1 699 9

Алкохолиците у нас неправилно се лекуват в психиатрии

Алкохолиците у нас неправилно се лекуват в психиатрии
Тихомир Шумов

Смъртността при делир е 20%, защото пияните ги карат в психиатриите, а не в реанимация. Това заяви директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова. Причината е, че в международния класификатор на болестите на СЗО алкохолизмът е психиатрично заболяване, съобщи news.bg.

Според д-р Гълъбова по проблема с болничното лечение на хора със зависимости не се предприема нищо. Тя е на мнение, че делир при алкохолиците с остра интоксикация трябва да се лекува в звената за интензивни грижи, а не в психиатриите, където няма никакви условия за това.

След като бъдат изписани от психиатричните отделения, пациентите с алкохолна зависимост най-често отново се връщат към злоупотреба, защото попадат в същата среда и защото алкохолизмът е хронично заболяване. Според експертите обаче зависимите към алкохола могат да поддържат трезвостта си и да продължат възстановяването си в групите за взаимопомощ на "Анонимни алкохолици". Показателно за това е, че в тези групи някои от алкохолиците са трезви от над 20 години, докато в психиатричните отделения алкохолно зависимите се връщат с рецидив след едва няколко месеца.

Директорът на Националния център по наркомании д-р Владимир Николов напомня, че в другите държави лечението от алкохолизма е държавна политика и при извършено престъпление в пияно състояние на нарушителя се предлага или да влезе в затвора, или да посещава сбирки на "Анонимни алкохолици". Такива сбирки се провеждат от няколко години и в Държавната болница за активно лечение на наркомании и алкохолизъм в Суходол.

Сбирки на "Анонимни алкохолици" се провеждат вече и в 5 от общо 12-те психиатрии, в които има алкохолно зависими. Това се случва в психиатричните отделения на болниците в Раднево, Кърджали, Враца, Варна и София.

В света днес има повече от 120 хил. официално регистрирани групи на "Анонимни алкохолици". В тях членуват над 2 млн. алкохолици. В България такива сбирки се провеждат в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Гоце Делчев, Плевен, Велико Търново, Хасково, Сливен, Ямбол и др.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ХМЕЛЕНОТО ЧУДОВИЩЕ
  Отговор
  1 22:12  04.11.18
  ТЕЛЕФОН 112 е в делириум
 • Вимпрома
  Отговор
  2 22:15  04.11.18
  Е правилното место за лечение на алкохолизъм!!
 • бобо
  Отговор
  3 22:33  04.11.18
  Ако искат пари за лечение ,да вървят пред министерски съвет с черни байраци. Там дават на всички.
 • Ристе
  Отговор
  4 01:08  05.11.18
  Делириумът е любимото ми състояние .
 • Мужик
  Отговор
  5 01:55  05.11.18
  Требе га ги пращат при ватенките там ги лекуват с антифриз и бояршник!
 • бомбе
  Отговор
  6 04:20  05.11.18
  Тея сбирки са като хотелска стая за цял ден - 30лв. е сеанса за 2 часа! Айде после пак се прави на алкохолик...
 • Пианката
  Отговор
  7 07:25  05.11.18
  Как в психиатрия,направо в най близката кръчма! Клин клин избива.

  Коментиран от #9

 • Радо
  Отговор
  8 08:05  05.11.18
  Аз не съм алкохолик, аз съм пияница....алкохолиците ходят по сбирки.
 • Ал Купоне
  Отговор
  9 09:46  05.11.18

  До коментар #7 от "Пианката":

  Да, ама понякога и втория там остава !

Напиши коментар:


Публикувай