1 110 3

Мъртва риба във водоем край Поморие (СНИМКИ)

Местните подозират, че е натровена поради нарушения на близък завод

Мъртва риба във водоем край Поморие (СНИМКИ)
Снимки: БТА
Константин Карагьозов

Открита е мъртва риба във водоем край Поморие, съобщиха от пресслужбата на Басейновата дирекция "Черноморски регион" (БДЧР). Днес следобед служители на дирекцията и на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Бургас са извършили проверка на водоема, след подаден сигнал за наличие на мъртва риба във водите му.

От БДЧР информираха, че рибата е от един вид и размер. Обходен е бил участък от 50 метра в който не са констатирани разливи на нефтопродукти и замърсяване на водата от брегови източници. На кмета на Община Поморие е дадено предписание до утре - 6 ноември, да бъде извършено почистване на брега от мъртвата риба.

Мъртва риба във водоем край Поморие (СНИМКИ)

Взетата днес водна проба ще бъде изследвана и по показателите за електропроводимост, наситеност с кислород, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот и др.

Първият сигнал е подаден на телефон 112 още на първи ноември. Водата била със зеленикав цвят и гниеща миризма, но не е установена мъртва риба и мазни петна от разливи на нефтопродукти. Стефан Петров от организацията за закрилата на българските граждани, посетили водоема и разговаряли с местните хора, според които това не е първият път, в който се случва подобно нещо.

Мъртва риба във водоем край Поморие (СНИМКИ)

"Според тях причината за евентуално натравяне на рибата е близкият завод - измивали бъчви и цистерни с някакви препарати. Тези препарати се оттичали в някаква тръба, на места тази тръба била пукната и по този начин се получавало замърсяването. Разбира се, това мнение е на хората, ние не можем да се ангажираме с него", каза той, цитиран от БНР. Петров се опасява и от екокатастрофа. В момента експертите взимат водни проби, а резултатите се очакват след приключване на анализите.

Мъртва риба във водоем край Поморие (СНИМКИ)

Бургас / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • отровата
  Отговор
  1 21:00  05.11.18
  винпрома си е измил бъчвите със сода за дъски и ето го резултата.
 • Една Мида
  Отговор
  2 03:21  06.11.18
  Познавах ги тези риби , бяха още млади , но тези гадни хора . . .
 • Николай
  Отговор
  3 19:38  07.11.18
  Грешите, това е рибешки грип или африканска рибена чума. Сега трябва немедленно да се унищожи цялата популация (хуманно разбира се) , държавата да отпусне пари на зелените да я преброят и да се направи ограда от бодлива тел. Ако това не помогне, значи Путин е виновен.

Напиши коментар:


Публикувай