1 108 2

Горивата на юг евтини, на север по-скъпи

Евтин внос от Турция сваля цените на горивата в част от Югоизточна България

Горивата на юг евтини, на север по-скъпи
Мария Атанасова

Евтин внос от Турция сваля цените на горивата в част от Югоизточна България, а в Северозападна са едни от най-високите заради слабите продажби и липсата на печалба за бензиностанциите.

Това е обяснението на големите вериги у нас за различните цени, които има в обектите на една и съща компания. Това коментира в. „24 часа“. Търговците уточняват, че във всяка точка на България прилагат диференцирани цени, които зависят основно от конкурентната среда и икономическите разходи.

Наблюденията им показвали, че при равни други условия ключов фактор при избора на потребителите била цената, а след това е по-доброто качество на продуктите и услугите. Затова никоя верига или отделна бензиностанция нямала интерес да повишава изкуствено цени, тъй като веднага намалявали продажбите.

В райони, където има пряка конкуренция с малки и средни обекти, продаващи на значително по-ниски от средните цени, често и тези на обектите от големи вериги също са по-ниски от средната.

Това се прави, за да се стимулират продажбите и да няма загуба на клиенти.

Има и бензиностанции, през които минават хиляди автомобили на ден, докато други не могат да разчитат и на стотина клиенти. Съответно и оборотите, които реализират, и печалбата или загубата, която натрупват, са различни. В някои населени места например има бензиностанции, които не могат да покрият разходите за собствената си издръжка. Те обаче не били затваряни, тъй като без тях хората нямало да имат откъде да зареждат.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иванов
  Отговор
  1 10:01  05.11.18
  Геноцидът в Северна България продължава със страшна сила докато Барух Бахар търчи да оправя света и вселената.
 • хохо
  Отговор
  2 10:53  05.11.18
  Само рев, сълзи и сополи от северозапада, погледнете кого сте избрали да ви управлява на местно ниво. Колко бензиностанции на Марешки имате в региона? Колко разрешения за построяването на нови бензиностанции са дадени от местната власт? САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ!!!

Напиши коментар:


Публикувай