2 160 5

Парламентът окончателно прие закона на Пеевски

Глобата за публично неспоменаване на медиен собственик ще води до 10-15 000 лева глоба

Парламентът окончателно прие закона на Пеевски
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Парламентът прие окончателни промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, както и за огласяването на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Проектът беше внесен от парламентарната група на ДПС.

Така народните представители решиха доставчиците на медийни услуги (вестници, списания, онлайн медии, информационни агенции, радиа и телевизии) ежегодно да подават в Министерството на културата декларация, която идентифицира действителния им собственик, допълват от "Фокус".

В декларацията ще се упоменава дали собственикът заема публична длъжност, както и всяко получено финансиране през предходната година. Доставчиците на медийни услуги ще трябва да посочват и всички сключени договори с държавни или местни органи и с политически партии, и тяхната стойност. Действителният собственик ще се упоменава и на интернет страницата на медията.

Глобата за непопълване на декларации ще бъде от 10 до 15 хил. лева, а при повторно нарушение - от 20 до 30 хил. лева. Актовете за нарушение ще се съставят от длъжностни лица в Министерството на културата, а когато нарушителят не може да се установи ще се търси съдействието на МВР.

Министерството на културата ще създаде и ще поддържа публичен регистър на доставчиците на медийни услуги и на разпространителите на периодични печатни произведения. Министерството трябва да създаде регистъра в едногодишен срок след влизането в сила на закона.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • цистит
  Отговор
  1 11:39  01.11.18
  той се оттегли ама иска да държи контрол
 • У лево е Крим
  Отговор
  2 11:52  01.11.18
  Върви обяснявай, че ГЕРБ и по - специално Борисов няма нищо общо с Пеевски и Доган. - На единият му приема законите, на другият му осигурява ТЕЦ и държавна поръчка за студен резерв... - "Не бе нищо общо нямат"!!!
 • Защо не приехте оставката си?
  Отговор
  3 11:56  01.11.18
  Нали знаете, че ще ви " вземем главите"?
 • Трънчев
  Отговор
  4 12:19  01.11.18
  Не разбирам, защо трябва да се харчат държавни пари за още архиви, чиновници и т.н. Наистина ли е жизненоважно да се знае всичко, упоменато в новия закон? Ако не се знае, както досега, реално пречи ли на пбикновения човек, който ще плаща поддръжката на новата система?
 • Ники
  Отговор
  5 12:39  01.11.18
  На Пеевски .. Политическата му кариера започва на 20 години като директно от след завършване на 12 клас поема много сериозни Директорски постове в Държавни фирми или структори !!?? И има голяма драма , че няма ВИСШЕ образование и на 1-2 места се налага да го сменят. Завършва си Вишето в ЮГОЗАПАДНИЯ (докато пак е директор неправомерно на някакви места щото няма ценз) и след това вече идват топ позициите ... към 30 те вече е някакъв нереален фактор в държавата ... Смятате ли , че зад него не стой .. някой ... ??!! може и да не е 1 човек .. може да са няколко , може да е кръг от хора ... В тая държава Винаги се е знаело , че има определени хора дето управляват държавата без значение , кой е на власт ... смятам , че Пеевски е продукт на тези хора , създаден така , че да бъде инструмент за някакви .... цели ...

Напиши коментар:


Публикувай