2 828 12

Адвокат разкри какви далавери правят НПО-та и как търгуват със смъртта на пътя

Асоциациите за защита на пострадалите на пътя се подиграват с болката на хората, а целта им е взимане на по-голяма печалба, категорична е адвокатът

Адвокат разкри какви далавери правят НПО-та и как търгуват със смъртта на пътя
Мария Атанасова

Адвокатът Кремена Крумова разкри една от най-коварните схеми при ПТП-та със смъртен случай. В разказ в профила си специалистът дава пример с личен пример - как за малко неин клиент не е станал жертва на НПО-тата, които вместо да защитават интересите на близките на пострадалите, те гледат как по-лесно да измъкнат повече пари, предупреждава сайтът „Флагман“.

Общо взето в България голяма част от неправителствените организации са създадени именно с тази цел. Особено когато става въпрос за смъртен случай. Тогава близките на жертвите са по-уязвими. НПО-та се гаврят не само със скръбта им, но и с паметта на загиналия. Пресен пример от Бургас е трагедията с 16-годишния Костадин, който загина, пометен от кола, докато пресича опасното кръстовище на главния път Бургас-Созопол, при с. Атия.

Трупът му се оказа в ръцете на частна фирма, без някой от близките му да е позволил това. Схемата излезе наяве, когато траурна агенция се свързва с бащата на загиналото дете Апостол Джардов и предлага своите оферти.

Тогава става ясно, че тялото на 16-годишния ученик отдавна е в друга частна агенция и излезе, че едва ли не Костадин си поръчал погребението сам..

Ето какво написа в профила си адвокат Кремена Крумова. (Публикуваме разказа ѝ без редакторска намеса):

"Искам да предупредя всички пострадали от ПТП и техните роднини: НИКОГА не подписвайте договор с каквато и да е асоциация за защита на пострадали от ПТП, докато сте в болница! От името на тези асоциации обикновено идват да ви навиват техни посредници, като в повечето случаи тези посредници са работещи в самото болнично заведение, в което е настанен пострадалият. Вашите лични данни, респ. тези на пострадалият изтичат от полиция, болница, погребална служба.

Преди 2,5 г. имах случай как адвокат звъни на телефона на задържан (мой клиент), за да му се самопредложи да го наеме за защитник по делото, като този адвокат нито познаваше лично клиента ми, нито имаше начин да знае, че точно този човек е задържан, защото за това знаеха само хора от семейството, които не биха разпространили новината; нито пък телефона му. От кой, ако не от полицията, е изтекла информация за задържането и воденето на досъдебно производство тогава? Разбира се, въпреки писмената ми молба да се издири кой противозаконно изнася лични данни, полицията нищо не направи!

Много такива рекламни плакати на асоциации за защита на пострадали от ПТП доскоро стояха залепени на вътрешните стени на районните управления на полицията, в болниците, че дори и в съдилищата (ако не се лъжа, в Търговищкия районен съд също има плакат на някоя асоциация), а в някои може би и още да стоят. Познайте защо? Дали тези хора не си плащат? А на кого ли си плащат? И какви суми плащат? Това е незаконно!

Адвокатите от такива асоциации работят с посредници в нарушение на Закон за адвокатурата. Знаете ли защо го правят? Защото при смърт на пътя присъждат около, че дори и по над 100000 лв на наследниците на починалия; при увреждания - според това дали е леко, средно или тежко. Има асоциации, които ще ви взимат до 70% от тези пари! Да, правилно четете - до 70% им стига наглостта! Или казано с други думи, ако съдът присъди на пострадал или на близките му по 100 000 лв, асоциацията, респ. адвокатът) ще прибере до 70 000 лв, а на пострадалият ще остави 30 000 лв.! Честно ли е това? А знаете ли, че много пъти претенцията към застрахователя дори не влиза в съда, защото от тази асоциация договарят извънсъдебно някаква сума, далеч по-ниска от тази, която съдът би присъдил. За кого правят ли? Хем, за да не бъде ощетен твърде много застрахователя, хем за да си получат от асоциацията по-бързо парите. Е, получава ги и пострадалият, ама колко?

Приканвам ви НИКОГА да не се лъжете да сключвате такива договори! Защото парите, които трябва да ги вземете вие, ако сами изберете адвоката си, в случая ще ги вземат от асоциацията и посредникът, който ви е дал така услужливо визитката.

Ще ми примамят, че ще ви платят лечението, ще платят за импланти, лекарства, патерици или инвалиден стол, че няма нищо да платите на адвокат при подписване на договора, но после всичко това ще ви излезе през носа! Не го правете!

Знайте, че имате не дни, не месеци, а години, за да предявите иска срещу застрахователя! Защо бързате още в болницата да сключвате договор и да подписвате пълномощно? Бързата кучка слепи ги ражда, са казали хората!

Винаги търсете адвокат, а не асоциация!!

Асоциацията ще ви намери по-бързо, разбира се, но това е защото работи с посредници и се рекламира - нещо забранено на адвокатите, които работят честно, спазвайки закона, който регулира професията им.

Направете вашият свободен избор и не позволявайте друг да го направи вместо вас, пробутвайки ви визитка на асоциация! Защото този така услужлив човек ще вземе процент от вашите пари! Не го позволявайте!"

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Расулюлах
  Отговор
  1 17:15  05.11.18
  В турция нема такива диващини гласувайте за Ердоган
 • каруцар
  Отговор
  2 17:19  05.11.18
  В Търговищката болница информацията идва от лекарите. Болният не знае къде е, а вече представителят на НПО е вече в болницата. Гадното, е че зависиш от лекуващия си лекар и не смееш да откажеш ...
 • ПО ДОБРЕ 30 ПРОЦЕНТА
  Отговор
  3 17:21  05.11.18
  Адвокатке,ако съвестно си вършехте работата и вие и съдът,мислиш ли,че някой щеше да се прескача с НПО-та??Голяма миризма и воня в тази съдебна система,че и около нея.
 • ШМЕНТИ КАПЕЛИ
  Отговор
  4 17:21  05.11.18
  Пълллна какафония .

 • Сънчо
  Отговор
  5 17:29  05.11.18
  Не случайно един голем адвокат-специалист си позволява да поучава всички и за всичко от медии, а вече и сончето набира сили и упорито върви по бащините стъпки към благосъстояние и кастата на всезнаещите
 • Boxer
  Отговор
  6 17:37  05.11.18
  Интересна статия , Благодаря !
 • до някой юрист
  Отговор
  7 19:24  05.11.18
  Да бяхте написали и колко е нормалната такса от такъв адвокат.На мен една софийска кантора ми искаше 20% от размера на обезщетението.Според мен е много това.Това са 20 хиледарки при 100 000 уважена от съда претенция.Разходите за съда са около 4500лв. в това съм сигурен.Ама адвокатския хонорар?????????Нямам идея

  Коментиран от #9

 • Юриспрудент
  Отговор
  8 20:22  05.11.18
  А кой бе г-жо адвокат К. Крумова, кой да им води делата на пострадалите, ако не адвокатите които са специализирали е това!?!? В тона ви се долавя голяма доза завист, че не разбирате от застрахователно право и не можете да си намерите клиенти! Айде четете повече и по-малко пишете в мрежата и няма да ви се налага да хленчите от некадърност!
 • ЧЕТИ ЗАКОНА
  Отговор
  9 20:25  05.11.18

  До коментар #7 от "до някой юрист":

  Ами приятелю, напиши в гугъл "Наредба за минималните размери на адв. възнаграждения" и си сметни спрямо това колко пари претендираш пред съда, колко пари трябва да си отделиш за адвоката!!!
 • Захари
  Отговор
  10 22:29  05.11.18
  В допълнение НПО точат пари чрез министерство на правосъдието .Чрез закон приет по времето на ЕЗахариева се задължиха всички разследващи да уведомяват пострадалите че имат право на помощ , от тип потупване по рамото от НПО за сметка на бюджета от министерство на правосъдието.Иначе за заплати експертизи и други пари няма
 • 333
  Отговор
  11 23:05  05.11.18
  На тъщата и даваха 12000лв за смърт на майка и застрахователите. 12 за нея, и 12 за брат и, общо 24000. Едно такова лошо НПО след като застрахователя отказа договаряне, в съда спечели 110000 с лихвите. Да, взе процент, немалък, но пострадалите взеха три пъти повече, отколкото им даваше застрахователя доброволно.
 • до някой юрист
  Отговор
  12 09:30  06.11.18
  За суми от над 100 000 минимума е 3530лв. +2 % горницата над 100к.Обаче това си е минимум, а пише че договор между адвокат и клиент си е регулирано с договор.Значи няма нищо твърдо.10хиляди може би е реалната нормална цена

Напиши коментар:


Публикувай