1 441 21

Ново изследване отхвърля плоския данък

Регресивният налог е инструмент на олигархията

Ново изследване отхвърля плоския данък. Регресивният налог е инструмент на олигархията. Това са само част от изводите, които се съдържат в изследването „Плосък данък или демокрация? За прогресивна данъчна реформа в България”.

След 10 години в сила, плоският данък показа своя ограничен потенциал и доведе до силно отрицателни ефекти за българското общество, смятат анализаторите.

Разработен от „Колектив за обществени интервенции“ и сдружение „Солидарна България“, обхватният policy paper разкрива защо плоският данък e машина за несправедливост, разграждаща обществената тъкан. Докладът формулира конкретни модели за данъчна реформа, като ги обосновава финансово.

Страната ни е разкъсвана от най-високите нива на неравенство в ЕС. Националното богатство се концентрира в ръцете на олигархията.

Чуждестранните инвестиции спадат, а сивата икономика не се свива. Време е България да ревизира своята данъчна политика и да въведе прогресивно облагане. Това е малка, но необходима стъпка.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Господин
  Отговор
  1 11:28  29.10.18
  Ще се усетят че плоския данък е една голяма глупост. Но няма да го премахнат защото не е в интерес на властимащите.

  Коментиран от #7

 • Петко Александров
  Отговор
  2 11:34  29.10.18
  Плоският данък бе супер глупост (и то подкрепена от т.нар. български социалисти навремето), има го в много малко държави по света, в България е един от най-ниските в света. Неморален е, вреден е за обществото и за бъдещите поколения. Би било добре да има 3-4 данъчни ставки: 1. всички, които печелят до 100 хил. лева годишно плащат 10%; 2. от 100 до 500 хил. лева - 15%; 3. от 500 хил. до 1 млн - 20%; 4. над 1 млн. - 25 %. Това е доста консервативно в сравнения със Западна Европа.

  Коментиран от #3

 • гост
  Отговор
  3 11:48  29.10.18

  До коментар #2 от "Петко Александров":

  Би било най-добре , ако икономически невежи не се изказват по неща от които си нямат понятие !!!! Бедните които лъжеш , че ще "забогатеят" от данъците на богатите сигурно са по-наясно и от теб , че това е пълна утопия !!! Първо истински богатите получават доходите си от дивиденти , а не от заплати , където данъкът е даже 5% , а не 10 и няма нито и цент осигуровки !!!! Второ има хиляди други начини един доход да се получи не от заплата , а от други неща , където "прогресивния" ти данък ще обложи дедовия ми !!! И трето тия глупаци "богатите" като са станали такива , ще те чакат ти да определяш какви данъци да платят , а ?? Щото не могат да се регистрират в друга държава или да си получат доходите през фирма , неподлежаща на облагане !!! Изобщо тия упражнения на напушени "учени" от разни центрове , сдружения и т.н. впечатляват само такива като теб !!! Ако не си чувал в държавата с "прогресивно" облагане САЩ , един бедняк на име Уорън Бъфет беше казал публично "моята секретарка плаща по-големи данъци от мен" !!!! Пък ти си мечтай , може да забогатееш от мечти , хахахаха !!!!

  Коментиран от #6, #15


 • ЗЕВС
  Отговор
  4 12:11  29.10.18
  Началото на разслоението на бедни и богати в България започва с мандата на Симеон Сакскобургготски през 2004 г. Тогава ставката на корпоративния данък от 23.5% се намалява на 19.5%, пpeз следващата година пада до 15%, а от 2008 г. при управлението на Сергей Станишев вече е 10 %, плюс 5 % данък дивидент. ( За сравнение до 2007 г. корпоративния данък в Германия е бил 25 %, след това е намален на 15 %, плюс данък солидарност и търговския данък данък, общата данъчна тежест стига до 30 %) Черешката на тортата отива в чинийката на олигарсите през 2008 г. пропорционалния подоходен данък, (ДДФЛ) се заменя с плосък данък от 10%, без значение от размера на дохода. Подоходното неравенството изразено с коефициента на Джини* е следното: от 2001 г. до 2004 г. за България е 26,0. ( В Германия през този период коефициента на Джини е около 29.5). След 2004 г. подоходното неравенството в страната започва да расте лавинообразно, за 14 г. индекса на Джини добавя още 13.5 пункта, като достига до 39.5,( рекорд за ЕС) в същото време стойността му в Германия се е повишила само с два пункта, до 31,7. Очевидно е, че данъчното облагане определя нивото на класово разделение в държавата.
 • ЗЕВС
  Отговор
  5 12:12  29.10.18
  Пример: в Германия при годишен доход от 400 000 €. Гюнтер ще внесе ДОД 164 306 €. което е 43,3 % от дохода, плюс данък солидарност* от 9 036 € а за гарнитура може и църковен данък. Ганьо Балкански със S класата, за същата сума в България ще внесе в хазната 39 964 € . На другия полюс в данъчната скала, Ханс с годишен доход от 9 000 € (750 € на месец) е освободен от ДОД и данък солидарност. Но това не се отнася за Каръкчиев, с минималната заплата от 510 лв. Той ще плати ДДФЛ от 43, 97 лв. И това не е всичко, част от данъчните отчисления на Гюнтер ще доидат в България под формата на Еврофондове, които ще бъдат плячкосани от Българските тарикати - олигарси, обложени с непосилния за тях данък от 10%! Фаталните последици след десетте години от въвеждането на плоския данък: България е най- бедната страна в ЕС, ⅔ от населението живеят в бедност, най- голямо неравенство между бедни и богати и единствената държава в ЕС без необлагаем минимум.
 • Петко Александров
  Отговор
  6 12:19  29.10.18

  До коментар #3 от "гост":

  гост, само няколко аргумента: 1. Най-щастливите държави в света имат най-високо данъчно облагане, вкл. Финландия, Дания, Норвегия, Исландия и т.н.; 2. Най-мизерните държави в света имат най-ниски данъци, примери Камбоджа, Замбия, Лесото, България!; 3. По-високите такси исторически и статистически водят до по-равно общество, по-силна средна класа, по-добре работеща демокрация, по-равен старт за младото поколение. Примери колкото щеш. Най-големия проблем за всяко модерно и проспериращо общество е прекаленото неравенство.

  Коментиран от #8

 • гост
  Отговор
  7 12:21  29.10.18

  До коментар #1 от "Господин":

  Всеки данък , който е "неудобен" е покана да бъде "избегнат" !!! Това са го научили хора които са се занимавали с данъци когато ти не си бил и в проект !!! В държавите за които толкова бленувате , с "прогресивното" облагане , се признават за разходи намаляващи облагаемия доход неща които даже не можеш да си представиш !!!! И тия "прогресивните" данъци са измислени точно за успокоение на такива като теб , вижте ни колко сме социални и солидарни !!!! Прогресивния ти данък не може да покрие даже увеличените разходи на данъчните заради него , да не говорим за друго !!! Колкото по-опростена и уеднаквена е една данъчна система , толкова по-безпроблемна и ефективна е !!! А ако си въобразяваш , че някой ще изкарва пари , а ти ще чакаш на неговите данъци , помисли си пак !!!
 • гост
  Отговор
  8 12:29  29.10.18

  До коментар #6 от "Петко Александров":

  Тия комунистически лозунги можеш да си ги носиш на манифестациите на 1 май примерно , за другото място се сещаш !! Държавите дето си изброил са такива не заради данъци , а заради други неща които няма да ми стигне място и време до утре да ти обяснявам , пък и няма смисъл !!! Само ще ти напомня , че Норвегия държи най-големия държавен фонд в света , формиран от приходите от петрола и газа , който вече е ДВА ПЪТИ по-голям от цялата и икономика !! А "равенството" е само в твоята и на подобните ти глави !!!

