24 Октомври, 2018 08:12 6 266 43

20 млн. лв. в хазната от новия данък за старите автомобили

  • коли-
  • данък-
  • трошка

Това показват сметките на финансовото министерство в проектобюджета за 2019 г.

Новите данъци за старите автомобили догодина ще струват 20 милиона лева допълнително на собствениците им. Това показват сметките на финансовото министерство в проектобюджета за 2019 г..

Държавата като цяло планира да събере повече приходи догодина. Очакванията са с вдигането на заплатите, от данъци и осигуровки в хазната да влязат над 3 милиарда лева повече, пресмята бТВ.

За пръв път в сметките за държавния бюджет виждаме и какъв ще е очакваният ефект от отпадането на отстъпките за старите автомобили. Ако собствениците платят по-високите данъци, това означава 20 милиона лева повече приходи за общините.

Държавата планира да събере и 215 милиона лева допълнително от тол такси и електронна винетка. Впечатление прави, че точно толкова ще се и похарчат за системата.

И ако според икономисти промяната е стъпка в правилна посока, то не е ясно как точно са изчислени очакваните приходи от 20 милиона лева и дали ще бъдат събрани.

"Ако в дадена област общият налог се повиши значително, възможно е да се прибегне до т. нар. данъчен туризъм и да се регистрират автомобили в съседни общини или такива с по-ниски данъци”, каза икономистът Калоян Стайков.

Дори и това да не е масова практика, според анализаторите, с бюджета не се предлагат реформи, а на практика се разчита на по-високи данъци.

„Правителството се е насочило към събиране на повече приходи не чрез подобряване на събираемостта, а чрез увеличаване на данъчната основа, което противоречи на заявките, че данъци няма да се увеличават”, заяви икономистът Калоян Стайков.

Държавата се надява да събере повече приходи и от по-голямото потребление заради заетостта и увеличението на заплатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 като гост

    51 2 Отговор
    На комара турете данък, не на старите автомобили....
  • 2 Рагнар

    61 1 Отговор
    естото,То не е Горива,Данъци,Застраховки,ама Ганъо си го ЗАСЛУЖАВА, как може един път,да не се обединим като народ и да си оправим Държавата,навсякаде ХОРАТА ПРОТЕСТИРАТ,само Ганъо го е..Т и мълчи като п..Ка,та и за Още пита!!
  • 3 Бат Сали

    67 0 Отговор
    Бутайте ги тия алчници ,че ни съдраха кожите.Такова дране на тоя народ не е било никога.
  • 4 Данъкоплатец

    52 1 Отговор
    Някой от Правителството дава ли отчет на данъкоплатеца къде потъват тия пари

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 еишияж

    23 10 Отговор
    служете данак на лекарине ---защото няма доктор под 3000 лв заплата

    Коментиран от #16, #17

  • 7 Ужас

    54 0 Отговор
    20млн.лв. от джоба на БЕДНИТЕ отиват при шайката крадци, а не в хазната!
  • 8 гост

    34 1 Отговор
    Това са 100х. катализатора, които държавата може да субсидира за преоборудване на стари коли и те да достигнат до евро 3 стандарт. Защо държавата не направи така, че да се вижда и разбира къде отиват парите?

    Коментиран от #31

  • 9 Миризлив Пор

    57 0 Отговор
    Не познавам човек, който с кеф би карал 20 годишен автомобил (класиките са отделна тема) ако има възможност да си закупи нов. Просто доходите са ни ниски за това караме стари коли. Друг е въпроса, че има и други фактори - застрахователи за да платят за тях е нормално да се мине през съд, законите са такива, че кражбата на автомобил е "противозаконно отнемане" и човек хвант откраднал кола за 100 000 плаща 3000 глоба (освен ако не оттече по давност) и пак си краде. Така че новата кола си е голям проблем. По добре да бяхте кръстили заглавието "изцедиха още 20 милиона от най-бедните слоеве на обществото".

    Коментиран от #15

  • 10 куку руку ку

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "Данъкоплатец":

    Как къде, то е ясно- при олигарсите!
  • 11 Шоферо

    27 1 Отговор
    Ако бяха намалили цените на НОВИТЕ автомобили тридесет пъти повече ДДС щеше да влезе в бюджета, защото продажбите им щяха да "скочат"! А не да ми измислят недъгави кръпки за бюджета...
  • 12 МЪСТ

    30 2 Отговор
    ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е КОЖЕДЕРИ ДА СЕ МАХА ИЗЕДНИЦИ НАКРАЯ НАРОДА НЯМА ДА ИЗДАРЖИ ИЩЕ ВИ ПОМЕТЕ НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ
  • 13 Читател

    5 33 Отговор
    Е, какво са 20 млн. лева? Троха. Ама ще дишаме чист въздух и ще закрият всички белодробни болници. От там ще е големият плюс. Е, ще има негативи - персоналът от тези болници ще отиде на борсата. Ама няма пълно щастие :)

    Коментиран от #20, #21

  • 14 Кога

    37 1 Отговор
    А кога алчните ни "държавници" ще започнат да събират повечко данъци от богатите ко.елета? Мисля, че там ще ударят джакпота... О, сетих се - ами че те трябва да обложат себе си... Е, май няма да стане...
  • 15 Random

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив Пор":

    Каква е разликата между 20 годишен автомобил и класика? Щом е 20 годишен, значи е йънгтаймер и има немалка стойност.

    Коментиран от #22

  • 16 Велика България

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "еишияж":

    А ако сложат данък на неграмотните....

    Коментиран от #19

  • 17 Имаш нужда

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "еишияж":

    от специализирана помощ, но не знам дали не е късно да ти се укаже. За сведение на наплюсилите те, лекарските заплати са масово от 600 до 800лв. Има малко такива под и над тези суми. Това е за болниците. JP-тата са най-често ЕТ и нямат заплати, а дохода им е разликата от приходи и разходи. Специалистите в доболничната помощ са на процент от "заработката", обикновенно под 30%. И кото си искал "такива пари", що не си станал лекар? Тук се говори за това, как престъпниците на власт скубят харата, Мунчо с лекарите се занимава. Вярно за такива, дрането е малко.

    Коментиран от #43

  • 18 ганьо хубавеца

    24 0 Отговор
    Изроди, не стига, че обират хората, ами на всичкото отгоре се и хвалят, все едно, че тия приходи са дошли от някаква разумна дейност, пълни некадърници и бандити.
    В нормалните държави, държавниците се хвалят с постиженията си в икономически план, с развитието на икономиката, на бизнеса, търговия и производство, а нашите тюмбели освен да вдигат данъците за нищо друго не стават. Поне да не дрънкат глупости и да си затварят миризливите усти, а те нагли, вонят та се не траят.
  • 19 Джери Дъ Монго

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "Велика България":

    С.ганин пред държавен чиновник: "Неграмотен съм, бате ...". Чиновникът: "Добре де, пиши там в графата, че си неграмотен...."
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 123

    5 14 Отговор

    До коментар #13 от "Читател":

    По принцип си прав. Но, много рехава тази реформа. Няма да постигнат никакъв ефект. На старите коли данъка пак е с коефициент 1, а на тези над 20 г. е 1.1 - тоест само с 10 % го вдигат. Ще има и още малко нагоре от липсата на Евро, ама пак е нищо. А днес пак пред мен имаше поне 5-6 коли, които като подадат газ и правят облак като от Икарус. На една по дълга права си личеше как над пътя има облак от сив дим, все едно си в тунела на Витиня. Ама българинът не му пука за другите, не иска да се съобразява със законите, а другите държави ги гледа когато му изнася. Затова по заведенията и на обществените места е пълно с пушачи, които не могат да отделят за нов автомобил, ама дават по 200 лева на месец за цигари и 100 за кафета.

    Коментиран от #23

  • 22 Миризлив Пор

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Random":

    За да се впише като "класика" един автомобил трябва да отговаря на куп изисквания - автентични части, външен вид, техническо състояние. Това го прави доста сложен за поддръжка и експлоатация автомобил обикновено се държи в гараж и се изкарва "от време на време" така, че замърсяванията от него на годишна база са минимални. А кога е "20 годишен дръгел'" - ами поддържаш колкото да върви с каквото има и го караш всеки ден и се молиш да избута още 10 дена преди да се счупи че тогава ще вземеш заплата. Така че стойността му хич не е висока може би близка до тази на вторични. Но за това пък си пуши всеки ден. Ако имаш афинитет към такива автомобили имам един - заменям го за същата марка но да кажем на половината години.
  • 23 456

    12 1 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    Бая кафета трябва да не изпиеш за да спестиш за нова кола.... Ми то да спрем и яденето та белким спестим за НОВА КОЛА.....

    Коментиран от #26

  • 24 123

    3 13 Отговор

    До коментар #20 от "куку руку ку":

    А как според теб да накара комплексара да слезе от двадесет годишния премиум, който пуши като локомотив и да си купи нещо разумно като Сандеро, Клио или Фабия. А защо не се поучим от чуждия опит - нали все чужбина гледате. Автомобили без поне Евро 5 - забрана за влизане в централна градска част. И както е в съседна Румъния - като си решил да внасяш 10 годишна талига Евро 2 на няколкостотин хиляди километри - еко такса около 1500-2000 евро, отделно по-високи пътни данъци.
  • 25 Byg

    2 8 Отговор
    При положение че 2 милиона са старите коли , то де факто се пада ръст на данъка 10,00лв на кола или 83 стотинки на месец , по малко от кафе.Приходите от тол такси и електронна винетка идват най вече от транзитно преминаващите камиони ,които до сега минаваха буквално без пари през България , за нас по принцип даже разхода за винетки ще падне.Най тъпото е тва със заплататавдигат заплатата цел да се съберат повече данъци , повече данъци да , но ако прием че 20 процента ти е данъка върху заплатата , другите 80 проценат са ти чиста пара , дефакто ако ти вдигнат заплатата с 100лв 20 отиват за данъци 80лв отиват в джоба ти , що да си недоволен.Така ги перефразират новините че да се ошашка народа , да цъка и да псува , тъпи тролчета

    Коментиран от #27

  • 26 123

    3 12 Отговор

    До коментар #23 от "456":

    Какво има да ги смятаме по кутия и половина на ден, дори без кафетата - 200 лева месечно. Или 2400 годишно. Базов лизинг за 5 години общо - 12 000. 15 % начална вноска на цитираните коли плюс Каско, ГО, данък и др. - 3000 - 3500 лева. Може да се покрие от цената на старата морга. Като предпочиташ цигарите пред новата кола - ходи пеш.

    Коментиран от #37

  • 27 Вярно ли

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Byg":

    мислиш това, дето си го написал?!!! Освен ако не си държавен служител, значи си безнадежден случай. Това е уникална демагогия.
  • 28 гост21

    11 1 Отговор
    Плащай народе. Депутатите, държаните чиновници и циганите трябва да са сити за да гласуват за тях.
  • 29 Бай Тошо

    11 1 Отговор
    Боко не му се получава с икономиката, да върти търговия със света е трудно но да цоца от изнемощелия си народ е най лесно
  • 30 Ицо

    13 1 Отговор
    Ще ни взимат повече данъци, тъмните ще палят повече гуми през зимата и ще се изчисти въздухът.
  • 31 Влади

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Хора,ако продължава така ,никои няма да остане в тази държава!!!!! И данък въздох ще се иска до някоя година!
  • 32 Ддс

    8 1 Отговор
    Да го наложат този данък само на Софианци!
    Защо трябва да го духа всеки?
    Щом има толкова изоставени коли в столицата значи собствениците им имат други нови!

    Коментиран от #33

  • 33 123

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ддс":

    Хе, хе. Развесели ме. Толкова неориентиран коментар няма по-долу. Какви изоставени коли, какви софиянци. Идеята на промяната е да обложат малко повече старите морги и да намалят леко данъка на по-новите, които и след промените плащат доста повече от аналогична стара кола, което е пълна дискримининация, още повече, че новите са и по-екологични. И е прав долу този който писа, че промяната ще е незначителна - някакви стотинки на месец. Само при една категория автомобили ще има голяма промяна - при лекотоварни до 3.5 тона, които до сега плащаха данъка на започнат тон. Бусче - 3 тона - около 30 лева данък. Сега данъка му ще се определя като за лека кола и ако е с по-мощен двигател - може данъка да стане 7-800 лева или ще му го вдигнат 30 пъти. А най-абсурдно е, че оставят за тежките камиони 10 - те лева на тон. Тоест тежък камион 10 тона ще плаща 100 лева данък срещу 700 на малкото бусче.
  • 34 Субсидии

    6 1 Отговор
    В нормалните страни акумулираните средства от този данък и еко таксите отиват за субсидиране от държавата покупката на нови автомобили от гражданите!
  • 35 Иво

    6 0 Отговор
    Пишете си под статии....... Майките на деца с увреждания протестират за нещо, което има смисъл. Подкрепа, нямат! Хората са обезверени от всичко случващо се тук, а онези избягали зад граница се опитват да се "обаждат" как е при тях. Аз не съм съгласен човек извън България да има право на глас и да определя моята съдба. Аз съм избрал да остана тук, да се развивам тук, да създам семейство и деца тук. Всички работодатели плачат, че нямали работници. Как да имат с по 600 лева на месец, къде с осигуровки на половина, а в повечето случаи и без такива.
    За това ви казвам пак - продължавайте да си пишете под статиите!
  • 36 Борислав

    6 0 Отговор
    Че то 20 милиона са джобни пари за крадците дето ни управляват,веднага ще ги разпределят през няколко фирми и по веригата нагоре!
  • 37 12345

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    Ако нито пия, нито пуша, нито кафе ползвам кое да спирам. И защо трябва да е нова колата. Във всяка една държава можеш да караш 20 годишна "бракма" - стига да не е бракма и да покрива някакви изисквания за безопасност, екология и т.н.

    Колко хора в Германия търкалят Голфове, Астри и прочее на 15 години - хич не са малко. Обаче като отидат на годишен преглед всичко им е в норма.
  • 38 454

    7 0 Отговор
    Това е рекет.спасението е.ак.47
  • 39 ЗК ОЛИМПИК

    7 0 Отговор
    Кака ви Манда и тя е е пред пенсия , но не напуска, защото може още да се труди на "политическата нива", дето ражда само чучоци.
    Така е и със дъртите коли.
    Нали уж затова са годишните технически прегледи.
    Всеки иска да си вози задника на нова кола , но при издръжката на тази администрация в Кралствто , пари все недостигат.
  • 40 Хасанчо

    3 0 Отговор
    Колко евро стандарт трябва да има автомобил с газово от висок клас? Колко са вредните му емисии ? Къде е отстъпката му и тази на собственици сне допуснали нарушение и ПТП с години. Колкото и да е чудно има такива с 20-30 години. И все плащат . И сега ще платят ,но може и с лихвите защото ще е след като си отиде това правителство. Бил си изряден във всички данъци през целия си живот и сега от 2019 ставаш потенциален вечен длъжник със 5 години закъснение или докато и частника случайно след някоя година ,ако не си пукнал ,реши да ти вдигне заплатата. Бюджетните добре-имат си държава да ги подпомага. А в частния сектор ? Да мрат ,нали? Щото като кажеш на шефа ,че не стигат парите за нищо и кво мислите че ще стане ?Тебе може и да не те уволни ако си му ценен ,но друг ще махне и ти ще го отнесеш с работа за двама и вдигната със 100 лв заплата. Ко щеш-иначе без работа. Демокрация -имаш избор. Роб или безработен. Та докато ми вдигне заплатата частника ,ще ме почака държавата. Сори-за пръв път и ако някой ми беше казал ,че до тук ще я докараме на 50 години...
  • 41 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Е да,ама вече ВЪЗДУХЪТ Е ПО ЧИСТ.Нали.
  • 42 СТЕНЛИ

    1 0 Отговор
    Тия не разбраха ли,че на всеки му се кара хубава и нова кола,а по нашите пътищата ще заприличат на бракми за нула време...
  • 43 Защото

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Имаш нужда":

    Този,който превърна здравеопазването, образованието и правото в търговски дружества е прокълнат за винаги!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове