6 Ноември, 2018 01:25 12 527 26

КЗП: Не купувайте гуми втора ръка от социалните мрежи

  • гуми-
  • кзп-
  • зима

Хората да се информират какво означават посочените върху гумите означения и кои от тях имат значение за потребителския им избор

КЗП: Не купувайте гуми втора ръка от социалните мрежи - 1

Доста трудно биха могли да бъдат фалшифицирани означенията по гумите за автомобилите. Това означава, че цялата гума би трябвало да е произведена в „гаражни” условия, а това все пак изисква разходи и съответната база. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bulgaria On Air. Той подчерта, че гумите са едно от най-важните неща при подготовката на автомобила за зимата и препоръча при избора им да не се поемат неразумни рискове.

„Хората да се информират какво означават посочените върху гумите означения и кои от тях имат значение за потребителския им избор, като например година на производство, скоростен индекс, индекс на натоварване. Има и гуми със специална защита около джантите – това е по-скоро в случаите, когато се паркира в градски условия, за да се предпазят и джантите, и самата гума от нараняване при допиране до бордюр”, обясни Маргаритов.

Според председателя на КЗП полезни при избора могат да бъдат както отзивите на потребителите в социалните медии, така и публикуваните в специализираните издания материали за изпитвания на едни или други гуми по различни показатели. „Така човек може обективно да се информира за силните и слабите страни на съответните модели гуми. Оттам нататък вече всеки се съобразява спрямо възможностите си и какви средства би могъл да отдели”, добави Маргаритов.

Важно е потребителите да залагат на сигурни търговци. „Когато електронните магазини продават своите стоки по правилата на Закона за електронната търговия и Закона за защита на потребителите, не би трябвало да има притеснение. Те предлагат стоката с необходимата информация за нейните характеристики, цена, разходи за доставка и т.н. В социалните медии, особено при продажба на стоки втора употреба, има рискове”, предупреди Маргаритов.

Трябва много да се внимава при покупката на гуми втора употреба, тъй като няма никаква гаранция при какви условия са съхранявани и как са използвани. „Когато говорим за автомобилни гуми, не бива да бъде правен никакъв компромис и да се търсят само такива, които отговарят на изискванията на закона, за да посрещнат всички рискове, които са свързани с експлоатацията. Трябва отговорно да се подхожда както от страна на тези, които предлагат подобни стоки, така и на самите потребители, които са с нагласата, че могат да си ги купят, правейки компромис с цената”, обърна внимание Маргаритов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Demon

    44 9 Отговор
    Правил съм си такъв експеримент.Купих 2 гуми за 100 лв. бяха с 7 годишен дот (лятни) и за две години и половина им врътнах 42 000 км.Като грайфер при слагането 6.2 мм едната/другата 6 мм.След като ги смених отново имаха доста грайфер но по една или друга причина не ми дойде на ум да ги премеря.Карах ги по всякакви терени и видяха не малко лоши неща от мен ала издържаха.
  • 2 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    92 20 Отговор
    Държавата като е толкоз загрижена за нас да ни подари 4 нови гуми не само да дрънка

    Коментиран от #4, #23

  • 3 среднощен

    99 1 Отговор
    Понякога имам чувството, че е по-правилно КЗП да се чете - Комисия за защита на производителите..!? Да си зададем въпроса защо все още в България има потребители, които ползват стоки "втора ръка"..!? Във всеки случай не е от "ексцентричност"..!?
  • 4 М.К.П.О.Р.Ш.

    23 50 Отговор

    До коментар #2 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Ами ако искаш държавата може и деца да ти направи та дано кажеш нещо хубаво за нея.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мустафа

    18 32 Отговор
    Аз карам САМО с гуми втора употреба.

    Като има балъци, да плащат печалбата и данъците на търговци и производители. Гумите са си същите.

    Не и аз.
  • 8 Даниел

    49 7 Отговор
    Аз имам бус Форд транзит от по старите , с 14 цоловите джанти , този размер бусови гуми , преди да навлезе по масово онлайн търговията се намираше изключително трудно,а за нови бе немислимо със моя ипотечен кредит, затова обстоятелствата ме принудиха да карам със каквото намеря, понякога на 4те колела бях с различни гуми със ДОТ 10 + г. , а понякога поради голямата сиромашия карах докато се покажат телововете ,но за близо 380 хил. км. нвъртяни на Форда по родните пътища , при всякакви атмосферни условия нямам нито едно ПТП .НО винаги съм спазвал няколко основни принципа : 1. 4те гуми винаги са били един размер , 2 . изправна спирачна уредба , 3 спазване на ограниченията за скорост до колкото е възможно , понякога със леки превишавания при добра видимост , 4 то най важно условие , сутрин преди да потегля отделям няколко минути за молитва с благодарност, към нашия добър ,милостив и дълготърпели Господ Исус Христос. Имайте вяра в Бога и бъдете благословени .( Пс. Ако имате възможност купувайте си нови гуми , или такива със възможно най нов ДОТ).

    Коментиран от #9, #21

  • 9 дядоИван

    23 12 Отговор

    До коментар #8 от "Даниел":

    Даа, четвъртото условие е най-важното. Аз пък не зареждам с бензин. След като се помоля и резервоарът ми незнайно как се напълва догоре ;)
  • 10 гощо

    27 4 Отговор
    Всеки е импровизирал какво ли не с гуми и втора ръка и нови.Новата гума си е друга работа.Може да се вземе дъщерна марка на голям производител,но като е нова е друго.
  • 11 Гост

    18 7 Отговор
    Хора ,знаете ли какво става с една нова гума непродадена 3 години??? Ами прави и се нов печат и става таз годишна!!!! Не знам какво сте се вманиачила в една година на производство?? А никой не говори за евтини китайски,руски , украински ,кауфлландски и всякакви такива супер евтини нови гуми! Защо на никой не му светва лампата в главата защо са толкова евтини? Кое качество са? По тази логика ще ви попитам някой от вас ще си сложи ли накладки на спирачките от 5 лв комплекта?? Ей същото е и с така наречената от вас година на производство ДОТ(което е нещо съвсем друго и различно)
  • 12 123

    32 4 Отговор
    А вие защо разрешаване продажбата им? Смешници измислени! Хайде например да зачекнем темата с пожарогасителите. Та, те се продават навсякъде, но са без заверка, което автоматично ги прави незаконни за КАТ.
    Вие, слънца мои ненагледни, как аджеба го позволявате това, как защитавате мене, потребителя? Мишци! Пък и акъл и взели да дават! Пфу...
  • 13 Жеко

    14 11 Отговор
    Въобще избягвайте втора употреба гуми!
  • 14 Брадвата

    22 0 Отговор
    За гуми не знам, ама КЗП да спре да яде втора употреба храна, че стават смешни.
  • 15 Дддддд

    8 13 Отговор
    А за презервативи втора употреба сещате ли се ? Гумите са същото!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гумената Глава

    14 2 Отговор
    Новата гума си е нова гума.
    Гума втора употреба е като накладки втора употреба....има хляб в тях ама...
  • 18 ссср

    10 2 Отговор
    За зимата когато трябва да се вземат гуми задължително трябва да са нови. С това шега и компромиси не бива да се правят.
  • 19 А сега де

    18 1 Отговор
    Замислих се, че зимните ми гуми (купени нови) ще ги карам втора година. Ми че те реално вече са втора употреба. Дали аз съм ги карал или Ханс в Германия, какво е значението? Май е важно текущото им състояние. Постоянно някой ни промива мозъка с някакви тъпотии.
  • 20 Дъртият шофьор

    11 0 Отговор
    Гумата, за разлика от хранителните продукти, се отнася различно единствено към пряката слънчева светлина и положението, в което се съхранява! Ако не я грее слънце и не е поставена вертикално без джанта- може да изкара доста години без отрицателно въздействие!
  • 21 Мирослав

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Даниел":

    Ти си готов престъпник! Карал, докато се покажат теловете... Ами, ако толкова изтрити гуми те бяха довели до катастрофа с много жертви? Не е станало, ама е могло да стане... Мене точно това много ме дразни - знае, че няма гуми, ама кара. Вместо 50 метра спирачен път - 100-150 метра спирачен път или направо се забива като торпедо в теб... Молел се на Господ, като че на някой убит от микробуса му ще му пука дали е бил скоро на черква или не... Да не си чалма, бе? Пет пъти дневно падаш на колене и молитва... Единственото добро в случая е, че не си убил някого, но то е вероятно чиста случайност...

    Коментиран от #25

  • 22 guest

    4 0 Отговор
    Купувайте ги не от социалните мрежи, а от OLX - това искат да ви кажат.
  • 23 marquise

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    От какъв зор държавата да Ви прави подаръци. Последните се правят само от данакоплатците у нас. Останалите сами си правят "подаръци", ако не ги хванат.
  • 24 Америко веспучи

    6 1 Отговор
    По моя скромен опит мога смело да заявя, че гумата е годна 10 години от ДОТ-а, датата на производство, ако е съхранявана правилно, на постоянна температура, без пряка слънчева светлина ако е свалена и на колата ако е в сезона и я караш.Дотогава новата ти гума се е изплатила и няма смисъл от втора употреба.Може даже да я подариш като бонус при продажба на тасове ха ха.
  • 25 Даниел

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мирослав":

    Приятелю, явно не си ме разбрал правилно , аз не подстрекавам никой да кара със стари гуми , прочети коментара ми докрай и ще се увериш , но за разлика от тебе си признавам какви съм ги вършил ,и смело мога да кажа че ако колата е технически изправна, или казано на жаргон "държи пътя", човек ако кара внимателно и спазва всички знаци и ограничения, и разбирасе няма някаква поледица може да кара известно време докато събере пари ,и с малко по стари гуми , или със различна шарка. И да допълня когато купувате гуми втора употреба гледайте грайфера да не е много твърд, дори гумата да изглежда добре. И нека те попитам теб, тези бизнесмени и кметове със джиповете, които убиха и осактиха толкова хора по пешеходните пътеки , със какви гуми караха ? Най важно е зад кормилото устройство да е изправно , и да не пишете есемеси по време на шофиране, другото съм го писал по горе. Поздрави.
  • 26 Бай хуй

    2 0 Отговор
    Ще карм с каквито гуми мога да си позволя да си купя!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове