787 7

Борисов и Ципрас ще развиват жп връзката "Солун-Русе"

Премиерите на България и Гърция работят по проекта, допълващ мултимодален коридор за товарни превози

Борисов и Ципрас ще развиват жп връзката "Солун-Русе"
Константин Карагьозов

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас подписаха в „Евксиноград“ съвместна декларация за развитието на железопътната връзка „Солун – Кавала - Александруполис – Бургас – Варна - Русе“. Документът предвижда създаването на съвместна проектна компания, която да работи по реализация на следващата фаза на проекта. До средата на декември месец ще бъде подготвено и Междуправителствено рамково споразумение за развитието на железопътната връзка.

Началото на проекта беше поставено с Меморандум за разбирателство, който беше подписан от министрите на транспорта на България и Гърция в гр. Кавала през септември 2017 г., по време на официално посещение на правителствена делегация от България, ръководена от премиера Борисов. Проектът е от голямо стратегическо и икономическо значение. Цели развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен коридор с модерна ERTMS система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища. Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea”.

В съвместната декларация, подписана днес, се предвижда също така възможността да бъде разгледано разширяването на обхвата на Меморандума за разбирателство чрез увеличаване на интермодалността на проекта, включително по-нататъшното развитие на шосейната връзка от Александруполис до Бургас.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • SAAB
  Отговор
  1 17:11  02.11.18
  Тъй ли ? А ..какво стана с кокошките за Катар ? .....Факултета и Столипиново ги изпапкаха на хартия ! ;)
 • 2 18:17  02.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Плевенчанин
  Отговор
  3 18:45  02.11.18
  Публикувано във факти.бг: железопътната връзка „Солун – Кавала - Александруполис – Бургас – Варна - Русе“ - На това тук му "викаме": През Кайлъка, за гарата.
 • веселяк
  Отговор
  4 22:58  02.11.18
  Нашия нЕма спиране, Световно по футбол, хъбове, фериботи до Истанбул! Очаквам следващото чудо!
 • Ирина
  Отговор
  5 02:00  03.11.18
  Скапаняци, върнете влака София - Атина, до Солун се стига за 3-4 часа с автомобил и влак на никого не е притрябвал!!!
 • 6 12:54  03.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Зайко Байко многознайко
  Отговор
  7 17:41  16.11.18
  Нашия Тиквоций Едно са го галили по главата цитирам дословно:" три Папи "и Цв.Цв.Ушавия Шлифер, недоклепания сив кардинал, с форма на главЪта тип каунЬ. Епитомия на умопомрачително безхаберие и полицейщина. Айдуци от класа събрани и ръководени от Мутрак и Шестак. Мили Господи, с какво толкова сме прегрешили, че ни наказваш с такива д.е.б.и.л.и. които да ни управляват ? ;-(

Напиши коментар:


Публикувай