1 063 1

Птицевъдите излизат на протест

Недоволство срещу мерките за птичия грип

Птицевъдите у нас излизат на протест, съобщи БТВ.

Причината са крайните, според тях, мерки срещу птичия грип. В Хасково недоволството вече ескалира.

Стотици работници от първата ферма за патици в района, където преди две седмици беше открит вирусът на птичи грип, днес излязоха на протест. Причината – 13 хиляди новоизлюпени патенца.

Помещението, в което трябва да бъдат преместени, е само на 200 метра от инкубатора, но карантината, наложена на целия обект, го забранява.

При тези условия патетата, въпреки че са здрави, няма да оцелеят и ден.

100 километра по-на запад, до град Раковски, друг производител е също толкова притеснен за бизнеса си, макар че зараза там няма.

"Накараха ни да вкараме патиците вътре да ги гледаме. Накараха ни да даваме през 20 дена проби – даваме проби. Сега вече абсурдът е, че при самото угояване искат проба преди самото издаване?!", каза Йонко Гидишки, собственик на ферма за патици.

Строгите правила, които Агенцията по храните въведе с цел ограничаване на разпространението на птичия грип, разгневиха целия бранш.

"Да се смени ръководството на Българската агенция по безопасност на храните и то да знае, новото ръководство, да знае какво иска, и да налага правила, и ние да спазваме правила!", каза Иван Йовчев, председател на сдружение "Професионална организация на производителите на водоплаващи в България".

В понеделник, преди разговорите с властите, производителите ще излязат на мирен протест

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • Ново огнище на птичи грип в Хасковско

  Ново огнище на птичи грип в Хасковско

  Ново огнище на птичи грип е констатирано в с. Елена, Хасковско. Заболяването е открито в обект за отглеждане на птици, съобщават от Българската ...
  13.11.2018
  1 143
  2
 • У нас са избити над 1 млн. птици заради птичия грип

  У нас са избити над 1 млн. птици заради птичия грип

  Близо един милион птици са унищожени заради птичия грип в България от началото на тази година. Въпреки това заразата продължава да се разпространява, ...
  5.11.2018
  1 081
  15
 • Доказано: Птичи грип в Хасковско

  Доказано: Птичи грип в Хасковско

  Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира две първични огнища на заболяването инфлуенца по птиците (грип) в животновъдни ...
  29.10.2018
  1 002
  8
 • На протест срещу цените на горивата

  На протест срещу цените на горивата

  Блокади на възлови булеварди и бензиностанции се планират в няколко града в страната заради поскъпването на горивата и нелогичната, според ...
  27.10.2018
  3 779
  33

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пешо
  Отговор
  1 11:11  03.11.18
  БАБХ системно унищожават българското животновъдство. Специализираната цацаратура и ДАНС вместо да предприемат действия по разобличаването им се занимават с циркаджийски изпълнения с цел отклоняване на вниманието от гафовете на властта. Така се унищожава България!

Напиши коментар:


Публикувай