Last news in Fakti

7 Ноември, 2018 09:11 18 818 45

Голяма секира за джигитите, които висят с борч към КАТ

  • глоба-
  • кат-
  • закон-
  • превишена скорост

Важните промени трябва да увеличат събираемостта на глобите и да дисциплинират шофьорите

Голяма секира за джигитите, които висят с борч към КАТ - 1

Неплатеният борч към Пътна полиция от акт или електронен фиш за скорост ще скача двойно, ако не бъде оправен в рамките на 30 дни. Това предвиждат последните промени в Закона за движение по пътищата, които само след седмица ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание, научи „Монитор“.

В последните корекции е заложено шофьорите, които направят плащането в 14-дневен срок, да се ползват от 50 процента отстъпка. Тези, които го направят до 30 дни след първоначалните две седмици, ще си плащат целия размер на глобата, а останалите, които превишат едномесечния срок, ще броят двойно пари.

За по-добра събираемост глобите от електронни фишове ще се качват и в интернет. Така нарушителите, които не са открити на адреса им, ще се водят за известени. По този начин шофьорът няма да може да се измъква с обяснението, че не си е платил санкцията, защото не му е била връчена и той не е знаел за съществуването ѝ.

Важните промени, които целят да увеличат събираемостта на глобите и да дисциплинират шофьорите, са записани в чл. 189 от ЗдвП, поясняват от СБА.

Сега съществуващият текст на ал. 5 за електронния фиш се допълва в края с ново изречение, което описва каква ще бъде процедурата на връчване на фиша след гласуването в парламента и влизането в сила на закона. Първо на водача, чието нарушение е записано от камера, му се изпраща електронен фиш по пощата с обратна разписка. Той има 14-дневен срок да плати. Проектозаконът предвижда, ако не е намерен на постоянния му адрес, а новият му адрес не е известен, след връщане на обратната разписка да се извършва нова проверка от служител на съответната Областна дирекция на МВР по настоящия му адрес.

Ако нарушителят отново не е открит, полицаят съставя протокол за извършено посещение на адреса. В този случай електронният фиш се поставя на таблото за обявления и в интернет страницата на съответната Областна дирекция на МВР или се оповестява по друг обичаен начин. Така той ще се счита за връчен от момента на обявяването му.

При неплащане на глобата задължението ще бъде изпращано в НАП, където ще се образува изпълнително дело.

Ако един водач бъде хванат с неплатена глоба, книжката му ще бъде временно отнемана до плащането на сумата. Не е изключено и колата му да бъде спряна от движение.

Идеята на МВР и на депутатите е с тези промени да запушат дупката в нормативните документи, които позволяват на водачите масово да не си плащат глобите. В момента почти всеки втори водач избягва да си внася паричните санкции. МВР ползва куриерски фирми, които връчват фишовете на нарушителите, но половината от тях се връщали неподписани, така наказателното постановление не можело да влезе в сила.

Според статистика на Пътна полиция наложените глоби за година са над 180 млн. лева. В същото време не се събират повече от 90 млн. лева.

По закон санкциите имат двегодишна давност. Ако в рамките на този период спрямо виновния шофьор е започнала процедура по събиране на дължимото, този срок става 3 години. МВР не води статистика за отпадналите по давност санкции.

При всички случаи за период от пет години държавата губи стотици милиони, които могат да отидат в закупуването на най-елементарна техника като още снимащи радари за контрол на движението по пътищата, тестове за наркотици, камери за патрулките, които да следят действията на полицаите при проверките на пътя, и др., констатират експерти от СБА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиго

    84 7 Отговор
    Пеераси а сигните кво ще и земете бе
  • 2 Сатаната

    64 3 Отговор
    Сега трябва да кажа нещо безкрайно цветущо за един ваш близък роднина който не ви е баща.

    Коментиран от #35

  • 3 ДДДДДД

    88 5 Отговор
    ДОбре де. Всеки ден трябва да влизам в системата да гледам дали не ми е излезнало постановление. Администрацията отново си измива ръцете и и отказват да работят.
  • 4 Миризлив Пор

    78 3 Отговор
    Като чета тези велики идеи единственото което се сещам е че КАТ живее около 1950-1960-та година. Защо трябва да се ангажира някой да ми носи и връчва НП-то и то в работно време през седмицата от 9 до 16?? А бе хора аз по това време съм на работа за да изкарвам някаква мизерна заплата и не си стоя в къщи. Отделно много хора са си намерили работа не на постоянния адрес а на настоящ. В същото време ако се регистрираш със GSM и име и парола на даден сайт може да те известят срещу 14 стотинки за SMS, когато системата върне че е получен да се води "връчен" - имаш НП влезаш и да си го разпечаташ и да го платиш. За простотията че НП-тата пътуват по 4-6 месеца от една дирекция до друга и да ходиш да ти бият печат в КАТ на 30 дена не го споменавам.
  • 5 Трънчев

    74 3 Отговор
    Втора седмица автомобили на КАТ, които уж трябва да следят за спазването на Закона, сами не го спазват.
    Доказателства: неработещ преден фар на патрулка; смяна на ленти без мигачи и пресичане на пътя, без специална сигнализация; завой на кръстовище, без подаден мигач и т.н., и т.н.
    Как да им вярвам на тия хора, че ще пазят Закона, като сами го нарушават!?

    Коментиран от #40

  • 6 Боби

    64 2 Отговор
    “Секира”, “джигити”, “борч”...Вие сте пълно дъно...
  • 7 Катаджия 7класник

    52 9 Отговор
    Абе най-добре актовете да се публикуват във вестник "Дунавски вълни" .Който не си го купува 1000лв.глоба. И веднага сменят вестника. Да се научат на разум. И да нямат право да обжалват. Пари трябват. Каквото реши катаджията, който има едвам 11клас, завършен с 3,25-това ще е. Ние държава ли сме или лукова глава.Ако не си му симпатичен или не го четкаш-глоба, ако не го гледаш като бог-глоба. Така се прави!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ezio

    70 3 Отговор
    Хазната е празна приятели чудят се как да я пълнят. Забележете от последният месец въртят от тук от там и вдигат всичко!
  • 10 Георги

    62 1 Отговор
    А ако оставя парите примерно под черджето, ще се брои ли че съм си платил фиша, все пак аз какво съм виновен че не са минали да си ги вземат!
  • 11 Булшитс

    48 6 Отговор
    Поредните глупости, няма спиране н тъпите закончет освен сваляне на Боко асфалта
  • 12 Най- големите джигити

    51 6 Отговор
    Обират "законно" парите на обикновения човек, крещейки им, как трябвало да ги дисциплинират. По- скоро ми прилича на опит за дресура, а приятели? Да изметем тези мър.ши завинаги и веднага! Народни изедници и предатели. Във всяка нормална държава им е ясна съдбата. Да нормализираме ситуацията в държавата- дружно!
  • 13 злобар

    49 4 Отговор
    Пасмината Герб и лъжепатриоти вън от парламента.
  • 14 С ГРОБ ДО ГРОБ

    25 1 Отговор
    И С ПРАЗЕН ДЖОБ.....
  • 15 Провал

    43 2 Отговор
    Стига глупости, това заедно с абсурдните и безпричинни увеличения на гражданската отговорност при положение че обезщетението ще е до 20 000 лева вече прекрачва всякакви граници. Стига! Време е да си ходите
  • 16 боцмана

    42 0 Отговор
    Тези господа депутатите не ходят на работа , а ако отидат си гласуват по-високи заплати или по високи данъци , такси и цени. Докога ? Всичката тази работа могат да я свършат и двадесет човека , докога с нашите пари ще храним нашите палачи?
  • 17 Гнида

    38 3 Отговор
    За 10 години герб доказах , че само умеят да дерат народа и да усвояват фондове . А тъмнозелените на пътя с каруците са бонус !
  • 18 Амсалак

    25 2 Отговор
    Няма как да стане за 15 дни защото кавалите ги чакам 2 месеца за наказателно постановление , тоест няма как да стане до 15 дни.идиотска идея
  • 19 Читател

    28 3 Отговор
    Пладнешки обир е най-добрата класификация на този абсурд. Само разстрел за подобни "законотворци".

