6 Ноември, 2018 11:25, обновена 6 Ноември, 2018 11:27 3 055 21

КЗК анализира: Защо горивото е толкова скъпо?

  • гориво-
  • дизел-
  • бензин-
  • кзк

Комисията изследва откъде идват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони

КЗК анализира: Защо горивото е толкова скъпо? - 1

След серия публикации в медиите за повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива за крайни потребители в редица градове на България, както и получен сигнал в Комисията, че цената на горивото на бензиностанция във Велико Търново е съществено по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в България. Това съобщиха от КЗК.

При проучване на съдържанието на голяма част от съобщенията в медиите се посочва, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др. и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта. В голяма част от статиите се е коментирало, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което също така не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари.

Предвид социално-икономическата значимост на горивата, както и прекия им ефект върху цялата българска икономика, от КЗК твърдят още, че извършват постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията.

Във връзка с изразените съмнения за евентуални непазарни причини за това увеличение, Комисията намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на функционирането на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в България, разгледана в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар, като събере и актуализира информация относно динамичното развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива.

Трайната ангажираност на Комисията да следи развитието на конкурентната среда и нововъзникналите обстоятелства за състоянието на пазара пораждат необходимостта от извършването на нов секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Май

    61 1 Отговор
    Защото ни управлява мафията. И не са проблем цените а ЗАПЛАТИТЕ
  • 2 ЕХОТО

    52 0 Отговор
    В България е на мода да се създават комисии и нови министерства с високи заплатки и държавни привилегии,а насреща нищо свършено.
  • 3 H86

    44 0 Отговор
    КЗК да не се правят, че им пука! Ясно е че са МАФИЯ , както те така и цялата паплач в парламента!
  • 4 Защо ли

    43 0 Отговор
    Защото в България съществува монопол при производството на горива и картел в търговията им. Държава просто - няма!!!
  • 5 витман

    6 0 Отговор
    А някой може ли да преведе последните две изречения какво означават?

    Коментиран от #7

  • 6 vvvvv

    6 1 Отговор
    Май не знаят пътя за Бургас? Цяла магистрала има построена.
    Сигурно са с розовите очила.
  • 7 булши тгене ратор

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "витман":

    Продукт са на софтуер от типа BSG.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БЕНЗИНДЖИЯ

    12 1 Отговор
    5% за шурето 5% за баджанака 5% за комисиите "провевяващите" 5%за брат,баща вуйчо и.т.н 5% за транспорт 5%надценка и реалната цена макс 1лв-1,30лв трябва да е
  • 10 Снайперист

    7 3 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Обикновен Бг

    7 0 Отговор
    К. омосия за З. ащита на К. радците . Това значи КЗК.
  • 13 Пешо

    4 0 Отговор
    КЗК са до един за затвора, ама няма да стане, защото са комбинация с корумпираната Цацаратура.
  • 14 PhD

    1 6 Отговор
    Имаме най-ниските цени на горивата в Европа и най-некачествените горива. ... в комбинация с отчайващ автопарк ... най-ниски данъци за автомобили и най-лоши пътища.
    И като капак всеки събрал 1000 лв крета или лети с развалината си в милата картинка описана по-горе.

    1000 лв гражданска и 3 лв литър поне! Да се разчисти тази автоморга - България!
  • 15 димо

    3 0 Отговор
    КЗК да първо да "анализира" защо производствените цени на Лукойл са по-високи от европейските. Странно, нали...? После да изследва качеството на горивата от Лукойл.
  • 16 Guest

    3 0 Отговор
    "Комисията изследва откъде идват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони"!!! Тът-тът-тът... Комисията, добре ли сте бре? Или сте масово от най-недоучилите връзкари? С висшО. Ми много ясно, че където е Марешки (и някои други) веригите около тях им влизат в тренда. К'во да правят? Да зарварят обекта. Вместо да разучите как се получава цена на едро сходна със средноевропейската, при много по-ниски производствени разходи, Вие сакън да не развалите дослука м/у един шеф на петролна рафинерия и един шеф на правителство! Ама тя и Вашата наредена, като последните митарства на прокуратурата. Уж властите разделени, ама колко да са разделени... Колкото сиамски близнаци!
  • 17 Журналист

    6 0 Отговор
    Мафията ни завладя напълно.
  • 18 jforfk

    3 3 Отговор
    КЗК си прави ... не знам какво затваряне на очите. През 2008 год цените на барел петрол достигнаха 147 дол. При курс тогава 1,4 лв цената на барел е 206 лв. Сега при цена на барел 75 дол и курс 1,7 лв цената е ... 128 лв. Демек с 38% по-ниска цена. А тогава гривото беше на сегашни нива - 2,40 лв литъра. Та нека КЗК каже кое е променено от тогава. АКЦИЗА. Производителите са същите, бензиностанциите същите, само акциза не е същия. А като се натрупа старата цена с новия акциз и се добви ДДС положението е ясно. И сега пак ще кажат "не можем да се бъркаме в ценообразуването".
  • 19 SR20

    3 1 Отговор
    При нас всичко е скъпо. Но за справка в англия "regular" или А95 е 1.35 паунда.
  • 20 Да се...

    0 0 Отговор
    Основна съставка в цената - акциз+ДДС.Като ги махнем и хоп....1.30лв.Ама няма да има актуализация на заплатите на депутатите.
  • 21 Гого

    0 0 Отговор
    Накрая всичко ще излезе че няма картел така стоят нещата във България а във момента цената на петрола е 71 долара за барал а не виждам цените да слизат на долу. България е страната на парадоксите или по точно живеем в някаква изкривена реалност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове