1 268 3

Първи случаи на Африканска чума при диви свине в Добричко

Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност

Светослава Ингилизова

Първи случаи на инфекция с вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) са констатирани при четири диви прасета в област Добрич. Те са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево.

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев са наложени мерки за превенция и ограничаване разпространението на инфекцията в съответствие с действащото законодателство. Създадени са зони на ограничение, засилен е надзорът при дивите и сред популацията домашни свине.

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната.

Днес се провежда заседание на Областната епизоотична комисия в гр. Добрич, на която ще бъдат обсъдени мерките за контрол, предотвратяване на разпространението и организацията по изпълнението им.

Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пешо
  Отговор
  1 20:44  01.11.18
  Пак подготвят масово избиване на добитъка на хората. За да се увеличи консумацията на боклуците, които внасяме.
 • Безимен
  Отговор
  2 23:23  01.11.18
  Те не избиват само животни избиват народа
 • доктора
  Отговор
  3 21:52  03.11.18
  сега като е затворен екарисажа в Шумен, че не се отчита на властта къде ще ги горят или ще тровят земята с идиотското загробване.

Напиши коментар:


Публикувай