707 9

Променят условията за регистриране на цените на лекарствата

Към момента действа ограничение при цените на лекарствените продукти, които нямат регистрирани цени в референтните държави

Променят условията за регистриране на цените на лекарствата
Венцислав Михайлов

Правителството одобри промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Изменението касае разпоредбата на чл. 8, ал. 5, която поставя производителите на лекарствени продукти в неравноправно положение помежду им, като това може да доведе до отпадането на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък и по този начин да ограничи възможността на пациентите за достъпно лечение.

Към момента действа ограничение при цените на лекарствените продукти, които нямат регистрирани цени в референтните държави. Сега тяхната цена не може да надхвърля два пъти стойността на диференцирана дневна доза (ДДД/терапевтичен курс) на референтния лекарствен продукт от групата на съответното международно непатентно наименование. Така формулираната действаща разпоредба засяга предимно продукти на български производители в ниския и среден ценови диапазони, които се предлагат само на нашия пазар. Това би могло да доведе до отпадане на редица лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък. От друга страна, отпадналите лекарствени продукти ще бъдат заместени от по-скъпи лекарствени продукти, които имат цени в референтните за България държави.

Очакваният резултат от приемането на промените е създаване на условия и критерии за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък, които нямат цени в референтните държави, така че да бъдат спазени принципите на равнопоставеност на отделните производители и условията на конкуренция помежду им, както и да не бъде допускана дискриминация спрямо българските производители, предлагащи лекарствените продукти на нашия пазар.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван Гешев
  Отговор
  1 01:36  08.11.18
  Поредният лобистки акт на правителството в ущърб, както на пациентите, така и на бюджета на Здравната каса.
 • 2 02:15  08.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 05:03  08.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 4 07:02  08.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  5 08:20  08.11.18

  До коментар #4 от "Garikduts":

  Човек изпий си хапчетата и тогава сядай зад компютъра.
 • 6 11:33  09.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 7 12:43  09.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 8 09:52  10.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Истина
  Отговор
  9 12:40  10.11.18
  Истината не е обичана от политиците и техните медии.

Напиши коментар:


Публикувай