1 312 1

400 000 работници в евтиния ад на нощния труд

От КТ "Подкрепа" настояват заплащането му да стане поне 2,55 лв.

400 000 работници в евтиния ад на нощния труд
Снимка: БТА
Мария Атанасова

Коренна промяна в заплащането на нощния труд поискаха от КТ "Подкрепа". Синдикатът настоява заплащането му да стане поне 2,55 лв. В момента нощният труд струва 25 стотинки на час. Ставката не е променяна поне от десет години.

Нощният труд е евтин ад е тяхната оценка на случващото се. Едно кафе в района на централата на КТ "Подкрепа" струва, колкото една смяна нощен труд, изчислиха синдикалистите.

И напомниха, че няма регламент за заплащането му. След разговор с премиера и финансовия министър му било обяснено, че ще е нужен допълнителен финансов ресурс, за да се реши проблемът в МВР и Министерство на отбраната.

"Особено остро стои въпросът в системата на МВР", каза Димитър Манолов. Доскоро там не се е заплащал изобщо нощният труд.

Синдикатът иска обаче коренна промяна в посока заплащането на нощния труд и за неговото полагане у нас. Над 400 000 души у нас полагат нощен труд. Още през 2006 г. е определен размерът на заплащане на нощен труд от 25 стотинки.

КТ "Подкрепа" е категорична, че нощният труд е вреден за здравето. СЗО препоръчва той да бъде ограничен , там където е възможно. Според изследване полагащите нощен труд остаряват с 6 години и половина по-рано от другите.

Друго изследване е направено сред 75 000 медицински сестри. То показва, че една от десет ще умре преждевременно. Над 80% от полагащите нощен труд получават до 1000 лева. Освен това хората си плащат транспорта до местоработата от собствения джоб. Нощен труд трябва да се полага само при крайна необходимост, категорични са още от "Подкрепа".

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Миризлив Пор
    Отговор
    1 18:26  30.10.18
    За държавните структури ясно НО за частния бизнес очквам ударно предоговаряне на заплатите да не да се даде някой лев отгоре. Някак 20 лева на нощна смяна.... на малко хора ще им се откъснат от сърцето.

Напиши коментар:


Публикувай