1 Ноември, 2018 14:00 37 144 44

Как ще плащаме тол такси и електронни винетки

  • тол такси-
  • електронни винетки

От август догодина тежкотоварни автомобили дата ще плащат тол такса

Шофьорите няма да бъдат длъжни да представят издадена електронна винетка или доказателство за извършено плащане при проверка. Наличието им ще се установява от контролните органи по електронен път. Това предвижда проект на Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и изминато разстояние, публикувана от регионалното министерство за обществено обсъждане.

От 1 януари 2019 г. хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни като цените няма да бъдат променяни, пише Дарик. За леките автомобили се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12.00 ч. в петък до 23.59 ч. в неделя на същата седмица. До 16 август винетка ще трябва да имат и водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат тол такса.

Пътните такси ще се плащат в брой, по банков път или с карта, в обекти за продажба, разположени на граничните контролно-пропускателни пунктове или в близост до тях, в областните градове на страната, по протежение на платената пътна мрежа, както и чрез терминали за самотаксуване.

Електронната винетка ще съдържа уникален идентификационнен номер, данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, държавата, в която то е регистрирано, неговата категория, датата на плащане и период на валидност. Тя ще се изпраща под формата на електронно съобщение на имейл адрес, в случай че такъв е посочен при купуването й. Електронната винентка ще се отразява и в електронната система за издадените винетки, поддържана от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Автомобилите над 3,5 т ще плащат тол такса на база изминато разстояние след 16 август 2019 г. Разстоянието ще се отчита чрез монтирано бордово устройство, което изпраща данни. Водачите, които нямат такова устройство, ще могат да платят тол такса посредством еднократна маршрутната карта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ко праим

    134 26 Отговор
    а с турците ко праим лятото като тръгнат на кервани ?
    пак ли те ще са гратис ?

    Коментиран от #5, #34

  • 2 Гост

    75 11 Отговор
    Оле - малееееее, простотията започва!!!
    Аз ще пророкувам какво ще стане. Влиза един ТИР през турската граница, пътува за Румъния, не си плаща ТОЛ таксата, до Румъния никой не го спира, а и да го спре някой от ДАИ като ги знам колко са не корумпирани?????? Ще стане точно както със Гражданската отговорност. Знае се, че има над 300-500 хиляди не платени и пак какво?

    Коментиран от #11, #20

  • 3 Винету Ту Ту Ту

    90 9 Отговор
    Електронни винетки без хартиен стикер, а стикерите за гражданска отговорност защо не ги махнат, а и за прегледите?
    Просто е прави се досие на колата и там се вписва винетка, гражданска и ГТП, както и какви произшествия и ПТП та си правил.

    Коментиран от #18

  • 4 цистит

    76 10 Отговор
    дай да точим българина, и без това е на минус

    Коментиран от #26

  • 5 321

    36 0 Отговор

    До коментар #1 от "ко праим":

    За това сме на този ред. Не четеш. Ще имат еднократна маршрутна карта, ако нямат бордово устройство. От Кап. Андреево до Калотина - 400 км х 00 лева = тол такса. А като излиза на границата могат да го засичат дали си е платил. Това е много по-добра система, особено ако сложат по едни портали на изходите към границата - който си е платил излиза - както е в Гърция.

    Коментиран от #12, #15

  • 6 гост

    18 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    От август догодина тежкотоварни автомобили дата ще плащат тол такса ...Ингилизова, ама нищо не разбрах!
  • 7 self servece terminal

    22 4 Отговор
    От АПИ да не рекламират много с тези терминали и като цяло със система, и с конкретна дата, защото все още 200 от тях не са сглобени. "А1", които ще усигуряват мобилната мрежа, не могат да се свържат с рутерите в тях, а Капш имат проблеми със SW... Мила родна картина.
  • 8 Онзий

    47 2 Отговор
    Защо такси,застраховки,данаци,винетки са на и над европейско ниво -а заплати и пътища са под Африканско.В гр.Севлиево НЯМА една улица без кръпки.А ремонтите се извършват не качествено.

    Коментиран от #13, #19

  • 9 Гост

    13 6 Отговор
    и аз прогнозирам, утре падат сървърите на КАТ които отговарят за винетките и 2 седмици няма кой да ги оправи, ще се кара на аванта.

    Отделно КАТ няма да спират за винетки, за това си има 120 нови автомобила, а те по малките пътища няма да идат. И да отидат ще е ръчна операция, да не мислите че фото камера ще прави нещо автоматично?
    ако сте виждали в автобусите да се качва жена, да брои на бързо пътниците и да слиза е та същите сигурно са взели, минава кола, тя помни номера, проверява , минава следваща и тн. ;)
  • 10 търтейчо

    13 3 Отговор
    Никъде не се казва какво ще стане с винетките, които са купени преди 31.12.2018 и важат до 31.12.2019. По какъв начин дядо Пешо от Горно нанадолнище ще си направи хартиената винетка електронна. Какво трябва да се представя и къде?

    Коментиран от #29

  • 11 Аз съм

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Е как какво, догодина увеличение за всички които надлежно плащаме за да се "запълни" дупката...
  • 12 vaxc

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "321":

    Нищо не знаеш за Гьрция. По добре не говори
  • 13 Пламен

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "Онзий":

    В гр. Севлиево сте цвете - има кръпки, не са дупки! ВИК цикъла ви приключи чудесно за направените улици. Няма пропадания, фугите са заляти с асфалт! Маркировка, улично осветление, организация на движението. Другите градове ви "дишаме прахта" във всяко едно отношение - инфраструктура, културно-социален живот, образование, здравеопазване, ред и сигурност. Вие сте единственият проспериращ град в Северна България с население 30хил. души. И заслугата съвсем не е на габровските парашутистки в общината! Ама виж водата... рано си отиде комунизма.
  • 14 ами сега

    10 5 Отговор
    И какво правим като се прецака електронната система на КАТ/АПИ(което вярвайте ми ще се случва редовно)........Фатмака ша съ почеши по простата кратуна и шъ изпелтечи - Ми нямате валидна винетка, гражданино водач........и ко прайм ся? Поне досега винетката се мъдреше на джама и се вижда отдалеч, пазиш си втората част и касовия бон за всеки случай и си ОК, а сега ще стават едни простотии, ще трябва задължително една година да си пазим СМС-ите дето са ни изпратили(ако изобщо изпратят)при закупуването на винетката!
  • 15 Някой

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "321":

    Глупости на търкалета.Унгарска му работа.Маршрут от Nickelsdorf през Vecec до Hegeyshalom.......Ти ако отидеш за.първи път ще го извадиш ли този маршрут???
  • 16 Някой

    19 1 Отговор
    Какви тол такси какви винетки....пътища няма вие винетки искате.Искате ама няма и така ще е докато няма инфраструктура.Това е
  • 17 Еми така е

    21 0 Отговор
    Като се оправите малоумните пътища и СКАПАНИТЕ НЕРАВНИ магистрали тогава може да искате пари за винетки.
  • 18 Защ

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Винету Ту Ту Ту":

    Защото фирма Демакс(Петър Кънев БСП) трябва да лапа

    Коментиран от #25, #38

  • 19 Моника БЕЛУЧИ,РИВИЕРА

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Онзий":

    Защото тук е африканският ВИП!Затова нивото на всичко ще е таквоЗ!
  • 20 СтарТИРаджия

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    За т.нар. ТИР-ове сте много невежи! Всеки си плаща като поп, респ. имам!!! Супер изкъсо ги държат всички тежкотоварни на входна и изходна граница в това отношение. Виж, леките са проблем. Там малко работата е на доброволни начала и м/у капките! И апропо, контрола на пътните такси не е в правомощията на излишното недоразумение ДАИ!

    Коментиран от #44

  • 21 гостенин

    17 1 Отговор
    Пътищата са в ужасно състояние,пътищата са ОПАСНИ!!! Липсват мантинели,банкети също липсват,канавките не функционират,маркировка няма,на платното стърчат храсти,дървета,падат камъни.През студените месеци сняг и лед колкото ти душа иска.Да не говорим за дупките и неравностите,те сана всеки метър.А когато се правят псевдоремонти,задължително стесняват широчината на платното за движение и полагат тъничък прегорял асфалт втора употреба.И след въвеждането на таксите пак ще си караме по същите "прекрасни" пътища.А освен това ни гласят да плащаме и за ТРЕТОКЛАСНИ пътища! Освен това,въпреки,че в цяла Европа еконорми "Евро 4","Евро 5" и "Евро 6" са ЗЕЛЕНИ И ЕКОЛОГИЧНИ,при нас "Евро 4" се приравнява с "Евро 2". Изобщо,интересно......
  • 22 Рекет

    10 10 Отговор
    Колко ще струва растуянието от Пловдив до София що то в месеца патувам по 10 до12 пъти. Ами смятам че няма да е по малко от 3 до 4 лева на растуяние. Смятате ли каде отиваме. Десет по 3лв макс са 30лв 12 месеца по 30 лв 360. ЧЕСТИТО БАЙ ГАНЮ. НЯМАТ ОТ КАДЕ ВЕЧЕ ДА КРАДАТ СЕГА НИ ПОЧВАТ. 243

    Коментиран от #42

  • 23 нафто

    8 1 Отговор
    Обзалагам се,че системата нема да сработи.
  • 24 куку

    14 0 Отговор
    Много неграмотници коментират.(растуяние,патувам)Прочети някоя книга ,за да се образоваш поне малко
  • 25 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Защ":

    И не само той, предполагам че от тия милиони си се правят отчисления за двете водещи партии и всички са доволни.
  • 26 Ops

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "цистит":

    Тол такси има във Европа от години и електронни винетки! Пример Румъния Унгария! Без платени такси дали за кола или ТИР не можи да напусни дадената държава! Не платиш не минаваш ! Това е удобно мн за нас шофьорите и за всеки от нас! България изостава със евро държавите! Тука във бг плюят турците два пъти във годината? А Румъния и Унгария плюят нас :)
  • 27 Аман от разбирачи

    6 4 Отговор
    Б*ахти и простотията значи . Ок тя няма да сработи първоначално ама после на втората година ще е със натрупване и ако не си я платиш и за предната година ще шофираш по пътищата ама друг път. Прав е колегата по-горе да направят досие на автомобила и толккоз . Като дойде края на годината отиваш и плащаш на куп всичо . Те за това сме на това дереже щото все гледаме да пре*бем системата. И после ревем че няма нищо като хората .

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бастри

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "търтейчо":

    Казано е.Просто търси информация или те мързи.
  • 30 Мърши

    22 2 Отговор
    В цивилизованата Европа, където се плаща винетна такса(Австрия например), се плаща САМО И ЕДИНСТВЕНО ако искаш да минеш по магистралата. Останалите пътища СА БЕЗПЛАТНИ, както и в Унгария, както в Чехия, Словакия и т.н. Тук магистрала няма, те тол такса искат хахаххахаха на нероденото конче гърба счупиха. Докато не се изгради магистрална мрежа в България (от кой да е град да можеш да стигнеш до кой да е друг град по взаимнопресичащи се магистрали с пътни възли тип "еднопосочна пълна детелина") това с тол таксата е хумореска. Освен античното парче от Хемус, нямаме друго магистрално преминаване на планина, което е пълен смях. А пък Белгия е 3 пъти по-малка по площ, а по обща дължина на пътищата е двойно на България, винетки или тол такси за леки автомобили НЯМА, както и в Германия или Холандия... Правителството ни е съставено от 100%-ви идиоти, друго не мога да кажа

    Коментиран от #41

  • 31 Aнонимен

    7 6 Отговор
    Защо трябва да плащаме за път, земята е свободно място за всички. Това ли е "демокрация и свобода" ??? В германия не се плаща , магистралите са свободни и достъпни за всички.
  • 32 Aнонимен

    5 0 Отговор
    В водещи западни държави няма пътни такси за обир и следене. Там е СВОБОДА. На българина и железни обувки да му сложат, даже ще си ги плати... резил
  • 33 Отворете бузките по-широко !

    2 1 Отговор
    А ся да съ фаним и за палците , тъй ве. Работни места няма, но как да те гресират , еша им няма.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иванов

    1 0 Отговор
    Елате да видите нашата улица каква само с дупки.Вие винетки ми искате
  • 38 И фирма "Трейс" - Бойко Борисов

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Защ":

    трябва да лапат, докато автобусите падат в речните долини и десетки загиват. Министър Нанков подава оставка заради кражбите, за десетина дни е депутат и отново е министър, защото му се е свършила политическата отговорност.
  • 39 дядо ти

    0 0 Отговор
    До сега казваха че отпечатването на винетки е скъпо и еднодневни не били рентабилни.Птам аз сега при електронни защо ще отпечатват да се охарчват.
  • 40 Преминаващ

    0 0 Отговор
    Постепенно Н.П.Мрежа преминава в частни ръце ! Това е крайната цел, ако още не сте го разбрали ?! А колко е по-просто ?! Плащаш - минаваш, не плащаш - стоиш извън България и не създаваш задръствания по нашата граница, за задържането на редовните шофьори пък няма да плащаме и глоби към ЕС ! Е ДА ДЕ, ама като се плащат глоби се смучат и едни други парички дето пак НАРОДО ги плаща .... ! Абе, идилия българска ...
  • 41 Христо

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мърши":

    Австрия и Чехия имат и национали платени за камиони,а в Унгария ти дават точно определен маршрут,пробвай се да не го спзиш!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гого

    0 0 Отговор
    Вече електронно ще се друсаме по дупките.
  • 44 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "СтарТИРаджия":

    За тежките камиони които влизат и излизат през границата добре това е ясно, но за тия Български камиони които пътуват примерно от Дулово за Русе те как ще плащат и кой ще ги контролира ако не платят???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове