999 5

Застрахователите искат лимит на обезщетенията за „болки и страдания“

Решението на съда удряло и по българските пенсионери

Застрахователите искат лимит на обезщетенията за „болки и страдания“
Венцислав Михайлов

Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) се обърна вчера до държавните институции с отворено писмо относно предложението за ограничаване на размера на неимуществените обезщетения по Кодекса за застраховане.
Това се посочва в позиция на професионалната организация.

В него се обръща на внимание на факта, че в общественото съзнание битува убеждението, че дискутираните в момента обезщетения за морални болки и страдания са едва ли не единственото обезщетение, което биха получили пострадалите от ПТП или техните близки по застраховка „Гражданска отговорност“ (ГО).

Обичайно, на повечето места в Европа, това е едно символично обезщетение от порядъка на 1 500 до 30 000 евро в различните страни, а акцента се поставя върху компенсиране на икономическите последствия от ПТП, например влошеното финансово състояние в резултат на загубата на член на домакинството – загуба на доход, издръжка на малолетни деца, медицински разходи, разходи за преустройство на жилищно пространство и т.н.

Подчертава се, че решението на ВКС за увеличаване кръга на лица, които могат да претендират за тази част от обезщетението, която е за т.нар. "болки и страдания" има висока социалната цена.
Тя ще бъде непосилна за българските домакинства. На практика ще бъдат засегнати всички домакинства в страната, като се има предвид, че броят на полиците в момента е 3 053 317, от които 600 000 са на пенсионери.

По тази причина тази цена е неприемлива за застрахователите.
Възможно е да се предположи, че някои автомобилисти ще спрат да се застраховат. Дори намаляване на броя на застрахованите автомобили би имало негативни последици, защото би довело до катастрофи с незастраховани МПС, за които всички застраховани да плащат солидарно обезщетения през Гаранционния фонд, а след това да се търсят парите от виновния водач.

Опитът за поддържане на настоящите ценови нива в новата реалност би довел до тежка дестабилизация на сектора на застраховането. А стабилният финансов сектор е елемент от националната сигурност и е в основата на пригодността на страната ни за влизане в ERM2.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да ги в
  Отговор
  1 15:34  07.11.18
  Ами ако отида и си направя ГО в Румъния която ще ми е много по-евтина и карам с нея и съответната залена карта?... (Живея на границата) какво ще кажат нашите застрахователни педали и малоумното им нагло лоби?...

  Коментиран от #3

 • Ba7_Rambo
  Отговор
  2 17:08  07.11.18
  Много интересно - защо в тоя свинарник се взимат предвид исканията на застрахователи, газоподаватели, енерго и ВиК, и чак на писледно място тези на обикновените хора, които са причината да има въобще депутати...
 • Гост
  Отговор
  3 21:12  07.11.18

  До коментар #1 от "Да ги в":

  Явно си некомпетентен! Не се излагайте! Първо се образование и тогава коментирай! Как точно ще се направиш гражданска отговорност в Румъния, като колата гид с българска регистрация?! Запознат ли си какви са условията та пишеш глупости?!

  Коментиран от #5

 • Гост
  Отговор
  4 21:15  07.11.18
  Явно си некомпетентен! Не се излагай! Първо се образовай и тогава коментирай! Как точно ще си направиш гражданска отговорност в Румъния, като колата ти е с българска регистрация?! Запознат ли си какви са условията та пишеш глупости?!
 • Bubbles
  Отговор
  5 23:45  07.11.18

  До коментар #3 от "Гост":

  И какво точно му пречи да тресне българските номера от кратуната на дебелата лелка у КАТ и да си зарегистрира колата в Румъния?

Напиши коментар:


Публикувай