1 074 2

Депутати приеха единодушно Закон за хората с увреждания

Мария Атанасова

Единодушно със 174 гласа "за" парламентът прие на първо четене новия Закон за хората с увреждания.

Депутати от всички парламентарни групи изразиха подкрепа към законопроекта, като отбелязаха, че с него не се решават всички проблеми, но се правят първи, важни стъпки. Предстои прецизиране на текстовете между първо и второ четене, съобщи dir.bg.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков благодари за подкрепата на депутатите, както и на всички участници в работната група, които са помогнали за подготовката на този "трудно родил се законопроект". Приемането на закона е първата стъпка към положителната промяна за хората с увреждания, която те очакват, посочи той.

Законът цели да уреди обществените отношения, свързани с насърчаването, защитата и гарантирането на равноправното и пълноценно упражняване на техните права. С предлаганата нормативна уредба по нов начин се дефинират областите и средствата за необходимата подкрепа за социално приобщаване на хората с увреждания.

Проектът на Закон за хората с увреждания въвежда нова индивидуална оценка, която е комплексна и ще отразява потребностите на човека с увреждане, изследвайки неговото здравословно състояние, функционалните затруднения и наличието на бариери при изпълнение на ежедневните му дейности, както и вида на необходимата подкрепа.

От 1 януари 2019 г. на хората с увреждания над 18-годишна възраст ще се предоставя месечна финансова подкрепа, която ще компенсира разходите, породени от увреждането и представлява сума, в зависимост от степента на увреждане. Размерът на финансовата подкрепа ще се определя в зависимост от линията на бедност. През 2019 г. хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават 57% от линията на бедност или 198 лв. на месец.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Данъкоплатец
  Отговор
  1 20:39  26.10.18
  Парите от данъците ги плащаме на тая държава не за да ги израсходват по раздутата администраци и за шадраванчета, градинки, площадчета и ги освояват от ГЕРБ! Парите ги даваме на тая държава за да се връщат при нас и на хората в нужда защото и те са част от нашето общество!
 • Шпек народен
  Отговор
  2 20:44  26.10.18
  Оставка Симеонов, оставка....

Напиши коментар:


Публикувай