2 108 4

Ракът на простата убива повече у нас, отколкото на Запад

Ракът на простатата е третата причина за смъртност при мъжа

Светослава Ингилизова

Смъртността от рак на простатата в Източна Европа е с 40 процента по-висока, отколкото в Западна. Причините за това са късната диагностика и липсата на възможности за високотехнологично лечение, обяви един от най-добрите уролози в България доц. Марин Георгиев, цитиран от Дарик.

Според специалиста, който е и национален консултант по урология, у нас критериите за изследвания на това лечимо в начален стадий заболяване са отдавна остарели. Прегледите при мъжете започват след 50-ата година, а трябва да се случват поне пет години по-рано.

Ракът на простатата е третата причина за смъртност при мъжа, когато говорим за онкологични заболявания, и покосява около 417 000 европейци всяка година. Различна е обаче преживяемостта в Западна и Източна Европа, а причините за това, според доц. Марин Георгиев, са следните:

"За диагностиката и лечението всички зависим от един мултидисциплинарен екип. Най-съвременните методи на лечение, започваме от активно наблюдение - вече имаме не три групи: нискорискова, среднорискова и високорискова, а една друга субгрупа на много нисък риск. Там попадат хората за активно наблюдение и активно проследяване. За съжаление, в България това скоро няма да се случи по ред причини. Знаете колко са роботизираните центрове в България, в София имаме в една частна болница, в още една частна болница и в страната - в една държавна болница".

Според доц. Марин Георгиев трябва да обновим стандартите за профилактика у нас, след което и стандартите за лечение: "Какво става в момента? Личният лекар дава на пациента след 50-ата годишнина направление през година да ходи да се изследва. Напротив, това се промени много, много отдавна в Европа и САЩ. И то е доказано чрез редица проучвания с хиляди пациенти".

Урологът е категоричен, че един мъж трябва да изследва простатата си на 45-годишна възраст и този преглед да определи с каква честота ще се изследва занапред в годините. В случай на диагностициран рак на простатата при баща или дядо, изследванията трябва да започнат след навършването на 40 години.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Pompev
  Отговор
  1 23:02  26.10.18
  Tumun 6tqh da vikam na Venelina da napishe neshto za prostatta,SHTOT az minah 45tte
 • Хасанчо
  Отговор
  2 06:37  27.10.18
  Сегашното подобие на държава е вредно за Вашето здраве. Платете си данъците и работете повече за да плащате повече и може да Ви се оправи простатата... Какъв по-хубав всекидневен профилактичен масаж на сухо от това ?
 • ПРОСТАМОЛ-УНО
  Отговор
  3 08:17  27.10.18
  Замислили са за БГ. мъжете, мреме яко ,и няма кой да плаща данъци,такси и т.н.
 • 1234
  Отговор
  4 08:57  27.10.18
  Веднъж и ние да имаме нещо по вече от запада.

Напиши коментар:


Публикувай