Last news in Fakti

29 Октомври, 2018 11:22 1 925 21

Ново изследване отхвърля плоския данък

  • плосък данък-
  • левове

Регресивният налог е инструмент на олигархията

Ново изследване отхвърля плоския данък. Регресивният налог е инструмент на олигархията. Това са само част от изводите, които се съдържат в изследването „Плосък данък или демокрация? За прогресивна данъчна реформа в България”.

След 10 години в сила, плоският данък показа своя ограничен потенциал и доведе до силно отрицателни ефекти за българското общество, смятат анализаторите.

Разработен от „Колектив за обществени интервенции“ и сдружение „Солидарна България“, обхватният policy paper разкрива защо плоският данък e машина за несправедливост, разграждаща обществената тъкан. Докладът формулира конкретни модели за данъчна реформа, като ги обосновава финансово.

Страната ни е разкъсвана от най-високите нива на неравенство в ЕС. Националното богатство се концентрира в ръцете на олигархията.

Чуждестранните инвестиции спадат, а сивата икономика не се свива. Време е България да ревизира своята данъчна политика и да въведе прогресивно облагане. Това е малка, но необходима стъпка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Господин

    27 9 Отговор
    Ще се усетят че плоския данък е една голяма глупост. Но няма да го премахнат защото не е в интерес на властимащите.

    Коментиран от #7

  • 2 Петко Александров

    20 8 Отговор
    Плоският данък бе супер глупост (и то подкрепена от т.нар. български социалисти навремето), има го в много малко държави по света, в България е един от най-ниските в света. Неморален е, вреден е за обществото и за бъдещите поколения.
    Би било добре да има 3-4 данъчни ставки: 1. всички, които печелят до 100 хил. лева годишно плащат 10%; 2. от 100 до 500 хил. лева - 15%; 3. от 500 хил. до 1 млн - 20%; 4. над 1 млн. - 25 %. Това е доста консервативно в сравнения със Западна Европа.

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    19 15 Отговор

    До коментар #2 от "Петко Александров":

    Би било най-добре , ако икономически невежи не се изказват по неща от които си нямат понятие !!!! Бедните които лъжеш , че ще "забогатеят" от данъците на богатите сигурно са по-наясно и от теб , че това е пълна утопия !!! Първо истински богатите получават доходите си от дивиденти , а не от заплати , където данъкът е даже 5% , а не 10 и няма нито и цент осигуровки !!!! Второ има хиляди други начини един доход да се получи не от заплата , а от други неща , където "прогресивния" ти данък ще обложи дедовия ми !!! И трето тия глупаци "богатите" като са станали такива , ще те чакат ти да определяш какви данъци да платят , а ?? Щото не могат да се регистрират в друга държава или да си получат доходите през фирма , неподлежаща на облагане !!! Изобщо тия упражнения на напушени "учени" от разни центрове , сдружения и т.н. впечатляват само такива като теб !!! Ако не си чувал в държавата с "прогресивно" облагане САЩ , един бедняк на име Уорън Бъфет беше казал публично "моята секретарка плаща по-големи данъци от мен" !!!! Пък ти си мечтай , може да забогатееш от мечти , хахахаха !!!!

    Коментиран от #6, #15

  • 4 ЗЕВС

    15 2 Отговор
    Началото на разслоението на бедни и богати в България започва с мандата на Симеон Сакскобургготски през 2004 г. Тогава ставката на корпоративния данък от 23.5% се намалява на 19.5%, пpeз следващата година пада до 15%, а от 2008 г. при управлението на Сергей Станишев вече е 10 %, плюс 5 % данък дивидент. ( За сравнение до 2007 г. корпоративния данък в Германия е бил 25 %, след това е намален на 15 %, плюс данък солидарност и търговския данък данък, общата данъчна тежест стига до 30 %) Черешката на тортата отива в чинийката на олигарсите през 2008 г. пропорционалния подоходен данък, (ДДФЛ) се заменя с плосък данък от 10%, без значение от размера на дохода.

    Подоходното неравенството изразено с
    коефициента на Джини* е следното: от 2001 г. до 2004 г. за България е 26,0. ( В Германия през този период коефициента на Джини е около 29.5). След 2004 г. подоходното неравенството в страната започва да расте лавинообразно, за 14 г. индекса на Джини добавя още 13.5 пункта, като достига до 39.5,( рекорд за ЕС) в същото време стойността му
    в Германия се е повишила само с два пункта, до 31,7.

    Очевидно е, че данъчното облагане определя нивото на класово разделение в държавата.
  • 5 ЗЕВС

    18 2 Отговор
    Пример: в Германия при годишен доход от 400 000 €. Гюнтер ще внесе ДОД 164 306 €. което е 43,3 % от дохода, плюс данък солидарност* от 9 036 € а за гарнитура може и църковен данък. Ганьо Балкански със S класата, за същата сума в България ще внесе в хазната 39 964 € . На другия полюс в данъчната скала, Ханс с годишен доход от 9 000 € (750 € на месец) е освободен от ДОД и данък солидарност. Но това не се отнася за Каръкчиев, с минималната заплата от 510 лв. Той ще плати ДДФЛ от 43, 97 лв.
    И това не е всичко, част от данъчните отчисления на Гюнтер ще доидат в България под формата на Еврофондове, които ще бъдат плячкосани от Българските тарикати - олигарси, обложени с непосилния за тях данък от 10%!

    Фаталните последици след десетте години от въвеждането на плоския данък: България е най- бедната страна в ЕС, ⅔ от населението живеят в бедност, най- голямо неравенство между бедни и богати и единствената държава в ЕС без необлагаем минимум.
  • 6 Петко Александров

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    гост, само няколко аргумента: 1. Най-щастливите държави в света имат най-високо данъчно облагане, вкл. Финландия, Дания, Норвегия, Исландия и т.н.; 2. Най-мизерните държави в света имат най-ниски данъци, примери Камбоджа, Замбия, Лесото, България!; 3. По-високите такси исторически и статистически водят до по-равно общество, по-силна средна класа, по-добре работеща демокрация, по-равен старт за младото поколение. Примери колкото щеш. Най-големия проблем за всяко модерно и проспериращо общество е прекаленото неравенство.

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Господин":

    Всеки данък , който е "неудобен" е покана да бъде "избегнат" !!! Това са го научили хора които са се занимавали с данъци когато ти не си бил и в проект !!! В държавите за които толкова бленувате , с "прогресивното" облагане , се признават за разходи намаляващи облагаемия доход неща които даже не можеш да си представиш !!!! И тия "прогресивните" данъци са измислени точно за успокоение на такива като теб , вижте ни колко сме социални и солидарни !!!! Прогресивния ти данък не може да покрие даже увеличените разходи на данъчните заради него , да не говорим за друго !!! Колкото по-опростена и уеднаквена е една данъчна система , толкова по-безпроблемна и ефективна е !!! А ако си въобразяваш , че някой ще изкарва пари , а ти ще чакаш на неговите данъци , помисли си пак !!!
  • 8 гост

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "Петко Александров":

    Тия комунистически лозунги можеш да си ги носиш на манифестациите на 1 май примерно , за другото място се сещаш !! Държавите дето си изброил са такива не заради данъци , а заради други неща които няма да ми стигне място и време до утре да ти обяснявам , пък и няма смисъл !!! Само ще ти напомня , че Норвегия държи най-големия държавен фонд в света , формиран от приходите от петрола и газа , който вече е ДВА ПЪТИ по-голям от цялата и икономика !! А "равенството" е само в твоята и на подобните ти глави !!!

    Коментиран от #10

  • 9 Ads

    8 5 Отговор
    С прогресивно облагане тук бедните няма да станат по-богати. Богатите също няма да пострадат. Ще го издуха средната класа, доколкото още я има.
  • 10 Петко Александров

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Какви "комунистически лозунги"?! Говоря ти за държави в Западна Европа, че и в САЩ имат подоходно облагане. Ти сигурно си бивш комунист, от тези, които ограбиха народа и държавата. Бесен си, лигите ти капят, искаш да имаш за джип, за секс, за джет, за лов, вместо за образование, наука и технологии, здравеопазване! Нали?! Защо не отидеш в Азия или Африка да експлоатираш? И за какво са ти толкова пари, в гроба ли ще ги отнесеш?
  • 11 Господин

    6 4 Отговор
    Може да съм прост човек, но и простия вижда че с този плосък данък затъваме. И простия вижда че в богатите страни данъчната система е друга.
  • 12 Иван

    5 3 Отговор
    Какви са тия, световно неизвестни анализатори който са направили тоя анализ?
  • 13 Плоски герберчета

    8 2 Отговор
    Герберастите казват, че ниския данък помагал за развитие на икономиката, но дали е така? 1во/ цените на храни, облекло и техника са като тези в страните с прогресивен данък ; 2ро/ заплатите и пенсиите са по-ниски в сравнение със страните имащи прогресивен данък ; 3то/ ниския данък въобще не привлече по-голям брой инвеститори (освен в източването на суровини) ; 4то/ благодарение на ниските данъци държавата има нови 30 милиарда дълг ; 5то/ не са създадени повече работни места, а бяха изнесени повече работници към държавите с прогресивен данък !!! Кой спечели - Цоло Вутов, чийто син пръска 40 000 за шампанско, има дузина супер коли за няколко милиона, дузина имения и яхти в екзотични чужди курорти, харем от проститутки, хладилник пълен с трюфели и черен хайвер!!!
  • 14 стоян

    2 3 Отговор
    3 коментар беше много ясен и точен =браво дано те разберат
  • 15 Мдааа

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Нали знаеш, че при 10% данък в момента "разследват" много бизнесмени за данъчни измами!? Дори 5% да е данъка богатите пак ще се опитват да не го плащат, защото те са хищници и не обичат да делят плячката!!! Офшорните фирми лесно могат да се спрат стига политиците да го искат! Заплатите зависят точно от данъците и ако те са по-ниски би следвало заплатите да са по-високи, но кокто виждаш нищо такова не се случво в Бг! Така че прогресивния данък е задължителен и трябва да достигне 40% от доходите!!! Също така трябва да се прекъснат офшорките

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мдааа":

    Първо да беше попрочел за какво ги разследват , а после да плещиш глупости !!! Или според теб пране на пари и подоходен данък са едно и също ???? Кога видиш "бизнесмен" разследван и осъден за подоходен данък , ела се обади !!! А за това , че и на 5 % щели не плащат , ти май си мислиш , че някой ще плаща според това което на теб ти харесва , а , хахахахха !!!!! Блажени са вярващите !!! Всички комунисти си личите от 100 км , като почнете да обяснявате за "лошите" бизнесмени и добрия "народ" !!!! Утре да хвана най-големия "правозащитник" от вас и да му дам 5-6 милиона , ще лъже и ще крие данъци както не си е и мечтал някой от тия "разследваните" !!!! Винаги и за ВСИЧКИ държави основните доходи са от непреки данъци , ДДС , акцизи , мита и такси !!!! Подоходния ти данък е 10 % от заплатата , а само осигуровките са 40% плюс 20% ДДС от останалата част плюс акциз за ток , горива и т.н. !!!! Само пълен невежа може да се вторачва в тия 10% и да не вижда , че даже да са 0% , другите данъци са в ПЪТИ и то много по-високи !!!! И тях ли ще ги събереш от богатите или пак сме си на Ганьовото , " не сакам аз да съм добре , а Вуте да е зле " ???? Който има нещо в главата и в ръцете да се пробва да стане от богатите , а тия дето чакат държавата да им слага в устата , ще има да чакат !!! Така е било и така ще бъде !!!!

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Петко Александров

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    "Г-н бизнесмен" икономическата практика и история е доказала, че всички финансови успешни личности имат само две общи неща: късмет и че са били на правилното време в правилното място. Изключвам насилниците и мошениците, говоря за честните бизнесмени. Можете да се поставите на правилното място, за да се "случи" късмета чрез упорита работа и последователност, но ако няма късмет, духаш супата и си плащаш кредитите, колкото и да си трудолюбив и упорит. Или си мислиш, че само ти се захващал с бизнес?
    Щом си имал късмет, или пък крал и убивал, за да си направиш състоянието, ще си плащаш по-високите данъци. Така е справедливо.
    На плоският данък му беше даден шанс 10 години да се докаже. Не успя и не би могло да бъде другояче, защото самата му природа е грабителска и несправедлива!!!

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Петко Александров":

    И кой каза , че не е успял , ти и пишман "специалистите" от някакво напушено сдружение ??? Хахахахах !!! И след като мислиш , че всичко е " на късмет" , какво повече да обсъждаме ??? Значи който трябва пак ще е където трябва , а такива "чакащи късмета" като тебе , на опашка за помощи от богатите !!! Богати и бедни е имало откак съществува човечеството и ще има докато съществува !!! Даже по време на любимия ти социализъм беше така , само че повече се криеха , да не дразнят "простолюдието" дето го баламосваха с "равенство" !!! Даже идея си нямаш как живееше номенклатурата (богатите) , по-равните от равните !!!!! И през по-голямата част от историята богатите не са плащали НИКАКВИ данъци , а не "прогресивни" !!! И в момента в тия държави дето ми ги пробутвате просто стандарта на простолюдието е по висок от тукашния , което е нормално !!! Ако си мислиш , че тамошните богати са като тях , значи нямаш идея за света !!! Тях просто не можеш даже да ги видиш , щото те живеят в свят , дето не можеш и да го сънуваш !!! И тая дето я мечтаеш няма да я бъде , преживей го !!! Просто ще вдигнеш заплатите на счетоводителите , ама не много , но ще ти наврът "прогресивния" данък де слънце не огрява и няма да видиш и тия 10% !!!!!
  • 19 До 16

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Пълни глупости говориш!!! Осигуровките се начисляват на заплатата на работника и нямат никакво значение за бизнесмена!!! По-висока осигуровка = по-ниска заплата!!! ДДС-то се начислява върху стоката и няма никаква щета за бизнесмена!!! По-високо ДДС за хляб = по-висока цена на хляба за потребителите!!! Всички акцизи и сметки се начисляват върху цената да продукта и нямат щета за бизнесмените - единствените ощетени са потребителите!!! Явно си много невеж и смотан, или просто де опитваш да лъжеш най-нагло неразбиращиге читатели!!! Това което би бръкнало в джоба на бизнесмените е ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК ВЪРХУ ПЕЧАЛБАТА МУ!!! Всичко друго бърка в джоба на потребители и работници!!! Трябва да се намалят осигуровки и ДДС, а да се увеличи данък печалба!!!!
  • 20 Така де

    3 0 Отговор
    Хубавото е, че днешните данъци могат да се начислявят от компютър без един чиновник
  • 21 XXX

    3 1 Отговор
    Соросоидите на тръгване им се ще да разклатят едно от малкото останали читави неща в държавата. Така, който и да дойде на власт след ББ-3 ще има проблеми не само с удвоения дълг, а и с данъците.
    Кои са тези "Колектив за обществени интервенции" и сдружение "Солидарна България" и с какво са се доказали досега, та трябва да им обръщаме внимание на поръчковите и тенденциозни глупости?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове