735 1

В помощ на децата с тежки заболявания

Безплатни консултации с водещи лекари от чужбина

Венцислав Михайлов

Проф. д-р Хилми Апак, един от най-търсените лекари в областта на детската онкология и хематология в Турция, ще гостува в България на 3 ноември 2018 г. Проф. Апак има повече от 25 години опит в тази тежка медицинска област и е известен далеч извън границите на родината си със стотиците успешно лекувани малки пациенти, включително и от България. Двамата с колегата му доц. д-р Бурджу Гьокер, която е специалист в областта на педиатричната неврохирургия, ще консултират безплатно пациенти в София. Те пристигат у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до последните достижения в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Проф. Хилми Апак е специалист с международен авторитет в областта на детската онкология и хематология, а от 4 години насам работи във високотехнологична болница Liv Hospital. Съосновател е на групата TRALL за лечение на левкемия в Турция и от 24 години оглавява Департамента по педиатрична хематология и онкология в Медицинския факултет Cerrahpaşa. Работата и научните му интереси са в областта на рака в детска възраст, кръвни заболявания при децата и ефектите на храненето върху физическото развитие при децата.

Доц. Бурджу Гьокер има богат опит като детски неврохирург както в родината си, така и в реномирани клиники в Европа. Завършила е 4-годишната обучителна програма на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). След това работи в болници в страната си и в Германия. След като печели стипендия за обучение в чужбина от Турското дружество по неврохирургия, през 2015 г. д-р Буржу Гьокер преминава обучителен курс по педиатрична неврохирургия към Catholic University Medical School в Рим. Клиниката, в която работи, я номинира за fellowship-стипендията на Международното дружество за педиатрична неврохирургия (ISPN), която и печели.

Ракът при децата е различен от този при възрастните, посочва проф. Хилми Апак. Сходното при деца и възрастни е, че заболяването започва с мутирала клетка, която се размножава бързо и се разпространява неконтролируемо. За щастие това рядко се случва в детска възраст, но защо все пак се случва не е изяснено докрай. Сигурно е обаче, че при децата типовете рак, които се срещат най-често, са различни от тези при възрастните, а диагностиката и лечението им трябва да се извършва от специалисти с опит конкретно в детската онкология и хематология. В около 30% от всички случаи на рак при децата става въпрос за левкемия, наричана още рак на кръвта. Втори по честота са туморите на мозъка и гръбнака. Невробластоми, лимфоми и саркоми също се срещат в детска възраст.

Консултациите с проф. Хилми Апак и доц. Бурджу Гьокер на 3 ноември в София са безплатни, с предварително записване на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 22:31  29.10.18
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай