1 975 9

Международен натиск ли доведе до удара по „паспортната мафия” у нас

Под 5% от лицата, които са получили български документи, са останали у нас

Венцислав Михайлов

Доказването на български произход при кандидатстването за гражданство е съпроводено с голям корупционен риск, като от години има сигнали за неуредици, но едва през последната година проблемът е придобил международен мащаб. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин” журналистът, политик и бивш разузнавач Велизар Енчев и бившият заместник - председател на Държавната агенция за българите в чужбина Спас Ташев.

Вчера над 20 души, сред които – и сегашното ръководство на структурата, бяха арестувани във връзка с разследване за документни и длъжностни престъпления и корупция.

Енчев посочи, че във френския печат през пролетта на тази година е излязло обширно разследване за търговията с европейски паспорти на българска територия и за лицата от престъпния контингент, които се възползват от нея. Журналистът посочи, че според публикацията „един вицепремиер националист и поне един министър са замесени в търговията с паспорти”.

По думите му ДАБЧ е под надзора на Валери Симеонов (НФСБ), но от 2014 г. до момента за всички началници на агенцията е гарантирал Красимир Каракачанов (ВМРО).

Френската медия базира своя текст в голяма степен на сигналите на уволнения експерт от Дирекция „Българско гражданство” в правосъдното министерство Катя Матева. Тя е писала до ред европейски институции, ДАНС и премиера с конкретни данни. По-късно и тя, и съпругът й са уволнени от постовете си в държавната администрация.

Енчев я цитира, като каза, че „основен източник на пари за ВМРО е услугата за продажба на българско гражданство на македонци”, като в това са замесени две фирми за преводи и адвокатска кантора.

Той посочи, че в офиса на един от замесените са били открити празни бланки. Става дума за човек, който има кабинет в съседство на този на Каракачанов и който е нещатен сътрудник на депутат от националистите.

Енчев също е започнал кореспонденция с европейските институции по въпроса. Според него именно външният натиск е довел до вчерашната акция в ДАБЧ.

„Българските медии изобилстват с публикации от поне 10 г. за очевидни проблеми в системата по предоставяне на българско гражданство”, посочи и Спас Ташев, като призна, че е бил „предаден” в опитите си да се справи с корупционните практики.

Като експерт към ресорната парламентарна комисия той е виждал сигнали за рушвети, но искани от посредници, а не от служители на ДАБЧ. Ташев обаче посочи, че знае за недопустими практики с цел забавяне на тези, които не си плащат – изпращане на актове за раждане в Института по криминалистика на МВР и, даже и експертите да установят, че документът е истински, след това пред МП от агенцията да твърдят, че става дума за фалшификат.

„Най-голям въпрос трябва да бъде какъв е ефектът от това, че сме дали 153 000 паспорта. Под 5% от лицата, получили българско гражданство, живеят на територията на България”, коментира Ташев.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай хой
  Отговор
  1 11:48  30.10.18
  В Белгия е бил задържан “български гражданин” на име Петко Герчев. На място обаче полицията се усъмнила, че той е българин, поради твърде тъмните му и арабски черти. Не знаел и дума български пред доведения преводач. След проверка, се установило, че това е Али Муса Бен Ибн – брат на върховния водач на Ислямска държава Абу Бакр Ал Багдади. Не тиквено цацаратурно разследване а европейска заповед за арест издадена от Брюксел. WC и тумбак войвода са прибирали парите от агвнцията и са се отчитали дирвктно на Винету.
 • 3333
  Отговор
  2 11:53  30.10.18
  Относно ефекта 153 000 паспорта по 5000 евро = 765млн. евро в джоба на избрани наши момчета. Добре че имаше външен натиск за да се спре другия ефект от получилите паспорти 10% са издирвани престъпници, което води до срив в имиджа на държавата.
 • Бай хой
  Отговор
  3 11:55  30.10.18
  Когато е установено, че Ибн е Петко Герчев, е издадена Европейска заповед за арест на всички лица, които са му помагали. Така със заповед се оказва и шефът на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев – като осигурил му по същество фалшив паспорт.
 • Коко
  Отговор
  4 12:06  30.10.18
  Те и цигарените фабрики паднаха под външен натиск иначе хората си плащаха и си работеха без проблеми

  Коментиран от #5

 • Рибата се вмирисва
  Отговор
  5 12:43  30.10.18

  До коментар #4 от "Коко":

  от главата.Ясно е че на върха на корупционната верига са мазния толуп Каракачанов и Валери Балевски-Винкела.
 • Зайко Байко многознайко
  Отговор
  6 12:50  30.10.18
  Така ще бъде и в бъдеще, докато си играем на революционери пред екраните на компютрите и пърдим самодоволно на диваните. След дълги размишления, противоречиви съмнения, душевни терзания и безсънни съждения до извод достигнах сега, че обществото в нашата страна е разделено на три нива! Първо ниво, нормални работливи люде с нормален мироглед и почти здрав морал, второ ниво мързеливи, които нищо не предприемат и всчки други са виновни за положението в което са, трето ниво, бандити, крадци и политици. Това е групата на мързеливците, но активни само в направление, да получават благини мързелувайки! Ако не са от вън да ни притиснат, тук нищо не става. Въпрос има ли арестувани по казуса у нас?
 • ПЕНЧО Т
  Отговор
  7 15:12  30.10.18
  Нашенска работа , ХА ХА ХАААААА. Пълна излагация на държавата ни, и сега бой с пръчка по ръцете ни. Шинген минген ??????.???.???. АБЕЕЕЕЕЕ ТЕ НИ ЗНАЯТ ВЕЧЕ ЩО ЗА ШМЕНТИ КАПЕЛИ СМЕ , ТА КОГО ЗАБЛУЖДАВАМЕ ?????. ТЕ СА НИ ИЗПРОБВАЛИ ДЪЛГО ВРЕМЕ И СЕГА ПОЧВАТ С ТЕЗИ НАРУШЕНИЯ, А ДОГОДИНА КАТО ВЛЕЗНЕМ В ЧАКАЛНИЯТА И ПО ДРУГИТЕ ТЕЖКИ АФЕРИ И ГЕШЕФТИ .
 • гощо
  Отговор
  8 08:00  31.10.18
  Както в Америка да стане.Дават ти карта за постояно жителство и те гледат дали живееш в БГ поне 5 да не кажа 10г. След това има лек изпит за БГ самосъзнание и евентуално получаваш паспорт.
 • _he_
  Отговор
  9 10:49  31.10.18
  Интересно защо в този скандал никой, никъде не споменава вице президента Йотова? Нали в крайна сметка това е нейният ресор и от нейния подпис зависи дали кандидата ще получи българско гражданство или не! Дали не е поредната "премерена" атака? Първо Симеонов, а сега Каракачанов? Не, няма да има трета и срещу Сидеров. Първо той сам се атакува твърде често и второ ... послушник е. А и финансирането му идва през едно посолство, в което скри автомобила, с който направи преди години един гаф на автомагистрала ... Не оправдавам Каракачанов! Не е цвете за мирисане, но само преди дни едни хора си позволиха да "яхнат" нещастието на майките на деца с увреждания и да "обърнат" чисто социалните им искания в политически за оставка, при това нагло прокламирано, че в това няма политика ...

Напиши коментар:


Публикувай