бензини, от бензиностанциите са изтеглени над 1 милион литра бензин и 130 000 литра дизел.

По-късно е установено, че при измерването на бензина има техническа грешка и след като е преработен, отново е върнат на пазара.

„При 90% от случаите на несъответствие става дума за смесване на едното гориво с другото. Касае се за небрежност по време на транспорт”, уточни Иво Атанасов, зам.-председател на ДАМТН в рубриката „Чети етикета” по bTV за проверката на качеството на горивата.

За тези нарушения има наложени имуществени санкции за над 1 млн. лева.

При проверката на бензиностанциите е установен и проблем с измервателните уреди. От 46 проверени обекта всеки трети има проблем със средствата за измерване.

„Това означава, че ни удрят в количеството. Зареждаме 20 л, а са ни сипали 18”, обясни още Иво Атанасов. „Основно това се случва в малките бензиностанции, НАП може да каже какво количество влиза и какво излиза от обекта”, уточни той.

По думите му бензинът, който се произвежда в България отговоря на всички европейски норми за качество.

Общо през тази година са проверени 187 средства за измерване, от които 32 са хванати в нарушение.

Попитан от bTV изрично къде по-често се срещат измамите в количеството по отношение на горивото, Атанасов отговори, че "няма никакво значение, навсякъде се случва" – и при големи, и при по-малки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    38 2 Отговор
    Не всяка 3та не ни удря.🤗
  • 2 А БЕ

    204 2 Отговор
    ПИШЕТЕ КОИ СА БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ ЗА ДА НЕ ЗАРЕЖДАМЕ НА ТЯХ, И ТОГАВА НЯКОИ ЩЕ ФАЛИРАТ , А ДРУГИТЕ ЩЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ ДАЛИ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА НИ ЛЪЖАТ В КАЧЕСТВОТО И КОЛИЧЕСТВОТО !

    Коментиран от #54

  • 3 321

    108 3 Отговор
    Дайте информация, кои от големите въртят номера. Защото на малките е ясно - лъжат те с по-ниска цена и после от разликата пак плащаш същото. Но, при големите цената е висока и в същото време те лъжат и с литрите. При тях и обемите са по-големи.
  • 4 "факти" друг път

    132 5 Отговор
    Има ли смисъл от подобни "новини", когато не пише, кои са тези бензиностанции ??? Идеята е да се четат "статии" в сайта да се трупа рейтинг, реклама и пари, а "инфоремацията" е куха !! Каква файда пак питам, когато не знаем, кои са тези бензиностанции и утре пак, ще се наденем !?
  • 5 Защо

    11 26 Отговор
    Го правят? Кои са причините? Кое принуждава, бензиностанциите, да правят рискови далавери? Кажете как се издържат! Остават ли им пари за заплати, за осигуровки....

    Коментиран от #9

  • 6 Марин

    42 3 Отговор
    Атанасов! Как така да няма значение , ти със сигурност няма да зареждаш от измамниците. А ние балъците да плащаме 5 за 4литра.
  • 7 Зара

    46 1 Отговор
    Все едно в лицето ни се смеят като ни пускат такива информации, които всички знаем, но те ни я потвърждават...балъци и тука ви лъжем и крадем....смейте се, унищожихте народа...
  • 8 Баш

    54 1 Отговор
    Докато се говори с неопределености е все тая. Пишете на коя верига лъжат!!!
  • 9 Анонимен

    43 4 Отговор

    До коментар #5 от "Защо":

    Мога да отговоря защо го правят - АЛЧНОСТ. Ти да си виждал собственик на бензиностанция, който да си брои последните стотинки на опашката за хляб?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Реалист

    55 2 Отговор
    От големите със сигурност лъжат ЕКО, масово хората в интернет се оплакват от тях!!!
    А защо глобата не е такава, че да не си помисли втори път да лъже или пък директно да върви с отнемане на лиценза?!
    КОРУПЦИЯ, това е истината!
  • 12 ясноо

    45 5 Отговор
    Цитат; "След взети 1140 проби за проверки на КАЧЕСТВОТО на горивата – дизел и бензини, от бензиностанциите са изтеглени над 1 милион литра бензин и 130 000 литра дизел. По-късно е установено, че при измерването на бензина има ТЕХНИЧЕСКА грешка и след като е ПРЕРАБОТЕН, отново е върнат на пазара." ..Ахаа ,значи тарикатите от ЛУКОЙЛ произвеждат горива с качство което не отговаря дори на българските занижени стандарти!!! Затова колата ми гори с 30% повече отколкото в Гърция и няма нормална мощност !

    Коментиран от #15

  • 13 Random

    12 1 Отговор
    Добро утро!
  • 14 айдук бензинъ

    33 2 Отговор
    Лошо колеги, лошо!! не стига че ни мамят с литрите, ами и качеството нулево. да ги ожалиш търговците - само на загуба работят, но не се отказват в името на народното благополучие..
  • 15 Коментара

    24 0 Отговор

    До коментар #12 от "ясноо":

    Не е вярно колега! Публикувано във факти.бг: "По думите му бензинът, който се произвежда в България отговоря на всички европейски норми за качество." Тия сериозно си правят ташак с народа.... а относно това, че не казват кои са хванати в нарушение дори не подлежи на коментар....също и цените как така минах нивата от 115$ за барел също някаква тишинка?!
  • 16 E хе

    20 2 Отговор
    Абе и маркучите много щракат, като щракне и хоп чукне 3 литра отгоре.
  • 17 Ники

    11 1 Отговор
    Правилно пишат колегите , ако е вярно нека да пише кои са тия бензиностанции не някакви празни приказки ... от това което знам ... управители на бензиностанции сипват ... разредители в горивото и така по някаква схема крадат ... Като цяло е доста съмнително как .. големи вериги ще мамят по тоя начин .. там далаверите са с неплащане на акцизи и мита , свързани с нелегален внос ...
  • 18 гост

    16 0 Отговор
    И какво от това? Плащат си глобата и продължават. Щом за едно КТБ институциите не работят и не защитават клиентите то какво остава за някакъв процент от малка бензиностация. Нищо, абсолютно нищо. Да подадеш жалба ли, та как ще го засечеш? Отговорните лица са на подкуп да покриват случаите и хващаните са тези, които не са платили подкупа. Имах приятел в голяма верига бензиностанции и той точеше по една кофа на смяна и изписваше фактури за хиляди левове на месец, да не би това да не може да се хване, ама като се отчита на управителката, тя на проверяващите и всичко е точно.
  • 19 hmhmhm

    8 1 Отговор
    Ами сега ние с едно цилиндърче и така капка по капка да сипваме. А защо се увеличава цената на горивото? И то ли зависи от хляба?
  • 20 бай Пешо

    43 3 Отговор
    Като заредя бензин в Австрия, колата се движи като самолет има мощност и гори нормално, като заредя бензин в България колата се движи като каруца без никаква мощност и лапа като ламя. Е как да ви повярвам на написаното, че бензина у нас е с европейско качество. Това е просто една голяма лъжа.
  • 21 цъ цъ

    27 0 Отговор
    Днес петрола е еще по-надоле 75$ за барел.А цените в БГ пак нагоре!!
  • 22 това е

    15 4 Отговор
    Ако се построи още една рафинерия (високотехнологична по западен образец),Цените мигновенно ще литнат на долу!
  • 23 Дидо

    23 0 Отговор
    Имаше призив във ФБ тия дни от 20 ти за 10дена да не сипваме гориво в лукойл бензиностанциите.. После друга верига за 10 дни и т. н. Е днес минах покрай 2 бензиностанции на лукойл и опашки.. Еми малко ни е това доене.. Още може при такива овце..

    Коментиран от #29, #55

  • 24 нема как

    15 3 Отговор
    А Марешки преди време го глобиха че продава на ниски цени !? Жалка работа!Така е когато мафията си има д-ва.................
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 боцмана

    18 1 Отговор
    Всяка трета ни лъже с количеството на горивото , а абсолютно всички ни лъжат с цената и качеството.
  • 27 Pompev

    1 5 Отговор
    Абе шела е най хубавата,с няколко стотинки повече,но като смениш ти идва по евтино...
  • 28 SL 500

    1 2 Отговор
    Здраве да е...кво ви дреме
  • 29 Дионтей

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Дидо":

    Аз не сипвам от години в Лукойл. Един познат работеше на бензиностанция Лукойл и ми каза, че всеки месец идват техници да нагласят колонките на максимално допустимата от закона разлика в количеството - 5%. Тоест на 10литра получаваш 9.5литра. Така че разните му там отстъпки и карти са ала бала.

    Коментиран от #47

  • 30 Гост

    3 2 Отговор
    Какво всеки тук пита кои са бензиностанциите дето лъжат...ако си добър шофьор и с елементарни математически познания ще разбереш лесно....а иначе лъжат всички това е единствената истина
  • 31 Тодор Тодоров

    3 0 Отговор
    Максимално допустимото отклонение е 0,5 % това означава на 20 литра 100 мол по малко! Обикновено колонките се настройват на 80 млл на 20 литра в полза на собственика на бензиностанцията!
    Малките обекти са по- коректни в това отношение!
  • 32 Т.К.Н.

    1 5 Отговор
    Апсурт е да ви лъжат толкова много.Допустимите граници са 100 мл. на 20 литра. Санкциите са жестоки, даже може и да те затворят. А колонките не може да си нагласят когато си поискаш. А качеството вече зависи от производителя, и санкциите трябва да са за него.
  • 33 вуйчо Ваньо

    10 0 Отговор
    Проверките ги прави Държавна агенция . Издържат се от нашите данъци, а когато трябва да заловят нарушителите и да ги съобщят на данакоплатците те говорят с недомлъвки и се надяват да получат някой рушвет за да ги прикрият. Е това на какво прилича?
  • 34 Мария

    3 1 Отговор
    БЯХ СИГУРНА,ЧЕ НЕ ВСЯКА ТРЕТА НИ БЪРКА В ДЖОБА,А ЧЕ НЯМА ТАКАВА КОЯТО/БЕНЗИНОСТАНЦИЯ/,НЕ ГО ПРАВИ.
  • 35 Антонн

    2 0 Отговор
    За качеството няма какво да говорим,които не вярва отива с туба.
    Че има отклонения има,но може да се усети ако зареждаш TIR.
    Защо да те удрята толкова ,далаверата от цените е пре достатъчна.
    Повечето бензиностанции са франчайз,щом парата стига за наем,комсумативи,персонал и шефчета с служебки.Тук е повече от авточастите,чичо Пешо има отстъпка 40% дали му продават частите на доставна цена?
    Ако продават тунджата на 2.30лв. доставната на дали има и 1лв.
    Нека запознати в сферата ме уборят с факти,че аз си говоря на изуст.
    И на каква доставна цена взимат ГАЗ-та,или е бонус към поръчката!
  • 36 ГЕРО

    0 1 Отговор
    И магарешки в софия е некоректен, евтино но май не е евтино.
    Проверете , гледайте колонката .
  • 37 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    в Бензиностанция БЕНИТА ГО ПРАВЯТ РЕДОВНО И ТО С ГОЛЕМИ
    КОЛИЧЕСТВА
    ВЗЕМЕТЕ СИ ЕДНА ТУБИЧКА ТЯ Е РАЗГРАФЕНА
    ПРИМЕРНО 10 ЛИТРА ИЛИ 5 ЛИТРА И Е НАПЪЛНЕТЕ И ЩЕ ВИДИТЕ РАЗЛИКАТА
    ЗА ТОВА КАТО ТЕ ВИДЯТ С ТУБА И НЕ ТЕ ПУСКАТ ДА СИ НАПЪЛНИШ БЕНЗИНА ЗАЩОТО ЩЕ РАЗБЕРЕШ ИСТИНАТА
    А И КАСИЕРКИТЕ ИМ НАХАЛНИ НЕ ВРЪЩАТ РЕСТОТО КАКТО ТРЯБВА
    ТОВА 5 СТ ИЛИ 10 СТ НЯМАТ ГО ЗА НИЩО И СЕ ПРАВЯТ НА ОЩИПАНИ
  • 38 vasik atanasova

    5 0 Отговор
    ПО ДОБРЕ Е ДА НАПИШЕТЕ КОЯ НЕ ЛЪЖЕ
    ТЕ СА ПО МАЛКО И Е ПО ЛЕСНО
    А ТЕЗИ ДЕТО ЛЪЖАТ СА МНОГО ЯСНО Е
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    За баланс всяка втора Ви " бие " в качеството.
  • 41 Иван

    5 0 Отговор
    Ето ви една Лукойл София околовръстното на Суходол зареждат ми на 35 литрова бутилка газ 35 литра и продължаваше ако не бях ги спрял
  • 42 Bat Sande

    0 0 Отговор
    Аз знам една верига където качеството е прилично, цените са по-ниски, сипват в полза на клиента. От години съм им лоялен клиент и обикновенно чакам за да ми дойде реда...НО накърняват други интереси и опитите да ги затворят не спират.
  • 43 Дизел

    4 0 Отговор
    Имена дайте имена, кои къде в кой град, ние ви плащаме, не ги крийте, тази статия написана така е същото като да ни удрят в количеството

    Коментиран от #45

  • 44 Иван

    0 0 Отговор
    Еко оил на филиповско шосе ,преди Марешки.При бутилка 40 л. без махнат поплавък ми заредиха 40,5 л. като колата си работеше на газ!!! След няколко дена пробвах наЛукойла до Разсадника при празна бутилка повече от 38.5л. не можа да събере.
  • 45 С64

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Дизел":

    А къде слагате болежките и сърбежките при повредата на горивната с-ма и ,,евтиния ремонт'' след това.Нали всички трябва да накажат......
  • 46 Хасково ЕКО

