3 263 7

Солени глоби за изхвърляне на стари гуми

Столична община с обещания да затегне контрола в борбата с мръсния въздух в София

Солени глоби за изхвърляне на стари гуми
Мария Атанасова

В София започна сезонът на мръсния въздух. През седмицата в столицата бяха отчетени първите по-сериозни превишения на фините прахови частици във въздуха. Очаква се те да се повишат, когато температурите паднат и хората започнат да палят печките си. Една от превантивните мерки е събирането на стари гуми, защото при изгаряне те са сред най-големите замърсители.

Не хвърляте старите си гуми безразборно, предупреждават от Столичната община. Всяка една гума има 7 литра петрол, съдържа химикали и тежки метали като олово, хром и живак. При изгаряне освен въздуха се замърсяват растенията и почвата.

"Гражданите могат да ги оставят или до контейнерите за битови отпадъци или на определени 24 стационарни пункта в 13 района", заяви пред БНТ Татяна Асенова от "Контрол на компонентите и факторите на околната среда", Столичен инспекторат.

Вижте адресите на пунктовете за изхвърляне на стари гуми на сайта на Столичния инспекторат!

Всички сервизи за гуми в София са длъжни да имат специално място, където клиентите да оставят гумите, които не им трябват, след това те се извозват до фирма, която е отговорна за рециклирането им.

Друг отпадък, който при изгаряне замърсява въздуха, са старите дрехи. Затова от началото на годината в София има специални контейнери за текстил. Беше предoставена и услуга за събиране от адреси, като за 25 дни се събраха над 14 т. Кампанията „Време е за детокс на гардероба“ също събра тонове стари дрехи.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ало общината
  Отговор
  1 14:15  04.11.18
  Тва го кажете на мургавите ни "сънародници", и тях да настъпи общината, ама няма да го направят щото пак идват избори пък ония са основен електорат.......а българите много рядко горят гуми, найлони, дрехи и други подобни боклуци. А точно от изгарянето на такива неща се замърсява най-много въздуха!
 • 2 14:39  04.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Нудист
  Отговор
  3 14:52  04.11.18
  На входовете на градинката Заимов пише с големи букви: забранено за кучета, но там си пускат най-спокойно големи и опасни кучета без намордник. Това е само на 300 метра от общината, я която са назначени сигурно 100 инспектора за следене на кучетата. Мислите ли, че тази закана за гумите означава нещо?
 • Нацист
  Отговор
  4 17:58  04.11.18
  При положение че предимно манг...алите горят боклуци и гуми ми е много интересно как ще им наложат тези солени глоби!?!
 • ТОЧКАТА
  Отговор
  5 19:19  04.11.18
  Да направим ГРУБО сметката на търкалящите се гуми..отделящи ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ...Леки коли над 3 милиона по 4 =12/15 милиона,тежкотоварни---около 1 милион/НЕ ЗНАМ/ по 8=8/10 милиона големи гуми///.заводски транспорт--/не знам/---1 милион гуми на електро и мотокари.....НЕ МОЖЕ даси прдставите що напст на фини частици е това....А ако сте се заглеждали в небето колко следи от самолети /фини прахови частици/!!!има за какво да се ШАШНЕМ....Но не заради ПЕЧКИТЕ НА ДЪРВА...
 • Кума Лиса
  Отговор
  6 20:17  04.11.18
  Помислете: Каква е връзката между замърсеният въздух с прахови частици, сухото време и неизмити улици!? Кога за последен път видяхте да се мие вашата улица?

  Коментиран от #7

 • Метгонтан
  Отговор
  7 13:44  07.11.18

  До коментар #6 от "Кума Лиса":

  Ми куга , оня ден кат валя дъжд , иначе мнгалите с маркучите и водоноската зад тях е гледка от 80-те и мечта за 21в

Напиши коментар:


Публикувай