1 177 6

Проверките в ДАБЧ не търсят истина, държат определени фигури изкъсо

Предположение на бившия зам.-министър на правосъдието Петко Петков

Проверките в ДАБЧ не търсят истина, държат определени фигури изкъсо
Снимка: СБЖ
Мария Атанасова

Първата проверка от Върховна административна прокуратура за търговия с документи за българско гражданство беше факт през 2014 г., когато отидох в Министерството на правосъдието. След това направих всичко възможно да информираме и главния прокурор, и вицепремиера, в чийто ресор попадаше ДАБЧ, и Инспектората на МС. В крайна сметка нито един от тези сигнали не доведе до нещо съществено, защото схемата очевидно е продължила.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ на БНР Петко Петков – бивш заместник-министър на правосъдието, в чиито ресор е попадала грижата за българските граждани и българското гражданство в две правителства - служебното на Георги Близнашки и Борисов-2. Според него през онзи период не е имало политическа воля разследването да бъде доведено до край. Проверката от 2014-а година е показвала, че хора са придобивали удостоверения за български произход без да имат такъв, обясни той и даде пример с арабски жител.

„По идея на закона, това удостоверение е достатъчно, за да получиш българско гражданство. Факт е обаче, че много удостовереня, към онзи момент а вероятно и след това, са издавани не въз основа на писмени доказателства, каквито и да са, а единствено, да речем, въз основа на нотариално заверена декларация: „Аз съм от български произход“, което означава, че така се отваря вратата за много лица, които нямат право да получат българско гражданство по облекчен ред, да го направятa“.

Петков обясни, че няма доказателства, но според него вероятният извод е, че „корупцията остава единственото възможно обяснение“. Акцията в ДАБЧ сега се провежда в непосредствено преди поредния европейски мониторингов доклад, който чакаме на 13-ти ноември, но и съвпада със събития на политическата сцена, изтъкна той:

„Можем да открием съвсем други подбуди от тези да се разкрие една корупционна схема. Ситуацията в управляващата коалиция, поне на мен като гражданин, ми изглежда такава, че трябва да се осигури балансьор между господата Волен Сидеров и Валери Симеонов и господин Каракачанов, който е част от "Обединени патриоти", е най-възможния балансьор, а всички погледи в момента заради това разследване са насочени към него. Напълно е възможно чрез това разследване да не се търси разкриване на обективната истина, а да бъдат държани политическите фигури в някаква форма на зависимост“.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да ги закриват
  Отговор
  1 12:56  04.11.18
  Ние ще плащаме заплатите на сума антикорупционни държавни структори, а те ще си играят на зависимости вместо да си вършат работата. До кога?
 • Орешарски
  Отговор
  2 13:04  04.11.18
  Каква политическа воля търсиш в разследващите органи бе дургар? Докога ще се говорят глупости бе и няма да им се обръща внимание, пууу, аман!
 • Емил В
  Отговор
  3 13:29  04.11.18
  Видно е -Нема такава държава ,такъв народ и такъв манталитет !
 • Тръмп
  Отговор
  4 13:43  04.11.18
  За това българите не пътуват безвизово до САЩ!!!:):):)
 • Мустафа Ахмед
  Отговор
  5 19:15  04.11.18
  Аз ще гласувам за Обединените паспортаджии.
 • Гост
  Отговор
  6 21:14  05.11.18
  В следващия парламент може да се заформи нова коалиция обединени паспортаджии в нея спокойно могат да влязат всички партии от статуквото стига да има кой да ги избере.

Напиши коментар:


Публикувай