    2 0 Отговор
    Бутилката ми е 40литра а заредих 42.5 имам и снимка това се случи на бензиностанция ЕКО от агеото кадето се намира
  • 47 _he_

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дионтей":

    Направо ти се чудя как може да напшшиш такава дивотия - всеки месиц го гласели на максималното отклонение 5%?!
    Абе, човече, нали за това е "допустимо отклонение", защото в рамките на тези 5% никой не може да го регулира точно.
  • 48 _he_

    3 0 Отговор
    Четете ли внимателно статиите или само спамите под тях?
    Забелязвате ли как тенденциозно в цялата статия се пропагандира, че МАЛКИТЕ ни мамят? Нали? Малкия не прави горива. Той ги купува от където и големия. Обаче на малкия не му стигат паричките за да плати и на някой да очерни големия, но ... големия може да си плати за да изритат малкия от пазара. Накрая се изпускат с едно: "няма никакво значение, навсякъде се случва" – и при големи, и при по-малки.
  • 49 ЗЛОБЕН

    3 0 Отговор
    КУЧЕТАТА ЛАЯТ КЕРВАНА СИ ВЪРВИ. НА СВЕТОВНАТА БОРСА ПЕТРОЛЪТ ПАДА ДО НАЙ- НИСКИ НИВА, ТУК НИ ЛЪЖАТ, ЧЕ ОЩЕ ПРЕРАБОТВАТ СТАРИЯТ И ПО- СКЪП. КОГАТО ПТРОЛЪТ ПОСКЪПНЕ В БЪЛГАРИЯ НИ КАЗВАТ:АМИ ПЕТРОЛЪТ Е СКЪП В ЦЕЛИЯТ СВЯТ И ЗАБРАВЯТ ЗА ПРЕРАБОТВАНЕТО НА ЕВТИНИЯТ. НАИВНИ И ГЛУПАВИ БЪЛГАРИ, НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ ВИ ЛЪЖАТ, МАМЯТ, ЛЪЖАТ, МАМЯТ, МАМЯТ, ЛЪЖАТ И ТАКА ДО БЕЗ КРАЙ.
  • 50 ЗЛОБЕН

    2 0 Отговор
    УБЕЖДАВАХА НИ, ЧЕ МАРЕШКИ ПРОДАВАЛ НА ЗАГУБА. ДАЖЕ ГО ГЛОБИХА СЪС СТО И СЕДЕМДЕСЕТ ХИЛЯДИ ЛЕВА , ЧЕ ПРОДАВАЛ ПО- ЕВТИНО ГОРИВАТА. ЦИРК, ФАРС, ФАРС, ЦИРК. Е ТЕ ТАКОВА ЖИВОТНО НЕМА, Е ПА НЕМА БИ КАЗАЛ ШОПА.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Николай

    1 0 Отговор
    Е, и??? Какво от това че са установени отклонения..... просто новина, всичко си остава по старому.....няма оправия в тази страна!!!
  • 53 Стамат

    6 0 Отговор
    Гр. Варна, бензиностанция Еко в ж.к. Чайка, бутилката ми е 40 литра, на 43 литра му казах на тоя паткан, че няма да платя нищо над 40 литра, понеже бутилката ми е 40 литра, а той попна да развива теории как се свива газта и т.н. Пазя си касовата бележка за спомен, управителя го нямаше, както винаги. Повече никога от там!!!
  • 54 Еко

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "А БЕ":

    Еко, на тях заредих при което се оказа че преди мен сметката не е платена. Предният автомобил беше заредил дизел, а аз бензин. Колата не отчете да е заредено никакво количество гориво, но сметката си я платих. Най вероятно при зареждане на бензин и дизел от една колона с неплатена сметка колонката не зарежда но помпа сметка. Пуснах жалба до съответната бензиностанция с молба за проверка при такава ситуация, но те си направиха стандартно замерване и ми обясниха, че това било за удобство на клиента, ако зарежда бензин и газ. На моята молба за проверка именно при зареждане на бензин и дизел едновременно не беше извършена
  • 55 Патриот

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дидо":

    Преди време(няколко години) още аз бях пускал такива призиви, но за по месец. Никакви отзиви. Така щее докато сме стадо.

    А това, че който плаща в медиите той поръчва истината отдавна не е тайна. Същото е и в съдът - там ако нямаш пари и не циганин... Много лошо!!!
  • 56 ПОТРЕБИТЕЛ

    1 0 Отговор
    Удря ни Лукойл,Газпром(ОМВ), и Петрол със седем процента по- малко.Ясно ли е или пак да го напиша?
  • 57 ПОТРЕБИТЕЛ

    1 1 Отговор
    Как се прави.Слагат в горивото полистирол и показва повече на колонката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове