1 712 5

Катя Матева се оплаквала на президента от бивши министри на правосъдието

Подаваните материали нямат отношение към обвинението на Харалампиев

Светослава Ингилизова

Бившата шефка на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието се оплаквала до президента от натиск от бивши министри на правосъдието.

От прокуратурата обясниха, че на 20 март 2017 година до главния прокурор е постъпило писмо от главния секретар на президента, с което е изпратен сигнал, получен в президентството 10 дни по-рано. Сигналът е бил подаден от тогавашния директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието /тогава Катя Матева/.

В него се излагат твърдения за закононарушения в Министерство на правосъдието и в Държавната агенция за българите в чужбина, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство. Изложени са и множество твърдения за "репресивна политика" на служебния министър на правосъдието /Мария Павлова/, както и на министъра преди нея /Екатерина Захариева/ по отношение на служителите в дирекция "Българско гражданство".

Претендира се разпореждане на "ревизия" на работата на министъра на правосъдието за периода юни 2016 г. - януари 2017 г., поради решения на Съвета за българско гражданство, взети в нарушение на закона. Към сигнала до президента са приложени подадени вече сигнали до министър-председателя и до ДАНС.

С постановление от 31 март 2017 година на ДАНС е възложена пълна проверка по така изпратения сигнал, обясняват от прокуратурата. В хода й са изисквани документи и са снемани обяснения от бивши министри и заместник - министри на правосъдието, от бивш председател на ДАБЧ и от множество други длъжностни лица. Това е наложило удължаване на срока на проверката, като по нея, на 5 юни е постъпил нов сигнал от същия подател, с оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия, свързани със служебното й правоотношение, от страна на вицепремиера.

И този сигнал е бил предмет на проверка от ДАНС. Заключенията от представените от ДАНС справки за резултатите от проверките са за липса на данни за извършени престъпления. С постановление от 25 октомври 2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

Тези материали нямат отношение и не са послужили за започване на разследването по досъдебното производство, по което понастоящем е обвиняем председателят на ДАБЧ, съобщават от прокуратурата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • калинка
  Отговор
  1 19:20  01.11.18
  Че нали сега обвиненията са същите?! Кой кого е прикривал година и половина?! И срещу какво?!

  Коментиран от #2, #3

 • гост
  Отговор
  2 20:21  01.11.18

  До коментар #1 от "калинка":

  Вярно си калинка,обвиненията не са същите!
 • моя страна моя България
  Отговор
  3 21:15  01.11.18

  До коментар #1 от "калинка":

  Ами така е, когато по изключение се намери някой по-съвестен, кадърен или некорумпиран служител и той започне да разказва за безобразията в държавните служби и да "мъти" водата го уволняват, че даже и съдят(за назидание на малкото други изключения като него)!
 • Малее
  Отговор
  4 22:50  01.11.18
  Кате,нима това е вярно?Недей,Катенце да бръщолевиш глупости.Е,президента ще те оправи.Не го бива.Ако е някой мъжкар,ще те оправи в някоя поза.
 • Питам68
  Отговор
  5 08:36  02.11.18
  Тая са я подковали...... Защо не каже защо е била 'болна' и не се е явила да се запознае с мотивите за уволнението си, за двете дисциплинарни производства срещу нея и т. н.... Поредната калинка която хапе напосоки. Ето такива ПП работят като ръководители в министерства и агенции......

Напиши коментар:


Публикувай