Last news in Fakti

26 Октомври, 2018 15:30 1 392 10

ДБ: Правителството да настоява за намаляване цената на газа с поне 20%

  • газ-
  • преговори-
  • демократична българия-
  • газпром

Ако не постигне справедливо намаляване на цените, България може да търси правата си по съдебен ред

Докато останалите засегнати страни преговарят за намаляване цената на газа, властта в България страхливо бяга от въпроса. Единствената и недостатъчна стъпка е на „Булгаргаз”. Тяхна мисия е преговаряла по технически въпроси. Най-важният въпрос за цената на газа не е разглеждан по същество, заявяват от "Демократична България".

От коалицията настояват по време на преговорите на Теменужка Петкова в Москва да бъде поискано намаляване цената на газа с поне 20%.

Ето какво още пише в позицията на "Демократична България":

Намаление с 20% на газа ще позволи цената на парното да спадне с над 10%. В преговорния процес задължително да участва и Европейската комисия. Подобно намаление на цената ще позволи и частично компенсиране на високите доставни цени в периода 2011-2014 г.

За разлика от други страни България не поиска компенсация за високите непазарни цени в периода 2011-2014 г., така че сега задължително трябва да бъдем компенсирани през по-сериозно намаляване на цената за бъдещи доставки.

Цената на парното вече беше повишена и хиляди българи ще плащат високи сметки. Ако се запази сегашното ценообразуване, има съществен риск от допълнително поскъпване на газа и отоплението за бита и за бизнеса. Високите цени на газа удрят върху конкурентоспособността на важни бизнес отрасли.

В решението на ЕК от 24 май 2018 година има ясна формулировка за цените – „тази обща стратегия на сегментиране на пазара е позволила на „Газпром“ да наложи несправедливи цени в България, Естония, Латвия, Литва и Полша, в сравнение с разходите и конкурентните референтни цени, и по-специално с цените, предлагани на ликвидни конкурентни западноевропейски газоразпределителни възли”. Терминът „несправедливи цени” ясно показва, че България има за какво да преговаря и да си постави за цел постигането на по-добри условия.

В същото решение на ЕК се изтъква, че в „клаузата за преразглеждане на цената ясно се посочва, че новата цена ще трябва да бъде определена в съответствие с равнището на цените в конкурентни континентални западноевропейски пазари на газ, включително на ликвидните газоразпределителни възли в Германия и Нидерландия”. Тоест цените трябва да бъдат сравними с референтните пазарни стойности.

Решението на ЕК дава възможност за арбитраж, ако не се постигне споразумение за цената в рамките на 120 дни. Тези 120 дни изтекоха в края на септември и затова от Москва са бързали да уредят среща с „Булгаргаз”, на която, според публичната информация, са уреждали технически въпроси. Ясно е, че намаляване на цените не е реализирано, така че арбитражната клауза е на дневен ред. Ако България започне арбитражно производство, то трябва да бъде пред арбитър в ЕС, като има възможност да привлече ЕК като участник. Така може да бъде защитен националният интерес.

Както Русия заведе арбитражно дело срещу България заради АЕЦ „Белене”, така България има всички условия на свой ред да заведе дело, ако не постигне справедливо намаляване на цените на газа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    9 8 Отговор
    Я за петрола?
    Ще съдят ли саудитска арабия или опек, за цените на гариватя в България!????
  • 2 КГБ Териер

    12 6 Отговор
    Цената на газта не я вдигат руснаците а Булгаргаз! От КЕВР да не се правяти да не прикриват Герберстите!

    Коментиран от #3

  • 3 Kcaniba

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "КГБ Териер":

    Именно!!!
    Цените на природна газ са договорени отпреди и занапред!!!
  • 4 onq s konq

    6 6 Отговор
    Нееднократно във всички форуми се изтъква,че ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ са против членството ни в НАТО и ЕС, и искат незабавно прикрепване на България към братска Русия.Така че е крайно време въпросните фашаги от ДБ да разберат,че България ИСКА ДА ПЛАЩА ПО ЖЕЛАНИЕ най-високите газови цени,защото парите не отиват в бездънните американски джобове,а ще нахранят/макар и частично/ БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД!
  • 5 Поличек

    6 7 Отговор
    Поляците затова си доставят горивата от америка , на 50%са от нашите !
  • 6 Само да кажа

    9 1 Отговор
    А кой ща взима комисионни? Питам само? А , народеца заспал плаща и си трае. Случиха на народ . РЕВОЛЮЦИЯ ТРЯБВА !

    Коментиран от #10

  • 7 гост

    11 5 Отговор
    Нали рашките са ни първи приятели и братушки и много ни обичат - затова ни продават газа и петрола на най-високите цени в Европа ...
  • 8 Целта е

    2 0 Отговор
    Да не работи химическата промишленост
  • 9 Хахаха

    4 2 Отговор
    Американците ще ни дадат течен газ без пари защото последните 20г ЕЛИТЪТ НИ ИМ ЛИЖЕ ГЪЗОВЕТЕ МНОООГО КАЧЕСТВЕНО. ХАХАХАХАХА
  • 10 Све

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Само да кажа":

    ЦЯЛАТА РАЗЛИКА Е КОМИСИОННАТА ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ. Затова никой не се бори… Правителството си разделя всяка година…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове