Last news in Fakti

27 Октомври, 2018 15:31 4 602 30

Протест пред МС: "Борисов = глад и мизерия"

  • протест-
  • ток-
  • горива-
  • цени

С освирквания и вувузели около стотина недоволни граждани излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет в София. Те негодуват срещу високите цени на горивата, тока, парното и топлата вода, съобщи news.bg.

Протестиращите носят и плакати с надписи "Борисов = глад и мизерия", "Не искаме ЖанБорисова зима", "Борисов 3 - няма здравеопазване", "Борисов 3 - геноцид" и други.

Недоволните носят и касовите бележки от последното си зареждане на гориво, за да може да се внесе колективна жалба в комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

Организаторът на протеста Милена Атанасова коментира пред медии, че от националния синдикат "Защита" искат достойни възнаграждения за всички. От синдикалната организация настояват минималната работна заплата за страната да достигне 750 лева през следващата година, както и да се увеличи минималната работна заплата на медицинските сестри на 1 500 лева.

За лекарите минималната работна заплата трябва да достигне до 2 000 лв., а в областта на тежката индустрия от синдикалната организация искат тя да достигне до 1200 лева от началото на следващата година.

Според организатора на протеста минималната пенсия в страната от следващата година трябва да бъде минимум 350 лева. Атанасова уточни, че исканията са абсолютно реални и възможни, защото страната има бюджетен излишък от 3 млрд. лева. По думите й управляващите се чудели как да опазят властта и позиции си, за да може излишъците да отидат незнайно къде.

"Средствата в държавата ги има, но те трябва да бъдат справедливо разпределени", поиска организаторът на протеста.

Милена Атанасова уточни, че протестът ще е изцяло мирен, без да се наруши сигурността на обществения ред. Тя се закани, че това няма да е последният протест и ще отстояват исканията си, докато не бъдат чути.

Красимир Цветков, таксиметров шофьор и участник в протеста, заяви, че не е доволен от високата цена на горивата, но по думите му има още редица проблеми в държавата, за които трябва да се намери решение.

Цветков изтъкна, че генералният проблем е как се стига изобщо до цената на горивата. Той уточни, че и другите увеличения в държавата са притеснителни при липсата на актуализация и доходите, които се реализират в страната.

Проблемът, според него, е, че Столична община (СО) не е спазила Закона за автомобилните превози, където трябва да има въведена минимална тарифа за превозите.

Цветков припомни, че през декември 2017 г. е била изготвена финансовата обосновка на таксиметровите шофьори, но и до днес тя не е била приета. Той негодува, че има институции, които видимо нехаят за проблема в автомобилния бранш.

Протестът се организира от Национален синдикат "Защита".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Националист

    86 12 Отговор
    Кви са тия мирни протести бе? Взимаш пушката, влизаш в парламента и ги разстрелваш. Друго решение няма.

    Коментиран от #23

  • 2 Каменаров

    50 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Публикувано във факти.бг: Със сегашните темпове на развитие българската икономиката ще достигне днешното ниво на румънската след 10-15 години. https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=sdg_08_10&plugin=1
  • 3 Коментар

    42 7 Отговор
    И Тия ли са Платени ?

    Коментиран от #4, #6

  • 4 месара

    8 36 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    ДА, може да си сигурен.
  • 5 ОСТАВКА , ВИНЕТУ , ОСТАВКА

    52 13 Отговор
    герб е мафия, ВЪН ЗАВИНАГИ ! ОСТАВКА
  • 6 Фреди

    50 11 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    Платени са друг път хората са си прави
  • 7 Ttt

    11 15 Отговор
    Ан на какво ще са = БСП и ДПС ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТОА ТОЛУМ ВИНЕТУ ЛИ СА КРЪСТИЛ.?

    9 6 Отговор
    .......
  • 10 Иванов

    47 15 Отговор
    Паздравявам стотината протестиращи. Те ни показват, че в тази страна все още има живи хора, освен дрЪжавни служители и мангусти. ВЕНСЕРЕМОС, ХОРА!

    Коментиран от #22

  • 11 Eeee

    41 9 Отговор

    До коментар #8 от "КОЧА":

    Ами то като сравня при комунистите и сега положението е в пъти много лошо при тия демократи.
  • 12 gost

    32 5 Отговор
    Стига с тоя валутен борд,вижте Румъния,Унгария,Чехия какво от това че парите им са по евтини от нашите.Хората вземат пари има потребление и икономиката върви напред.Докато хората работят за жълти стотинки икономика няма да има.

    Коментиран от #21

  • 13 Просяк

    14 7 Отговор
    Аз съм професионален хамалин и искам 2000 лева заплата.Ако не ми я осигурят ще искам оставката на правителството.
  • 14 ivan4o

    3 4 Отговор
    Салам къде си бре? Ти пратя малко Лири!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 месара

    6 16 Отговор
    колко плаща на ден другарката провокаторка "истината" нинова, за присъствие на митинг!

    Коментиран от #18

  • 17 Така де

    20 2 Отговор
    Минималната заплата в БГ трябва да е 1000 лева чисто при сегашните цени. Пари има!!!Лошото е, че парите отиват за Мерцедеси, Ролс Ройси, Бентлита, елитни проститутки, маркови дрешки, дискотеки, бял прах и прочие. Да намали държавата броя на държавните служители за да се намали броя на данъци и такси!!! Стига сме плащали данъци и такси за да храним пиявици. В БГ търсят много работници и да се хванат на свястна работа тия държавни паразити
  • 18 Ахаха

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "месара":

    А колко плащаше Герб през 2014 за да излизат на протести и да правят перформънси, да свирят на пияно, да пеят и прочие??

    Коментиран от #20, #25

  • 19 Онзи

    20 5 Отговор
    Тиквата и всички мърши около него БАНКРУТИРАХА ДЪРЖАВАТА !!!!!!!!!!!!
    СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ ОТ ТАЯ БУДНА КОМА !!!
  • 20 Обикновен Бг

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ахаха":

    😀😀😀 Онези бяха как беше, а да "млади и красиви", е, и леко продажни. А тези сигурно ше ги нарекат "бедни и злобни", но не са продажни. 😀 Тука се следва етнологията и манталитета на народа ни, т.е. продажните са повече. 😀😀😀 Виш ако не вървят по пътя който им определят от Козяк, протеста ще е много хиляден, те знаят как се прави, имат опит. 😀Е и още един човек може да си позволи да си плати стотичен хиляден митинг, ти се сещаш кой е, аз страдам иначе от временна амнеза😀😀😀😀😀😀
  • 21 Дюк

    4 12 Отговор

    До коментар #12 от "gost":

    Докарайте турците и комунистите,те ще ви дадат и по 3000заплати!Много прост народ,заслужаващ по-жестока съдба!

    Коментиран от #24

  • 22 Боби

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    Говори на бългаски.Циганин
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Така е

    0 6 Отговор

    До коментар #18 от "Ахаха":

    И среду Валери Симеонов агитките с черните знамена май са платени от мафията на краля-слънце.
  • 26 Bocho

    3 6 Отговор
    БСП гладни гладни .Веднага се активизираха .За мен алтернатива на ГЕРБ няма за сега!БСП НЕ БЛАГОДАРЯ!!!

    Коментиран от #27

  • 27 Обикновен Бг

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "Bocho":

    Е виж за тов си абсолютно прав, на БСП сме им духали супата.
  • 28 Зайко Байко многознайко

    1 3 Отговор
    Българи,забравихте ли, Виденовата зима, забравихте ли, какво беше при Гоце Три.пера, при Дргалевския индиевропеец с модрите джуки и походка на камила, забравихте ли за Мадридския мошенник, който така ни оправи за 800 дни заедно със своите Лондонски хипита, че затънахме до ушите в калта за " великия" хидромелиоратор Доган на сран, всички от едно котило със сегашните бандити от ГЕПИ. Превърнахме се в бананова република в гетото на Европа, във вторични суровини за старите трошки от Европа. Пример, при 100% автомобили у нас 110% са дизелови печки. Ресурс има положението да се поправи, но желание няма, защото хора с тъмно минало и с нисък морал без социялна отговорност ни управляват. Политици крадци, които са безмилостни към собствения си народ!
  • 29 Kurti

    0 4 Отговор
    В.симеонов е ПросТ,ама е единственият които застанаха реши руските келемета,и каза истината-целият парламент.няма право да говори ръка за майките,но и тези майки бяха организирани и надъхани.
  • 30 Васил

    0 0 Отговор
    Давай Бойко умори от глад тия скапани Българи за роби само стават.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове