1 185 3

НИМХ излиза от БАН с цялото си имущество на 1 януари 2019 г.

Запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната му дейност следва да се запази и развие

Венцислав Михайлов

С проекта на Закона за държавния бюджет за 2019 г. се предлага изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от структурата на БАН, заедно с всички материални активи и разчетените за дейността му финансови средства, и преминаването му към министъра на образованието и науката от 1 януари 2019 г., уточнява радио „Дарик“.

В проектобюджета за 2019 г. се посочва, че предложенията за промени в Закона за водите и Закона за чистотата на атмосферния въздух произтичат от предлаганото преобразуване на Националния институт по метеорология и хидрология от основно звено на Българската академия на науките в юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет към министъра на образованието и науката.

За осигуряване на дейността на НИМХ като национална хидрометеорологична служба на Република България и задълженията, които има по Закона за водите и Закона за чистотата на атмосферния въздух, е необходимо по-специфично разпределяне и определяне на бюджетните средства за обезпечаване на научно-приложната, оперативната и експертна дейност на института, което прави невъзможно определянето на бюджета му по общите правила на БАН за разпределение, съобразно научните му резултати.

Това налага изваждането му от структурата на БАН, заедно с всички материални активи и разчетените за дейността му финансови средства, и преминаването му към министъра на образованието и науката от 1 януари 2019 г.

Запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната му дейност следва да се запази и развие, се посочва в проектобюджета за 2019 г.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 123
  Отговор
  1 00:23  29.10.18
  Леле, голееем през! В цял свят прогнозата се прави от военните, само у нашенско от шарани, ползващи апаратурата на военните!
 • Pompev
  Отговор
  2 07:50  29.10.18
  KoMунистите. Кой назначи боко за пазач на бай тошо 89 год - комунисите и ДС. На дебелата павлова знаeTe ли кой е дядо й - отряд партизан говори ли Bи нещо, а главен редактор на вестник работническо дело. Пак комунисти и дс. На цецо ухото таткото е кадър на убо и шофьор на шефа на дс. Пак комунисти. И тези същите сега ми викат че мразят комунисти и са първи демократи. А те другото крило на бкп в комбина с бсп.
 • грабеж
  Отговор
  3 09:40  30.10.18
  С този акт, в преходните и заключителните разпоредби към бюджета, правителството отнема немалка част от имотите на БАН. Действието е колкото предсказуемо, толкова и противоконституционно. Без съмнение това е началото на унищожаване на 150 годишна институция с цел усвояване на собствеността и. Всичко друго е парлама.

Напиши коментар:


Публикувай