    Коментиран от #29

  • 20 Реалист

    27 3 Отговор
    Защо сайта на МВР за проверка на електронен фиш по номер на книжка и ЕГН не работи?! Кой е взел пари за направата му и защо не носи отговорност за нефункционирането му?! Гражданите не са длъжни да живеят на постоянния си адрес, защо въобще се губят време и средства за куриери?! Не може ли да се връчва електлонно този фиш, например по имейл, който гражданинът да е длъжен да предостави (да информира при смяната му също) при получаване (издаване) на книжка?! Или пък да е съчетано и с телефон (за който не използва интернет)?!

    Коментиран от #24

  • 21 Бачо Киро

    18 2 Отговор
    През 2018 КАТ още маа крачоли в работно време по домовете на хората, сякаш те не работят... Все едно не може да се регистрира мобилен телефон/имейл за връзка при преглед/регистрация на даден автомобил и там да се праща известие. Колко трудно може да е .... Сигурно не е лесно да си тъп и живееш под камък в ерата на технологиите и да се мъчиш да я караш като през 1935а ...

    А пък баш големите длъжници, дето няма какво да им вземете и са с по 20+ нарушения, тях хич ги не бърка дали няма да платят нормална или двойна глоба...
  • 22 КАТ

    8 33 Отговор
    За първи път абсолютно правилно решение на 100%. А на списващите по горе - не правете нарушения и няма да мислите как да избегнете глобите!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ,Тъпчооо

    0 15 Отговор

    До коментар #20 от "Реалист":

    Аз примерно ползвам нета активно, обаче не ме кефят е мейлите и не ги ползвам, обаче ползвам скайп и вайбър яко, е мейла е тъпо нещо и отживелица за мен, все едно ме връщаш в 98ма там с мирката и яхууу...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 манго

    20 1 Отговор
    а нас циганите как ше плаштаме бе батко

    Коментиран от #36

  • 27 Коректен

    23 1 Отговор
    Аз исках да си платя акта за превишена скорост още на първата седмица, но пристигна в РПУ-то по местоживеене след 8 месеца.
  • 28 сори майна

    10 22 Отговор
    Защо се вайкате къде трябвало да влизате и какво трябвало да проверявате и плащате.. А ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО Е ЛЕСНО ВСИЧКО - ПРОСТО СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА!!! Харесва или не, именно законите правилата и нормите на поведение правят хората общество, държавата държава, човеците хора! Добри или не, трябва да се спазват, без тях ще е дивата джунгла!!!
  • 29 Dimitar SS

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "Читател":

    Да се маха тази измет от управлението и народното събрание което работи против народа.Ако всички спрем де плащаме данъци такси и все някакви перверзни мотиви как да обират обеднелия народ ще ги видим.Станахме страхливи това е истинският проблем и ни разиграват
  • 30 Коментара

    21 3 Отговор
    Е вярно си имаме най-тъпите законодатели (КАТ са ясни). Няма такава логика...качил си някъде информацията - известен си. Това пада по съдебен път отвсякъде.... Колко да е трудно да известиш нарушител чрез мейл или просто съобщение на посочен номер...колко?! А теа непорочни Марии дето обясняват "спазвай правилата и нямаш проблем" веднъж ще паднат в подобна ситуация, без да се усетят (човешко е и в Библията го пише) и после ще им се извие свят как държавата им го натрескала пък те колко иначе точни били......
  • 31 Българин

    17 1 Отговор
    В нормалните държави полицайте не са дебначи за нарушения от страна на гражданите , а опазват реда в обществото в пълното съдържание на това понятие.За съжаление в България това не е така, полицайте- катаджиите дебнат да сгрешиш и айде някаква си просташка секира, това е порочна практика, грозно е и обижда гражданите. Който си е виновен да си носи отговорностите пред законите, но вижте само колко от катаджийте спазват Законите и Наредбите по които работят,тоест, масово не си слагат безопасните колании други видни неща , пример ли ни дават ? Тъжна картина, пък тези в парламента нека си правят кухи закони и поправки на тях, ясно им е ,че и това няма да работи, докато няма нормално гражданско общество с нормални хора , всичко е обречено на провал, пък ония умници нека си уплътняват времето с ненужни поправки на слаби закони и и да отчитат дейност, която никой не я иска.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бай Шиле в Русия съм

    10 1 Отговор
    Структурите,наредбите и висшите ръководители на КАТ,живеят с манталитет и компетенции от 1960 година. А бе какви компютре бе! Я си дай документите за проверка! Така-а,да видим сега к,о прим.Аптечка,пожарогасител..... Я,задния габарит ти е игорял! Пишем ли,не пишем ли....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хуй

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сатаната":

    Ами кажи го де
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 dan

    10 1 Отговор
    По интернет да уведомяват някой друг.Аз от този интернет не разбирам нищо.Някой съдия ще се смее много здраво!
  • 39 Шаран БГ

    7 11 Отговор
    Крайно време е да се предприемат драстични мерки към нарушителите по пътищата !!Нормално е да се негодува точно от тях самите. Законът още не е приет и хубавото е, че има разумни хора, които правят добри предложения. Не е нужно само да се псува напосоки. Имах случай, когато наказателното постановление/ аз го издирих и си платих глобата/ дошло от друга област , прашасваше в нечие чекмедже на служба КАТ в моята област цели 13 /тринадесет/ месеца !?!? И това също е недопустимо. Трябва да се "стегнат юздите" и на водачите и на контролните органи към тях. Наричайте го както Ви е угодно, но в една Германия има ред и закон и се спазва!! Защо у нас да не е така ? Или по-вече Ви харесва като се избиваме най-безсъвестно по пътищата ......!?!? Че ще влязат пари в хазната - ще влязат. Че полицаите ще си гледат по-сериозно работата - също ЩЕ. Ами простичко е - СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА И НЕ ДОПУЩАЙТЕ НАРУШЕНИЯ ОТ ВАША СТРАНА. Нека се чудят КАТ, НАП, и министър Горанов,защо няма постъпления от глоби в хазната !!!!!.....

    Коментиран от #41

  • 40 преминаващ

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Трънчев":

    Всяка коза,на своя крак.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 УЗАКОНЕНО БЕЗЗАКОНИЕ

    3 0 Отговор
    Това прилича на съдебната разюздана безотговорност че може да се водиш призован и известен за да се явиш на съд без да си получил призовка . Да те съдят без никой да те е известил и без дори да подозираш и естествено да си осъден !! Ами каквото ни е правосъдието - такива са ни и институциите . Всяка държавна институция се прави на велика неуязвима и имунизирана срещу законите . Като същевременно не било хубаво институциите да се противопоставят една срещу друга . И избраха всички заедно да се противопоставят на народа - той няма имунитет . Кат се учи от съда , призован редовно или нередовно значи си призован ! Трябва всеки ден да ходиш в кат и да гледаш таблото им дали не си глобен за нещо , или да следиш страницата им всекидневно . Виж заглавието !
  • 44 Колю

    2 0 Отговор
    Тези изроди трябва да се махат от парламента .Не се живее вече. Всеки ден глоби,санкции и какви ли не безумици само и само да си обран. Мръсни гадни политически олигарси и плазмодии. Всичките сте за бесилото.
  • 45 Bad

    0 0 Отговор
    Абе тея държавници, кога ще се научат, на само да искат от народа, а и да дават.
    Дайте пътища с най високо качество на изпълнение, сметнати наклони, дренажи, измити улици, маркировка, по гр
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове