1 053 13

Правителството пълни новата Агенция за пътна безопасност с чиновници

Една трета от работещите в новата структура ще се занимават с ПР, мениджмънт, политическа дейност и контрол на самата структура

Правителството пълни новата Агенция за пътна безопасност с чиновници
Венцислав Михайлов

Министерският съвет публикува постановлението, с което ще бъде създадена новата структура в държавната администрация, наречена Държавна агенция за пътна безопасност. Специализираният орган към МС трябва да заработи от 1 януари 2019 г. и най-общо да ръководи, координира и контролира дейностите по пътна безопасност, съобщи economic.bg.

Новата структура трябва да подобрява координацията на пътната безопасност, да обезпечава политиката по пътна безопасност „с обективни, безпристрастни и всеобхватни данни и анализ“. Също така трябва да осигурява мониторинг и контрол на резултатите от прилагането на политиката и оценка на ефективността на предприетите действия, да изпълнява мерките за осигуряване на пътна безопасност във всички текущи проекти по РПМ и да подобрява информираността на обществото.

Агенцията се явява второстепенен разпоредител на бюджетни средства, т.е. и за нея ще се предвидят държавни пари. Структурата ще си има председател и политически кабинет, в който ще влизат неговият заместник и експерт за връзка с обществеността (Пи Ар).

С това обаче няма да се ограничи ръководството на новата чиновническа структура. Предвидено е да има главен секретар, трима човека в отдел „Инспекторат“, един човек ще бъде финансов контрольор , а 9 човека ще се занимават с „Административно-правно и финансово-стопанско обслужване“.

Всъщност се оказва, че от общо 39 човека, които ще бъдат назначени първоначално в новата Държавна агенция за пътна безопасност, едва 22 ще се занимават с оперативната и експертна дейност. Тоест само тези хора ще вършат това, за което е създадена Агенцията, а останалите ще бъдат чиновници, с каквито е пълно във всички останали министерства и ведомства.

Припомняме, че от 2003 г. в България има действащ орган, който трябва да работи в посока повишаване на пътната безопасност и намаляване на броя на жертвите на пътя. Това е Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП). Неин председател е министърът на вътрешните работи. Той обаче не работи. Близо 10 години в Министерския съвет не беше внасян задължителният годишен доклад, но след трагедията край Своге тогавашният вътрешен министър Валентин Радев внесе набързо 7 годишни доклада.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 525
  Отговор
  1 11:58  07.11.18
  хубави службички се отварят , ако моо се уредя там до пенсия ..работа няма да барна и хубави парички ша дават - рай,държавен служител ..отпуски,бонуси,колежки , ..ухаааа
 • Пешо
  Отговор
  2 12:00  07.11.18
  Такава агенция изобщо не трябва да има! Ето как чиновниците - калинки ги направиха половин милион. 30 000 чиновници в Холандия и 500 000 калинки в България. Как да растат пенсиите и заплатите, като калинките, циганите и фалшивите инвалиди опасват всичко.

  Коментиран от #3

 • Иван Гешев
  Отговор
  3 12:02  07.11.18

  До коментар #2 от "Пешо":

  За съжаление е точно така. Калинките ще досчупят държавата!
 • ГОУСТ
  Отговор
  4 12:18  07.11.18
  Още един паразит на гърба на българския данъкоплатец.

 • Кълвач
  Отговор
  5 12:26  07.11.18
  ГЕРБ-Шайка отваря нови работни места за негодниците си! Кой ще ги храни всички тия чиновници, никой не знае. Заеми, кредити , до фалит!!!
 • Метгонтан
  Отговор
  6 12:26  07.11.18
  България е колкото един Париж население , но тва кметове ,зам.кметове , ПР , Шефове, Зам.шефове , чиновници на чиновниците , службари , службички пълно е със нищо правещи ръмпели на заплатки . После разни икономисти се показват по телевизията и умуват как сме нямали производство , и как продуктите или горивата се оскъпявали и тем подобни тъпанарщини . А колко папагала са наредени на хранилката и зърното им се вади от обикновенния бг човечец или будалите дето мият чинии и кенефи на запад и пращат парите у дома , за да може да плащат глупави , завишени и нереални данъци , заради които даже требва да се редят на опашка по институциите ??? WTF сбъркани хора - сбъркани принципи
 • Сатаната
  Отговор
  7 12:34  07.11.18
  Контрол на контрола на контрола.
 • Guest
  Отговор
  8 12:37  07.11.18
  Колко много е жалко да си държавен служител = паразит, търтей, кръвопиец и др. подобни!
 • Данъкоплатец
  Отговор
  9 13:00  07.11.18
  Безобразие! Кой ще издържа този огромен държавен апарат? Няма държава в Европа с толкова голям брой държавни служители спрямо броя на работещите!!!
 • боцмана
  Отговор
  10 13:37  07.11.18
  Правилно , че няма държава с толкова много паразити на гърба си и това още веднъж доказва , че не сме никаква държава , а бананова република.
 • Светльо Чернев
  Отговор
  11 16:32  07.11.18
  Всеки българин, държавен служител.
 • Това е Нетърпимо
  Отговор
  12 18:53  07.11.18
  Има, КАТ, МВР, ДАИ към тях има агенции, институти и т.н и немогат един доклад да направят е това вече на нищо не прилича. Новата агенция с щат 40 души покрай тях ще има обслужващ персонал, коли, командировки, екскурзии, почивки, обяд по 2лв. и заплати по 3000лв. Правят нови агенции за да уредят някое наше момче председател на агенция и покрай него да оредим още 10-20 калинки. ОСТАВКА.
 • бсфн
  Отговор
  13 15:10  09.11.18
  набутват си електората и после искай работа от тях,те почват вътре чифтосването.

Напиши коментар:


Публикувай