  Коментиран от #10

 • Ads
  Отговор
  9 12:47  29.10.18
  С прогресивно облагане тук бедните няма да станат по-богати. Богатите също няма да пострадат. Ще го издуха средната класа, доколкото още я има.
 • Петко Александров
  Отговор
  10 12:49  29.10.18

  До коментар #8 от "гост":

  Какви "комунистически лозунги"?! Говоря ти за държави в Западна Европа, че и в САЩ имат подоходно облагане. Ти сигурно си бивш комунист, от тези, които ограбиха народа и държавата. Бесен си, лигите ти капят, искаш да имаш за джип, за секс, за джет, за лов, вместо за образование, наука и технологии, здравеопазване! Нали?! Защо не отидеш в Азия или Африка да експлоатираш? И за какво са ти толкова пари, в гроба ли ще ги отнесеш?
 • Господин
  Отговор
  11 12:57  29.10.18
  Може да съм прост човек, но и простия вижда че с този плосък данък затъваме. И простия вижда че в богатите страни данъчната система е друга.
 • Иван
  Отговор
  12 13:27  29.10.18
  Какви са тия, световно неизвестни анализатори който са направили тоя анализ?
 • Плоски герберчета
  Отговор
  13 13:50  29.10.18
  Герберастите казват, че ниския данък помагал за развитие на икономиката, но дали е така? 1во/ цените на храни, облекло и техника са като тези в страните с прогресивен данък ; 2ро/ заплатите и пенсиите са по-ниски в сравнение със страните имащи прогресивен данък ; 3то/ ниския данък въобще не привлече по-голям брой инвеститори (освен в източването на суровини) ; 4то/ благодарение на ниските данъци държавата има нови 30 милиарда дълг ; 5то/ не са създадени повече работни места, а бяха изнесени повече работници към държавите с прогресивен данък !!! Кой спечели - Цоло Вутов, чийто син пръска 40 000 за шампанско, има дузина супер коли за няколко милиона, дузина имения и яхти в екзотични чужди курорти, харем от проститутки, хладилник пълен с трюфели и черен хайвер!!!
 • стоян
  Отговор
  14 13:53  29.10.18
  3 коментар беше много ясен и точен =браво дано те разберат
 • Мдааа
  Отговор
  15 14:11  29.10.18

  До коментар #3 от "гост":

  Нали знаеш, че при 10% данък в момента "разследват" много бизнесмени за данъчни измами!? Дори 5% да е данъка богатите пак ще се опитват да не го плащат, защото те са хищници и не обичат да делят плячката!!! Офшорните фирми лесно могат да се спрат стига политиците да го искат! Заплатите зависят точно от данъците и ако те са по-ниски би следвало заплатите да са по-високи, но кокто виждаш нищо такова не се случво в Бг! Така че прогресивния данък е задължителен и трябва да достигне 40% от доходите!!! Също така трябва да се прекъснат офшорките

  Коментиран от #16

 • гост
  Отговор
  16 15:10  29.10.18

  До коментар #15 от "Мдааа":

  Първо да беше попрочел за какво ги разследват , а после да плещиш глупости !!! Или според теб пране на пари и подоходен данък са едно и също ???? Кога видиш "бизнесмен" разследван и осъден за подоходен данък , ела се обади !!! А за това , че и на 5 % щели не плащат , ти май си мислиш , че някой ще плаща според това което на теб ти харесва , а , хахахахха !!!!! Блажени са вярващите !!! Всички комунисти си личите от 100 км , като почнете да обяснявате за "лошите" бизнесмени и добрия "народ" !!!! Утре да хвана най-големия "правозащитник" от вас и да му дам 5-6 милиона , ще лъже и ще крие данъци както не си е и мечтал някой от тия "разследваните" !!!! Винаги и за ВСИЧКИ държави основните доходи са от непреки данъци , ДДС , акцизи , мита и такси !!!! Подоходния ти данък е 10 % от заплатата , а само осигуровките са 40% плюс 20% ДДС от останалата част плюс акциз за ток , горива и т.н. !!!! Само пълен невежа може да се вторачва в тия 10% и да не вижда , че даже да са 0% , другите данъци са в ПЪТИ и то много по-високи !!!! И тях ли ще ги събереш от богатите или пак сме си на Ганьовото , " не сакам аз да съм добре , а Вуте да е зле " ???? Който има нещо в главата и в ръцете да се пробва да стане от богатите , а тия дето чакат държавата да им слага в устата , ще има да чакат !!! Така е било и така ще бъде !!!!

  Коментиран от #17, #19


 • Петко Александров
  Отговор
  17 16:12  29.10.18

  До коментар #16 от "гост":

  "Г-н бизнесмен" икономическата практика и история е доказала, че всички финансови успешни личности имат само две общи неща: късмет и че са били на правилното време в правилното място. Изключвам насилниците и мошениците, говоря за честните бизнесмени. Можете да се поставите на правилното място, за да се "случи" късмета чрез упорита работа и последователност, но ако няма късмет, духаш супата и си плащаш кредитите, колкото и да си трудолюбив и упорит. Или си мислиш, че само ти се захващал с бизнес? Щом си имал късмет, или пък крал и убивал, за да си направиш състоянието, ще си плащаш по-високите данъци. Така е справедливо. На плоският данък му беше даден шанс 10 години да се докаже. Не успя и не би могло да бъде другояче, защото самата му природа е грабителска и несправедлива!!!

  Коментиран от #18

 • гост
  Отговор
  18 17:47  29.10.18

  До коментар #17 от "Петко Александров":

  И кой каза , че не е успял , ти и пишман "специалистите" от някакво напушено сдружение ??? Хахахахах !!! И след като мислиш , че всичко е " на късмет" , какво повече да обсъждаме ??? Значи който трябва пак ще е където трябва , а такива "чакащи късмета" като тебе , на опашка за помощи от богатите !!! Богати и бедни е имало откак съществува човечеството и ще има докато съществува !!! Даже по време на любимия ти социализъм беше така , само че повече се криеха , да не дразнят "простолюдието" дето го баламосваха с "равенство" !!! Даже идея си нямаш как живееше номенклатурата (богатите) , по-равните от равните !!!!! И през по-голямата част от историята богатите не са плащали НИКАКВИ данъци , а не "прогресивни" !!! И в момента в тия държави дето ми ги пробутвате просто стандарта на простолюдието е по висок от тукашния , което е нормално !!! Ако си мислиш , че тамошните богати са като тях , значи нямаш идея за света !!! Тях просто не можеш даже да ги видиш , щото те живеят в свят , дето не можеш и да го сънуваш !!! И тая дето я мечтаеш няма да я бъде , преживей го !!! Просто ще вдигнеш заплатите на счетоводителите , ама не много , но ще ти наврът "прогресивния" данък де слънце не огрява и няма да видиш и тия 10% !!!!!
 • До 16
  Отговор
  19 18:48  29.10.18

  До коментар #16 от "гост":

  Пълни глупости говориш!!! Осигуровките се начисляват на заплатата на работника и нямат никакво значение за бизнесмена!!! По-висока осигуровка = по-ниска заплата!!! ДДС-то се начислява върху стоката и няма никаква щета за бизнесмена!!! По-високо ДДС за хляб = по-висока цена на хляба за потребителите!!! Всички акцизи и сметки се начисляват върху цената да продукта и нямат щета за бизнесмените - единствените ощетени са потребителите!!! Явно си много невеж и смотан, или просто де опитваш да лъжеш най-нагло неразбиращиге читатели!!! Това което би бръкнало в джоба на бизнесмените е ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК ВЪРХУ ПЕЧАЛБАТА МУ!!! Всичко друго бърка в джоба на потребители и работници!!! Трябва да се намалят осигуровки и ДДС, а да се увеличи данък печалба!!!!
 • Така де
  Отговор
  20 21:55  29.10.18
  Хубавото е, че днешните данъци могат да се начислявят от компютър без един чиновник
 • XXX
  Отговор
  21 22:39  29.10.18
  Соросоидите на тръгване им се ще да разклатят едно от малкото останали читави неща в държавата. Така, който и да дойде на власт след ББ-3 ще има проблеми не само с удвоения дълг, а и с данъците. Кои са тези "Колектив за обществени интервенции" и сдружение "Солидарна България" и с какво са се доказали досега, та трябва да им обръщаме внимание на поръчковите и тенденциозни глупости?

Напиши коментар:


Публикувай