1 370 8

Издирват 35 души, за да се приключи с Възродителния процес

По разследването с изтекла давност се чака съдебна поръчка до Турция

Издирват 35 души, за да се приключи с Възродителния процес
Светослава Ингилизова

Военната прокуратура настоява да разпита последните 35 души, пострадали от Възродителния процес, за да приключи разследването, което се точи от 1991 г. За тези хора се знае, че са в Турция. Затова до там е пратена четвърта съдебна поръчка за съдействие, пише в. „Сега“.

Предишните три не са дали резултат. Официално пострадалите от Възродителния процес са 446 души. 369 вече са разпитани, а някои от пострадалите са починали. Давността за наказателно преследване отдавна изтече.

В очакване да бъде изпълнена поръчката делото е спряно, а срещу спирането му има 7 жалби от пострадали. В тях се твърди, че въпросното постановление за спиране е първото, което жертвите са получили за 25 години. Хората държат разследването най-сетне да приключи, независимо дали с внасяне на обвинителен акт, или с прекратяване.

Те смятат съдебната поръчка до Турция за безсмислена. В съда има и 82 молби за ускоряване на процеса, с които се настоява магистратите да дадат срок на прокуратурата най-сетне да приключи делото. Съдът вече се произнесе по други молби за ускоряване през лятото и даде едномесечен срок на прокуратурата да сложи точка на разследването, но тя не го спази.

Докато беше зам. главен прокурор през 2007 г., Валери Първанов обясняваше, че делото не може да се прекрати, преди да бъдат разпитани всички пострадали. Причината е, че ако при разпитите им се открият нови престъпления и се повдигне ново обвинение, което предвижда по-тежко наказание, и давността е по-дълга, тогава делото може да се възобнови.

Пострадал от Възродителния процес вече осъди прокуратурата на две инстанции по закона за отговорността на държавата за нарушено право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. На Ш.С.М. трябва да му бъдат платени 30 000 лв. неимуществени вреди.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 10:23  05.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Наглост
  Отговор
  2 10:28  05.11.18
  А ние какво общо имаме с възродителния процес да си търсят парите от виновниците що от нас ??

  Коментиран от #3

 • Пешо
  Отговор
  3 11:07  05.11.18

  До коментар #2 от "Наглост":

  Парите не са присъдени за друго, а защото Цацаратурата не иска да работи. Тя е толкова заета да извършва циркови арести, че не и остават време и сили да изпълнява задълженията си по закон. А напоследък Цацаратурата се включи активно в предизборната кампания.
 • Тодоров
  Отговор
  4 11:19  05.11.18
  И какво чакат - от умрял писмо ?
 • Хасан
  Отговор
  5 12:12  05.11.18
  Тоя процес трябва да се разглежда като ”процес за човешки права и геноцид” и да бъде без давност...

  Коментиран от #7

 • сноу
  Отговор
  6 13:23  05.11.18
  На кое казвате"възродителен процес"бе ..? На гаджалите и амуджите дето им сложили имена ..На това ли ? Че те краварите от десетилетия слагат на Иван -Джон.
 • Sky-blue
  Отговор
  7 22:45  05.11.18

  До коментар #5 от "Хасан":

  Хасане а за атентатите в вагона за майки с деца, за Сливен за тракийците кой ще плати там не бе ли геноцид да палят хора избиват изселват
 • бай тошо
  Отговор
  8 18:43  06.11.18
  за бомбата във влака кой ще плати,колко от тези пострадали от възродителния процес бяха партийни членове имаше и шофьори и трактористи и снабдители,защото ако си член ще се уредиш с нова машина по добра заплата.

Напиши коментар:


Публикувай