Last news in Fakti

6 Ноември, 2018 11:19 7 774 48

Застраховател: 1000 лева за "Гражданска" не са плашило

  • гражданска отговорност-
  • застрахователи-
  • застраховка-
  • обезщетение

Разширяваме кръга на обезщетените лица, няма как да не се отрази в цената, категоричен е Константин Велев

Застраховател: 1000 лева за "Гражданска" не са плашило - 1

„1000 лв. за застраховка „Гражданска отговорност” не са плашило. Това е и ролята ни – да предупредим политиците и потребителите за това какво може да се случи и какви може да са последиците от промяната в правната среда, която настъпи при нас с тълкувателното решение на ВКС”.

Това коментира в сутрешния блок на "Нова телевизия" Константин Велев, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

„До това решение съдебната практика от десетилетия беше относителна постоянна. Обезщетяваха се само най-близките. С разширяването на кръга с лицата, които имат право на такива обезщетения, това няма как да не се отрази на цената на застраховката”, поясни той.

Според данни на Комисията за финансов надзор целият пазар губи от застраховка „Гражданска отговорност”.

„Досега застрахователите успяваха да компенсират загубите с другите продукти, които предлагат. Оттук нататък обаче ситуацията ще бъде различна и при новите обезщетения, които се очаква да се плащат, разчетите показват едно много сериозно увеличение на плащанията”, уточни Велев, допълвайки, че те ще се умножат в пъти.

При новия кръг роднини се очаква средно да се обезщетяват по шест души.

„Ние нямаме интерес от драматични събития на застрахователния пазар. Длъжни сме обаче да предупредим обществото, че всяко едно решение на държавата има своите пазарни ефекти. Когато не се държи сметка за икономическия ефект от едно такова решение, се случват подобни неща”, каза още Константин Велев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цистит

    31 5 Отговор
    за всичко са виновни Сорос и Комунистите - оставка на боко и на сорос

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    60 6 Отговор
    И кой е тоя където ще ги плати бе смотанякоо? При отказ от хората да плащат, гражданската ще отпадне каза В. Николаев по "нова" тази сутрин.
  • 3 няма да гласувам за бесепето

    6 27 Отговор

    До коментар #1 от "цистит":

    Троле, като си вземаш копейките им кажи на Позитано, че трябва да си заслужат заплатките и да си дотътрят шкембетата и задниците в Парламента

    Коментиран от #6

  • 4 Ужилен

    48 0 Отговор
    И повечето от парите юе отиват при банда мазни адвокатчета!
  • 5 ХоХо

    71 1 Отговор
    Знаеш ли кога ще дам 1000лв за гаржданска......ващо семе.....изедници......

    Коментиран от #36

  • 6 цистит

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "няма да гласувам за бесепето":

    ти си долен социал демократ и таен комунист не се прави - ти си трол а комунистите и на сорос
  • 7 читател

    73 4 Отговор
    Слушах внимателно това същество в сутрешния блок. От 800-900 млн събрана премия са изплатили едва 280 млн обезщетения. Твърди, че са на загуба защото според закона 80% от премията трябвало да заделят за резерви за бъдещи искове.
    Само дето не споменава малката подробност, че тези 280 млн. платени обезщетения ВЕЧЕ ВКЛЮЧВАТ такива допълнително покрити искове за миналите периоди, тоест не само конкретно за 2017, а и за годините преди това. И така ще е за всяка следваща година, с евентуален лек ръст и на премията и на обезщетенията, тъй-като е нормално пазарът да се развива. Следователно те се презастраховат двойно, знаейки, че парите си спят при тях, и просто ще се капитализират и влеят в печалбата им след изтичането на давностния срок, който е до 5 години за такива събития. Банки и Застрахователи - новите изедници на Родината!
  • 8 Фффффф

    44 1 Отговор
    ОСТАВКА
  • 9 Генерал

    79 2 Отговор
    Много изтъркан трик, но минава. За да вдигнат „Гражданска отговорност” на 500 лв., сега спекулират с цена 1000 лв.
  • 10 Хммм

    54 2 Отговор
    Само мислят как още да точат народа. Не Ви ли стига вече БЕ изедници. С вдигане на данъка за колата с вдигане на застраховката с плащане на винетка, преглед!!! Докъде ще докарате тоя народ. Скоро няма да има кой да доите!!!
  • 11 ККК

    13 19 Отговор
    Ако недаѝ Боже Корнела се спомине , тогава целият български народ трябва да получи обезщетение , защото тя е всенароден любимец.
  • 12 Това е безумие

    49 2 Отговор
    Интересно е само, колко процента от собствениците на автомобили ще плащат за този “ рекет”!!!

    Коментиран от #17

  • 13 Иво

    31 3 Отговор
    Константине за хиляда лева ще трябва да ми направиш една услуга без ръце
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    39 1 Отговор
    Не било плашило - да ми ги плати държавата тея 1000 лв, пък няма да се плаша! Ей това ако го приемат, не знам, трябва да стане вече някаква революция! Хората карат коли за по 2000 лв, ще плащат по 1000 лв. ВСЯКА ГОДИНА! ГОСПОДА ЗАСТРАХОВАТЕЛИ, НЕ СЕ ЛИ НАЯДОХТЕ??? ИЛИ КАКТО СЕ КАЗВА - АПЕТИТЪТ ИДВАЛ С ЯДЕНЕТО!!!
  • 16 Кой е по-тъп

    31 1 Отговор
    Ма кой ще ти плаща толкоз пари бе , цял месец да бачкам само за тия , я се разкарай
  • 17 хахахах

    13 5 Отговор

    До коментар #12 от "Това е безумие":

    Ми как да ти кажа най вероятно ,иначе те спират хоп нямаш гражданска спират колата от движение глоба и сваляне на номера лошото е ако удариш някой тогава лично ще покриеш щетите а ако има пострадал вече ще е много тежко

    Коментиран от #19, #22

  • 18 gelo

    9 27 Отговор
    Наш Ганя разбира от всичко, даже и от застраховки, "умен" народ така се управлява. Горките все келепира търсят, но за на друг сметкат. И 1000 лева са малко за повечето население на тоази територия.

    Коментиран от #46

  • 19 Пешо

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "хахахах":

    Ти гербер ли си или застраховател?
  • 20 мнение

    9 2 Отговор
    балгария краде от хората гледат как даси платят загобите как неви срам да мамете хората наи долна е нашата балгария зашто другите даржави помагат на народаси и на дриги в тази балгария няма да остани хора потава на дъното българия простаци крадливи

    Коментиран от #38

  • 21 гост

    13 2 Отговор
    Няма лошо, но да е персонална и да е каско, а не гражданска. След като имаш каско, не трябва да плащаш гражданска. Ако манго кара без гражданска му пишат акт и той не плаща никога нищо, но когато ме удари аз нищо няма да получа, понеже той не е имал гражданска. Ако имам каско ще си получа обезпечение за нанесените щети, защото аз плащам и аз трябва да получа. В момента системата е изключително дебилна, добави и това, че е неоснователно завишена и скоро никой няма да плаща. Преди 4г. проверявах за каско и беше 450лв, а в момента гражданската ми е 300лв. Да, ама ако искам каско ще е на 800лв общо или 8% от стойността на колата за застраховки, това го няма никъде. На фона на липсващи застраховки за живот и здраве очевадно се демонстрира как българите държат повече на колите си отколкото на живота си, а политиците скачат отгоре им с двата крака само и само да ги мачкат, без никакво логично обяснение.
  • 22 застрахуловка

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "хахахах":

    тоя па , какви щети какви покрития , постоянно газят хора по улизата и ги убиват и им се разминава , ти ми говориш че някой щял да те съди , и като те осъди от къде ще вземе парите , тази измислица е само да печелят повече застрахователите , защото те никога не са на загуби знаете ли какви заплати и премии взимат , отделно всеки застраховател си е застраховал бизнеса в друга по-голяма застрахователна компания.
    Като направят 1000 лева , никакво плащане и каране без номера и т.н. да виидя колко коли на ден ще дпрат и колко пак ще тръгнат.
  • 23 Aнтон

    9 24 Отговор
    В крайна сметка който не може да си позволи 1 гражданска, просто да не кара. Никъде не е описано като задължение на гражданите на РБ да притежават МПС

    Коментиран от #39, #42

  • 24 месо

    12 1 Отговор
    На всякъде рекед .Да отидеш на лекаря те гледа като подвижна касичка за пари.
  • 25 Метгонтан

    14 1 Отговор
    Ма да бе направете я 2000лв , а заплатата си я оставете на 200 лв . Шмекери с шмекерите ви. Как може държава която дава мизерни заплатки , да извършва вземания равни на държави от развитите икономики ??? Ма нито пътищата са пътища , нито маркировките са маркировки , нито осветлението е осветление , знаци няма и много такива липсват абе нищо общо с нормалното , ама данъците дай ако може повечко тцтцтцтцтц , и циганите не правят така
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 filo

    10 1 Отговор
    Няма смисъл да си чешаме езиците. Гражданската няма да стане 1000 лв., защото тогава приходите ще са по-малко от сега.
  • 28 Русенец

    10 2 Отговор
    Първо застрахователите трябва да въведат следното:
    - ежемесечно заплащане на ГО
    - зависимост на ГО от нарушенията на водача
    - ГО да е на водача, а не на автомобила
    След това да искат повишаването на ГО, другото е спекулация !
  • 29 Ганьо style

    16 0 Отговор
    Поредния цирк, от Боко и приятели.След като Боко съдейства да вдигнат застраховките на цена 400-500лв.(плавно,за да няма шок), ще излезе като "спасителя на народа" за да каже стига, но това след като неговите приятели мутри постигнат своето.

    Коментиран от #32

  • 30 Ннешо

    16 0 Отговор
    Девиза на Априлското въстание е: ПРОДАЙ СИ НИВАТА ,КУПИ СИ ПУШКА.
  • 31 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Благой":

    Принципно си прав, но за да работи това, което предлагаш е необходима обща информационна система. А такава липсва! Ето това е проблема! Колкото до гореплюещите, човекът е прав! Когато се вземат решения от правораздавателен орган, следва да се мисли и какви ще са последствията от тези решения! Отделно, защо плюете човека, а не тези, които причиняват катастрофи, умират хора и заради тях, плащате Вие?! В цял свят е така - когато не излизат сметките, се вдига цената. Идеята е да се вдига само на тези, които са причината да не излизат сметките!
  • 32 мутристан

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ганьо style":

    Абсолютно вярно е, че Тиквоний и неговите приятели от най-мутренския бизнес стоят зад всичко, разиграват ни театър, за да има повод да се изгаврят с хората и да вдигнат застраховките.
    Тоя номер го правят постоянно, най-вече с цените на тока!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Справедливост

    7 0 Отговор
    Да спрат да продават книжки на разни и разнообразни, ами да си карат реални курсове и да се учат да шофират. Така ще намалеят катастрофите и ще намалеят разходите на алчните застрахователи и няма се налага да вдигат застраховките
  • 35 Бумеранг

    11 0 Отговор
    Историята показва: Когато на народа му дойде до гуша стават сакатлъци и има пострадали. Ако някой си мисли, че тази ще я бъде.....много се е объркал. Ще има клизми и то яки. А ако някой си въобразява, че може да вземе повече от 70-80 лв. на тримесечие за услуга, от която всички са недоволни...е нека се забавлява с огромния отлив на клиенти!!!
  • 36 Крокодил

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХоХо":

    Аз чакам да стане 1000лв. че да ми отпадне един харч! Ако някой си мисли че ще успее да вземе тези пари при настоящите доходи на населението жестоко се лъже!!!!

    Коментиран от #45

  • 37 Sos

    4 0 Отговор
    SOS спасете бедния българин
  • 38 Хахото

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "мнение":

    Я дай едни субтитри на това ,което си написал.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Боби

    3 0 Отговор
    Хаха 1000 лв. ли да го духа те тъпаци
  • 42 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Aнтон":

    В закона не пише също, че трябва и да ядем. Да направят и хляба 10лв, а? Кой те учи на тия умнотии?
  • 43 Димов

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "При новия кръг роднини се очаква средно да се обезщетяват по шест души." Това отчита ли някой родове, дето са с по 8 деца, 9 братя и сестри, 17 лели и чичовци, 52 братовчеди и т.н. За чия ползва, всъщност, е мислено това решение?
  • 44 Krokodila

    4 0 Отговор
    Maikata da vi eba mrasna i polititsi.Rak da vi jvane.Mamitsata vi nenaqdna.Itoq pederas boko dokoga 6te go tarpim.Svormiram grupa za 4iska na polititsi.Mamitsata i mrasna.Po4va se prepane na tumbatsi .kopeleta mrasni.
  • 45 Ралица

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Крокодил":

    Ха. 😀
  • 46 Skk

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "gelo":

    Няма да стане 1000лв. Първо ще отиде под 20% плащащи, второ ще я регистрирам в друга страна и тука ще ксрам с зелена карта и пак няма да им дам 1000лв.
  • 47 Петър

    2 0 Отговор
    Найстина искате да изгоните хората от България нещастници смешни.
  • 48 никси

    1 0 Отговор
    антоне да ти се серем в устата ти в кои свет зивевсх са не си ли и ти застраьовател или бивсх мутра подлога на сдс и сега герб или си крага на фалиралото кгб малко се замисли от каде си трагнал затова некои ьорасе само забравиьа от каде доиде на каде поиде невили е срам олигарси недни мрасни и депутати управлиавасхтигоспот дави наказе дано засхтото си играете сас садбата на ьората невие срам долни боклуци о с т а в к а
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове