756 4

Как да осигурите безопасност на детето извън дома

Разговорите с детето и създаването на близък контакт с него са от съществено значение

Как да осигурите безопасност на детето извън дома
Снимка: Shutterstock
Антония Стефанова

Когато децата ни са малки, ние считаме, че можем да ги защитим и полагаме достатъчно усилия в тази посока. Не след дълго обаче те започват да стават самостоятелни и поводите за тревоги се увеличават. Днес не можем да сме сигурни, че с тях всичко ще е наред, дори когато сме ги оставили в училище или в детската градина.

Ето защо трябва да сме подготвени за тези ситуации.

Чести разговори

Отношенията в семейството не трябва да се градят само въз основата на респект и сила. Нужно е те да се случват на базата на близост и дори приятелство. Родителят винаги ще бъде авторитетът, но детето иска да усеща подкрепа и спокойствие, което гарантира възможност за споделяне. Ако то се страхува и иска да избегне някои неприятни последствия, по-скоро ще скрие за проблемите си, отколкото да пожелае те да бъдат обсъдени.

Не подценявайте тази деликатна зона при контактите си с децата. Говорете дори за незначителни неща, но не губете връзката с тях, задавайте въпроси и искайте да узнаете как се чувстват те.

Проучване на приятелския кръг

Отличната комуникация понякога се оказва недостатъчна, за да сме напълно убедени, че контролираме нещата. Не че трябва да се изпада в крайности, но родителите са длъжни да знаят каква среда обитава детето им и как му се отразява тя. Това може да става внимателно и без да се навлиза прекалено в личното му пространство, но при всички случаи е необходимо да сме винаги нащрек.

Проучете, доколкото ви е възможно, с какви деца дружи, опитайте да опознаете и техните семейства на общи събирания и училищни прояви, а после да размените и координати, за да сте допълнително подсигурени при притеснителна ситуация.

Езикът на тялото

Когато детето се завърне от градина или училище, със своето настроение то винаги подсказва как е минал денят му. Малките не умеят да крият своето състояние, което е един плюс за нас - родителите. Наблюдавайте го дали има апетит, как реагира на общуването с вас, променило ли е по някакъв начин навиците си, има ли нещо противоестествено в поведението му и т.н.

Това е един бърз и много полезен тест, когато искате да сте в течение на емоционалния живот на децата си.

Съвременната техника на помощ

Сайтът SPY.BG се старае да предложи множество варианти за опазване на дома и семейството ви. Достъпните цени правят целта напълно постижима.

Аудио рекордерите биха могли да бъдат особено полезни по темата. Те са с малък размер и могат умело да бъдат скрити, ако се налага, за да документирате това, което бихте искали да чуете и да потвърдите евентуални свои съмнения.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • боцмана
  Отговор
  1 10:03  06.11.18
  Ха кажете вие де.
 • Антон
  Отговор
  2 10:12  06.11.18
  По-смешна статия не бях чел! Да има нужда от чисто проятелски взаимоотношения между родител и дете, но подобни глупости за аудио рекордери са просто покъртителни. Когато дететоце на градина такова нещо не му е необходимо тъй като е под наблпдение на госпожите, а навън е с вас. Когато стане самостоятелно, намирането на аудио рекордер в чантата му за училище, ще го накара да изгуби доверие във вас и да започне да крие. Всичко това което сте градили от момента на раждането му ше се сруто. Просто не се занимавайте с глупости!
 • Обикновен Бг
  Отговор
  3 13:11  06.11.18
  !!!!!! Е как!!!!!! Оплакваме се, че чужда държава заплашва живота ни на НСО и те поемат охраната на нас и цяяяяяялото ни семейство, за сметка на държавата изцяло. И те така, нали всички сме равни пред закона. ИЛИ ИМА И ПО-РАВНИ.

  Коментиран от #4

 • 4 16:31  12.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай