2 255 4

Анонимен източник разкри порочната схема в ДАБЧ

Цените за български паспорт са между 200 евро и 5000 евро

Анонимен източник разкри порочната схема в ДАБЧ
Мария Атанасова

След ареста на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, в публичното пространство бяха повдигнати много въпроси. Каква е схемата за продажба на българско гражданство, кой се е облагодетелствал, колко струва заветното удостоверение за български произход?

Един човек разкри част от схемата пред "Нова телевизия". Той е предпочел да запази анонимност, криейки името и лицето си.

„Няколко години живях в Македония, имам бизнес там. Последните 6-7 години съм се срещал с македонци, косовари, готови да заплатят, за да се сдобият с български паспорт”, разказва източникът.

По думите му на място има хора, които ги предлагат, а цените са между 200 евро до 5000 евро, в зависимост дали човекът има българска идентичност, или няма.

„В тази търговия, която съм виждал, по-голямата част това са хора, които взимат български паспорти, а нямат българско самосъзнание, не знаят български. Докато хора с действително българско самосъзнание чакат по 5, по 7 години. Документите им отлежават”.

В Украйна пък има сайтове, до които се праща запитване.

„Даваш 800 евро, оттам нататък те снабдяват с документ за български произход. Ако действително притежаваш такъв, процедурата е облекчена и струва между 600 и 800 евро, ако не притежаваш такива корени, се движи около 5000 евро”, обясни източникът.

По думите му в Македония това става в българските културни клубове.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гледайте
  Отговор
  1 13:55  04.11.18
  Телевизионно предаване с Валя Ахчиева от 17 ФЕВРУАРИ 2017г. Има какво да се види!

  Коментиран от #2

 • Пешо
  Отговор
  2 15:30  04.11.18

  До коментар #1 от "гледайте":

  Трябва много да е зомбиран човек, че да вярва на тази телевизионна поръчкова мърша. Всички нейни творби са платени.
 • Таня
  Отговор
  3 19:25  05.11.18
  Това което каза господинът във видеото съм го чула лично от македонски граждани , които в последствие са станали български граждани и живеят в момента в чужбина.
 • Туту
  Отговор
  4 18:53  12.11.18
  Поръчка е естествено, с цел да се замажат очите на простия народ, че се върши работа, а всъщност някой е натопил друг! Журналистите са едни от най-корумпираните, половината от нещата в статиите им за този казус са лъжа! Много мащабна операция няма що... И то без аналог. Да се смее ли човек, да плаче ли

Напиши коментар:


Публикувай