Last news in Fakti

26 Октомври, 2018 11:33 2 833 15

Законът на Пеевски мина единодушно на комисия

  • делян пеевски-
  • медиен закон

Всички парламентарни групи подкрепиха новия медиен закон

Законът на Пеевски мина единодушно на комисия - 1

Точно за 5 минути, единодушно и без дебати, Комисията по медии и култура в парламента прие закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и оповестяването на разпространителите и доставчиците на медийни услуги.

Т. нар. Закон за медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски ще влезе за гласуване в парламентарна зала следващата седмица.

Както и досега, самият Пеевски не присъстваше на приемането на собствените си законотворчески вдъхновения, пише "Флагман".

Новото днес е, че законът предвижда в срок от една година да се изгради специален регистър за медии от Министерство на културата.

Така собствениците на медии трябва да подадат всички необходими данни и да присъстват в регистъра. Ако някой смята, че дадено лице не е реален собственик на медия, може да подаде сигнал, но единствената функция на Министерство на културата ще е да провери данните, подадени в регистъра и не може да направи нищо друго за установяване на собственика, тъй като министерството няма разследващи функции. При нарушение се предвижда Министерството на културата да уведомява Министерството на вътрешните работи.

При забавяне или неподаване на декларация или обявяване на неверни данни се предвижда санкция от 10 до 15 хил. лева. Глобата за повторно нарушение е от 20 до 30 хил. лева.

Доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, трябва да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, дали заема публична длъжност и дали има влязла в сила присъда.

Законът предвижда да се декларира и лицето, което реално контролира съдържанието на медията и редакционната политика, ако то е различно от собственика. При промяна на собствеността тя трябва да се декларира в срок от 7 дни.

До 30 юни собствениците трябва да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година - заеми и банкови кредити, както и безвъзмездно получаване на парични средства и имущество и техния размер и от кой идват средствата. Това явно трябва да удари медиите, кредитирани от фондации на Сорос и САЩ.

Собствениците на медии ще трябва да подават и декларация за всички договори, сключени с държавни и общински учреждения, политически партии, рекламни договорис лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация. Предвижда се още да бъде декларирано и финансиране от европейските фондове за предходната година.

За вестниците е задължително да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите за неподаване на декларация и невярна информация ще са от 10 до 15 хил. лева за първо и от 20 до 30 хил. лева за повторно нарушение.

Преди две седмици депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще прехвърли медийния си бизнес – в. "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Борба", на фондация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    18 1 Отговор
    Продажна журналистическа пасмина ...

    Коментиран от #2

  • 2 ГЕРБЕРАСТИЯ

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    КОЙ , КОЙ , КОЙ БЕ , КАЖЕТЕ КОЙ............
  • 3 Гнет

    27 2 Отговор
    Тая гнусна свиня е в парламента
    за да оправя собствения си бизнес.И ако това не е комфликт
    на интереси здраве му кажи.
    Цаца какво дремеш,или и ти лапаш от порцията?

    Коментиран от #4, #7

  • 4 НАТО ВЕЦ

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гнет":

    Не просто лапат. Като батискаф са се "набълбукали".
  • 5 Госта

    11 0 Отговор
    "Народ такъв, за друго недостоен

    освен за мъки, нужди и тегла,

    неучен род, безсмислен раб, спящ воин,

    що чака той за тези си дела?"

    П. Р. Славейков
  • 6 Мафия

    12 0 Отговор
    Само фактът, че тоя е в Парламента е абсурден. Народа спи вместо да подкрепи поне майките на дечицата. Срам за БГ. Както е тръгнало дори да се върне робството, народът ще го приеме.

    Коментиран от #8

  • 7 Не бъди наивен

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гнет":

    Цацата, както и 99% от другите началници са назначения на мафията. Каква Цаца, ние, народът сме тези, които трябва да се наддигнем.
  • 8 НАТО ВЕЦ

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мафия":

    Няма кой да плати за бял роял и гола цица на "свободота". Няма ХУИ-та -"хубави", "умни" и "интелигентни". "КОЙ?" си е ТОЙ.
  • 9 химлер

    2 0 Отговор
    оооо на дЯда оооо майкоооо - ти тлъста мазна кочино
  • 10 filo

    3 0 Отговор
    Kой Kой е тоя, че аз съм много прост, за първи път го виждам??
  • 11 Коййй нарежда тези работи

    4 0 Отговор
    Кой управлява тази държава??
    Кой командва парада???
    На кой да благодарим ????
    Да зивее кой
    Кой граби държавата??
    Кой кой кой бе
  • 12 антрашпиц

    4 0 Отговор
    Закона на Пеевски минал без проблем.Е,що ли?После да ми прикзват гербисти,че ДПС не са във власта.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гощо

    1 0 Отговор
    Детето чудо,бизнесмена груг!
  • 15 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    Всичко приключи за България през 1989г. с идването на демократични промени/ грабеж/ и днеска продължава тази игра.Същите промени в други държави дадоха други резултати, но у нас се намесиха етно-предателски ДуПеСе и други фактори, резултати са катастрофални.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове